Co to za kozka [Prionus coriarius]
Co to za kozka [Prionus coriarius]
prosze o oznaczenie tej kozy ;p
zdjecie zrobione 1wrzesnia 2006 okolice horynca zdroj (pow lubaczow)
zdjecie zrobione 1wrzesnia 2006 okolice horynca zdroj (pow lubaczow)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:09:01 18:23:19Image taken on:piątek, 1 września 2006, 16:23Focus length:6 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/4ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H2
Ostatnio zmieniony piątek, 21 marca 2008, 02:00 przez pehh, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Paweł Babula
-
- Kontakt:
Cóż, no ja się zasugerowałem muszę przyznać oznaczeniem Anety właśnie, która rzadko się myli.
Przy podejrzeniu takiego gatunku trzeba zachować dużą ostrożność, najlepiej byłoby więc, gdyby oznaczył to (tzn. potwierdził lub poprawił) jakiś kózko-spec. Może się przecież okazać, że to faktycznie dyląż...
Przy podejrzeniu takiego gatunku trzeba zachować dużą ostrożność, najlepiej byłoby więc, gdyby oznaczył to (tzn. potwierdził lub poprawił) jakiś kózko-spec. Może się przecież okazać, że to faktycznie dyląż...
-
No tak, chyba jednak nielotr pisze:Bartek - chyba nie bardzo dyląż jednak...

Choć trochę nieskromnie napiszę, że Tragosomę też brałem pod uwagę, ale do porównania miałem tylko zdjęcia z góry a nie z boku, więc wolałem nie ryzykować, jako że w kozach opatrzenia zbyt wielkiego nie mam...Ale płeć to chyba mi się udało poprawnie określić

Nic to, na V OWE mam nadzieję trochę te braki w kozach nadrobić

Jeśli jakiś kózkarz potwierdzi, że to Tragosoma, no to nic tylko pogratulować znaleziska

-
Wg mnie to Prionus coriarius, samica.Dlaczego?Otóż żeberkowanie na pokrywach znacznie mniejsze niż u Tragosomy - widać 3 żeberka a Tragosoma ma ich 3-4 i są bardziej wyraźne.Przedplecze i tułów bez owłosienia charakterystycznego dla rodzaju Tragosoma.Co prawda kolców na przedpleczu nie widać z tego ujęcia ale stawiam na Prionus.
Huh znaleźć dziś Tragosomę...bajka
Pozdrawiam
Huh znaleźć dziś Tragosomę...bajka

Pozdrawiam

-
[quote="Shadow(PL)"]Wg mnie to Prionus coriarius, samica.Co prawda kolców na przedpleczu nie widać z tego ujęcia ale stawiam na Prionus.
[quote]
Kurde, i bądź tu mądry
Pierwszy kózkarz się pojawił, poczekajmy na jeszcze kilku - może być z tego ciekawa dyskusja
Jak się okaże, że jednak dobrze tą kozę oznaczyłem przy pierwszym podejściu, to będzie zabawnie
[quote]
Kurde, i bądź tu mądry

Pierwszy kózkarz się pojawił, poczekajmy na jeszcze kilku - może być z tego ciekawa dyskusja

Jak się okaże, że jednak dobrze tą kozę oznaczyłem przy pierwszym podejściu, to będzie zabawnie

-