GENUS EUMORPHA.

Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

GENUS EUMORPHA.

Post autor: Jarosław Bury »

Kilka ciekawostek odnalezionych w trakcie przyswajania sobie rodzaju EUMORPHA :D

Rodzaj zawierający 23 gatunki z rejonu Nearktyki i Neotropiku...
Nazwa rodzajowa EUMORPHA, nadana przez Hubnera w 1807 r. ma kilka ciekawych synonimów, z których najbardziej podobaja mi się dwa, co ciekawe również nadane przez Hubnera, tyle że w pracy z 1819 r. - DUPO Hubner, [1819] i PHOLUS Hubner, [1819]. Uff, że nie wymyślił tych nazw w odwrotnej kolejności!
Nieźle w j. polskim brzmiałaby np. nazwa: Dupo analis :oops: :oops: :oops:, nadana przecież pięknemu motylowi...

Nie wiem jak Wam, ale mnie takson analis (Rothschild & Jordan, 1903: 482) kojarzył się dotychczas z podgatunkiem w obrębie gatunku E. satellitia (Linnaeus, 1771)
Okazuje się, że takson ten, uznany za pełny gatunek w pracy Haxairre'a i Herbina z 1999 r, również skrywa ciekawy przykład błędnej interpretacji faktów i błędnej synonimizacji nazw w obrębie tego rodzaju!

Faktem jest, że morfologicznie podobne do siebie gatunki tego rodzaju cechujące się obecnością wyraźnej różowej plamy w rejonie analnym tylnych skrzydeł występują w rejonie Kuby i Hispaniolii: E. sternua (Menetries, 1857) czy E. drucei (Rothschild & Jordan, 1903), ponadto w tym rejonie występuje również E. satellitia posticatus (Grote, 1865) różniący się od podgatunku nominatywnego, występującego na kontynencie obecnością tejże różowej plamy...
Z rejonu południa Ameryki Południowej znacznie póżniej tak wyglądające osobniki opisano, jak się wydawało, jako nowy podgatunek E. satellitia - i nazwano je E satelittia analis (Rothschild & Jordan, 1903)... Na nieszczęscie zanim to nastąpiło wielu autorów dokonywało błędnych synonimizacji i utożsamień i tak np: Burmeister w pracy z 1878 roku uznał, że osobniki z różowymi zakończeniami tylnych skrzydeł niezaleznie od pochodzenia na kontynencie to ten sam podgatunek co posticatus z wysp Morza Karaibskiego, który dodatkowo zsynonimizował z podgatunkiem
E. satellitia licaon (Cramer, 1775) opisanym zagadkowo z Indii Zachodnich! Obecnie nazwy licaon używa się wobec podgatunku kontynentalnego z północy!!!, bowiem wydaje się że termin użyty przez Cramera "WEST INDIES" obejmuje również kontynentalkny SURINAM !!! Na dodatek Burmeister dokonał kolejnego błędu przekręcając obie nazwy i tak pojawiły się taksony posticarius i lycaon.
W chwili obecnej (i tu na prawdę doznałem zdziwienia graniczącego z lekkim szokiem :shock::shock::shock: ) mimo błędnej identyfikacji podgatunku oraz błędnego przeliterowania nazwy w pracy Burmeistera,
jego posticarius jest traktowany jako prawidłowy, z punktu widzenia systematycznego, synonim taksonu E. satellitia analis (Rothschild & Jordan, 1903), który, jak pisałem wyżej, od 1999 roku jest traktowany jako odrębny gatunek E. analis (Rothschild & Jordan, 1903: 482)

To się nazywa zamieszanie w nazewnictwie... :!:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 6 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Nie analizowałem tego rodzaju dokładniej, ale w wolnej chwili rzucę okiem ;-)
Zamieszanie w systematyce dotyczy większości rodzin, tu jest naprawdę duże pole do ciężkiej pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”