małe białawe robaczki w szafie
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
małe białawe robaczki w szafie
witam. temat jest może mało naukowy ale forum etymologów wydaje mi się najbardziej kompetentnym miejscem aby poprosić o poradę. podczas porządków w szafie z nieużywanymi ubraniami zauważyłem małe (około milimetra), białawe (jakby przeźroczyste), dośc wolno poruszające się żyjątka chodzące po rzeczach. nie mamy wełnianych ubrań także mole chyba odpadają? na najniższej półce, pomimo wentylacji, nagromadziło się trochę wilgoci- pojedyncze pędzelki pleśni wykwitły na niektórych butach. wydaje mi si, że podobne robaczki widziałem kiedyś na starych książkach. czy ktoś się orientuje co to może być? pozdrawiam.
-
Re: małe białawe robaczki w szafie
Problem w tym, przyjacielu, ze to nie jest forum etymologow.sensi pisze:witam. temat jest może mało naukowy ale forum etymologów wydaje mi się najbardziej kompetentnym miejscem aby poprosić o poradę.
A w szafie pewnie masz gryzki, choc mistrzem opisu to ty nie jestes.
Pawel
pawel- dzieki za szybką odpowiedź. chodziło mi oczywiście o forum ENTOMOLOGÓW a nie etymologów- za przejęzyczenie (przeklawiaturzenie?) serdecznie przepraszam. pisałem w pośpiechu i lekkim szoku po spotkaniu z obcą cywilizacją. ponadto towarzyszka mojego życia wpakowała wszystkie podejrzane ubrania do pralki zanim zdażyłem poznać te istoty bliżej. nie wiem jakich informacji potrzebujesz aby ustalic co to za stworzonka-jestem kompletnie zielony w temacie owadów.
mam robale w szafie...pajęczynki jakieś
Witam, POMOCY!!!!
dzisiaj do szafy sie dogrzebałam,gdzie kilka miesiecy nie zagladalam i okazalo sie ,ze na moich czarnych marynarkach sa jakies dziwne malusienkie kuleczki ( chyba jajka:-) i dziwna jakby pajęczynka drobna gdzieniegdzie, wyglada jak nagromadzenie kurzu ale sa to podluzne jakby pajeczynki. Nie wiem czy to mole ale jest obrzydliwe. Pomocy! Jak to zwalczyc i co to jest??
dzisiaj do szafy sie dogrzebałam,gdzie kilka miesiecy nie zagladalam i okazalo sie ,ze na moich czarnych marynarkach sa jakies dziwne malusienkie kuleczki ( chyba jajka:-) i dziwna jakby pajęczynka drobna gdzieniegdzie, wyglada jak nagromadzenie kurzu ale sa to podluzne jakby pajeczynki. Nie wiem czy to mole ale jest obrzydliwe. Pomocy! Jak to zwalczyc i co to jest??
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Re: mam robale w szafie...pajęczynki jakieś
Szanowna Pani, proszę nie wpadać w panikę, nie krzyczeć i nie wyskakiwać z okna. Cokolwiek to jest, nie jest groźne dla życia. Proszę załączyć jakieś fotki, bo z opisu emocjonalnego niewiele wynika.Vacre pisze:Witam, POMOCY!!!!
dziekuje za odpowiedz,
zaraz zalacze zdjecia , dalsze moje sprzatanie zaowocowalo w nowe znalezisko robali,otoz na mojej welnaianej pelerynie bylo tech robali mnostwo (tzn jajeczek i pajeczynek) ale na szczescie sie dopatrzylam wlasciciela tej niemilej schedy...malutki podluzny bezowo brazowy pelzak...jak mikro gąsienica ok 2 mm,wstretny , troszke przeźroczysty...chodzil sobie ten robal po mojej pelerynce...pewnie bylo ich tam zatrzęsienie ale nie chcialam wnikac i zagazowalam pelerynke lenorkiem w sprayu i jak prawdziwy gestapowiec wrzucilam do plastikowego worka i zawiązalam szczelnie i wybieglam do smietnika. Może to zwykle mole są??? Jestem totalnym laikiem...Ok, zdjecia mam gotowe..prosze uprzejmie Panie Grzegorzu:-)
zaraz zalacze zdjecia , dalsze moje sprzatanie zaowocowalo w nowe znalezisko robali,otoz na mojej welnaianej pelerynie bylo tech robali mnostwo (tzn jajeczek i pajeczynek) ale na szczescie sie dopatrzylam wlasciciela tej niemilej schedy...malutki podluzny bezowo brazowy pelzak...jak mikro gąsienica ok 2 mm,wstretny , troszke przeźroczysty...chodzil sobie ten robal po mojej pelerynce...pewnie bylo ich tam zatrzęsienie ale nie chcialam wnikac i zagazowalam pelerynke lenorkiem w sprayu i jak prawdziwy gestapowiec wrzucilam do plastikowego worka i zawiązalam szczelnie i wybieglam do smietnika. Może to zwykle mole są??? Jestem totalnym laikiem...Ok, zdjecia mam gotowe..prosze uprzejmie Panie Grzegorzu:-)
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Trudno na 100% powiedzieć co to za owad, ale można podjąć środki zaradcze.
1. Zakupić w sklepie chemicznym/drogerii HIT Insect Killer (aerozol) ok. 8 zł.
2. Stosując się do instrukcji na opakowaniu spryskać pomieszczenie
3. Zamknąć je, odczekać 4-6 godzin a potem dokładnie wywietrzyć.
Ponieważ szkodnik może być w całym mieszkaniu, należy to zrobić w wszystkich pomieszczeniach - ostrożnie z kuchnią, spiżarnią i miejscami gdzie są środki spożywcze!
Czynność powtórzyć po 7 dniach, a następnie cieszyć się brakiem szkodników !
Przy okazji wytępi się mrówki, pająki i inne owady będące w mieszkaniu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
1. Zakupić w sklepie chemicznym/drogerii HIT Insect Killer (aerozol) ok. 8 zł.
2. Stosując się do instrukcji na opakowaniu spryskać pomieszczenie
3. Zamknąć je, odczekać 4-6 godzin a potem dokładnie wywietrzyć.
Ponieważ szkodnik może być w całym mieszkaniu, należy to zrobić w wszystkich pomieszczeniach - ostrożnie z kuchnią, spiżarnią i miejscami gdzie są środki spożywcze!
Czynność powtórzyć po 7 dniach, a następnie cieszyć się brakiem szkodników !

Przy okazji wytępi się mrówki, pająki i inne owady będące w mieszkaniu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
-