Identyfikacja owada

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
W.S-O

Identyfikacja owada

Post autor: W.S-O »

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu owada, znalezionego na ścianie łazienki w okolicy kratki wentylacyjnej. Na załączonych zdjęciach owad znajduje się na końcu szpilki. Pozdrawiam! Wiesiek.
Załączniki
Niezidentyfikowany owad(2)
Niezidentyfikowany owad(2)
DSC00374.JPG (109.91 KiB) Przejrzano 2269 razy
Niezidentyfikowany owad(1)
Niezidentyfikowany owad(1)
DSC00361.JPG (110.13 KiB) Przejrzano 2269 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Wygląda to na jakiegoś przedstawiciela gryzków (Psocoptera).
W.S-O

Identyfikacja owada

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź na forum ENTOMO.Zabrało mi trochę czasu ,żeby dowiedzieć się coś więcej o gryzkach (psocoptera). No i oczywiście mam uwagi, które może pomogą w dokładniejszym oznaczeniu. Na stronach internetowych jest trochę opisów ale zdjęć do porównań nigdzie. Jedynie trafiłem na szkice. Problem mam dalej ze względu na jeden fakt. W opisach natrafiłem na psotnika zakamarnika(skrzydła w formie drobnych łusek), psotnika kołatka (bez skrzydeł) oraz psotnika lalotka (z dobrze rozwiniętymi skrzydłami). Jak już pisałem nie ma ani jednego zdjęcia do porównania. Złapany przeze mnie owad ogólnie pasuje do podstawowego opisu, jednakże ma skrzydełka prawie równe długości całego owada a może nawet trochę dłuższe. Wydaje mi się,że ma jedną parę bo drugiej nie dopatrzyłem się, ale raczej nie jest owadem "chętnie" latającym. Zapewne jest dużo odmian tego owada. Jeśli możesz pomóc w dokładniejszym oznaczeniu to byłbym bardzo wdzięczny.Załączam jeszcze jedno zdjęcie, być może pomoże w dostrzeżeniu drobnych szczegółów. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam. Wiesiek (W.S-O).
Załączniki
Zdjęcie w formacie VGA.
Zdjęcie w formacie VGA.
DSC00396.JPG (110.01 KiB) Przejrzano 2275 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Wątpię czy ktoś się tu pokusi o dokładne oznaczenie, bez zrobienia prześwietlonego preparatu mikroskopowego nie da się do tego podejść choć istnieje klucz Polski do tej grupy. W sumie paredziesiąt gatunków, cechy trudne i wymagające odpowiednich technik preparacyjnych i sprzętu optycznego.
W.S-O

Identyfikacja owada

Cześć Marku!
Niestety, nie dysponuję takim wyrafinowanym sprzętem do robienia zdjęć mikroskopowych. Próbowałem zrobić preparat mikroskopowy ale jest bardzo "nieczytelny". Mikroskop, którym się posługuję też należy raczej do "zabawek" a nie do profesjonalnego sprzętu. Czy z przedstawionych wcześniej zdjęć jesteś w stanie potwierdzić oznaczenie dokonane przez koleżankę Anetę, że to jest (lub może być) przedstawiciel gryzków (psocoptera)?
Pozdrawiam, Wiesiek (W.S-O).
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Gryzek

Post autor: Wujek Adam [†] »

Cześć!
To i ja coś dodam:
Oczywiście Aneta i Marek mają rację, co do prawidłowości oznaczenia gryzka. I tak jak napisał Marek, w sprawie konkretniejszej determinacji mogą być kłopoty :wink: Tym rzędem owadów nie zajmuje się zbyt wielu specjalistów. Oznaczenie Psocoptera nie jest proste, a przede wszystkim wymaga odpowiedniego sprzętu i technik.
Myślę, że chyba pozostaniemy tu przy tym, że masz do czynienia z jakimś gryzkiem.
Pozdrawiam!
Wujek Adam
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Tak zgadzam się trzeba na tym pozostać 100% gryzek Psocoptera
W.S-O

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc w zidentyfikowaniu miniowadka. Wasze potwierdzenia oznaczenia, dokonanego przez koleżankę Anetę utrwaliły mnie w przekonaniu poprawnej identyfikacji. Teraz pozostaje mi tylko zaprzyjażnić się z nowym kolegą GRYZKIEM!, któremu trzeba będzie stworzyć mały pokoik w stylu Big Brother i trochę go popodglądać.
Pozdrawiam.
Wiesiek.
ODPOWIEDZ