Bory Tucholskie i okolice
Bory Tucholskie i okolice
Witam. Czy w Borach Tucholskich i okolicach można liczyć na coś konkretnego czy tylko popularne, motyle, chrząszcze, muchówki ??? Chcę tylko wiedzieć bo jestem stamtąd
Witam!
Kiedyś miałem okazję ściągnąć z netu pracę trzech autorów na temat motyli Borów Tucholskich. Byłem zaskoczony ubóstwem entomofauny. Tym bardziej, że kiedyś, już dziś nieżyjący R. Szpor, łowił tam motyle i wykazywał gatunki, których nie było w wykazie na tej wspomnianej pracy. Mam na myśli rzadkie, lokalne motyle, np. G. alexis, A. crataegi, - dziś już rzadki, czy choćby H. morpheus. Ale głównie zachwycał się nocnymi.
Myślę, że tak naprawdę tam jest jeszcze wiele do zrobienia. Z drugiej strony mogło też już parę gatunków wyginąć. Skoro jesteś stamtąd, masz okazję coś w tym kierunku zrobić, bo nie wierzę, żeby ta praca była ostatnim zdaniem na temat entomofauny Borów Tucholskich.
pozdrawiam
Janusz
Kiedyś miałem okazję ściągnąć z netu pracę trzech autorów na temat motyli Borów Tucholskich. Byłem zaskoczony ubóstwem entomofauny. Tym bardziej, że kiedyś, już dziś nieżyjący R. Szpor, łowił tam motyle i wykazywał gatunki, których nie było w wykazie na tej wspomnianej pracy. Mam na myśli rzadkie, lokalne motyle, np. G. alexis, A. crataegi, - dziś już rzadki, czy choćby H. morpheus. Ale głównie zachwycał się nocnymi.
Myślę, że tak naprawdę tam jest jeszcze wiele do zrobienia. Z drugiej strony mogło też już parę gatunków wyginąć. Skoro jesteś stamtąd, masz okazję coś w tym kierunku zrobić, bo nie wierzę, żeby ta praca była ostatnim zdaniem na temat entomofauny Borów Tucholskich.
pozdrawiam
Janusz
-
- Podziękowano: 2 times
Witam,
jestem jednym z autorow pracy wspomnianej przez Pana Janusza. Ta praca to wstepne wyniki i rzeczywiscie przedstawia bardzo okrojona liste gatunkow. Wynika to z kilku powodow, badania byly prowadzone w zakresie obozow entomologicznych zorganizowanych przy wspolpracy z Uniwersytetem Lodzkim w ciagu zaledwie 2 sezonow i na nasze nieszczescie w podobnej porze roku. Druga istotna sprawa byl obszar. Praca odnosila sie glownie do Zaborskiego Parku Krajobrazowego czyli otuliny Parku Narodowego Borow Tucholskich.
Jestem ciekaw skad gdzie Ty prowadzisz polowy/badania, bo jak wiadomo Bory Tucholskie oznaczaja znacznie wiekszy obszar. To byl rowniez powod dla ktorego nie moglismy wziac pod uwage wszystkich danych historycznych. Po konsultacji z prof.Buszko doszlismy do wniosku, ze oprzemy sie na danych zebranych w pozniejszych pracach 'filtrujacyc' niejako wczesniejsze dane. Prace postanowilismy opublikowac bo nie zanosilo sie na kontynuowanie badan, a doszlismy do wniosku ze lista okolo 300gat., o ile pamietam, stwarza podstawy do tego.
Oczywiscie mozna spodziewac sie tam wielu ciekawych, nowych gatunkow nie tylko dla Borow ale i Pomorza. Mam nadzieje, ze moze Tobie uda sie uzupelnic nasza liste.
Serdecznie pozdrawiam
Jacek
jestem jednym z autorow pracy wspomnianej przez Pana Janusza. Ta praca to wstepne wyniki i rzeczywiscie przedstawia bardzo okrojona liste gatunkow. Wynika to z kilku powodow, badania byly prowadzone w zakresie obozow entomologicznych zorganizowanych przy wspolpracy z Uniwersytetem Lodzkim w ciagu zaledwie 2 sezonow i na nasze nieszczescie w podobnej porze roku. Druga istotna sprawa byl obszar. Praca odnosila sie glownie do Zaborskiego Parku Krajobrazowego czyli otuliny Parku Narodowego Borow Tucholskich.
Jestem ciekaw skad gdzie Ty prowadzisz polowy/badania, bo jak wiadomo Bory Tucholskie oznaczaja znacznie wiekszy obszar. To byl rowniez powod dla ktorego nie moglismy wziac pod uwage wszystkich danych historycznych. Po konsultacji z prof.Buszko doszlismy do wniosku, ze oprzemy sie na danych zebranych w pozniejszych pracach 'filtrujacyc' niejako wczesniejsze dane. Prace postanowilismy opublikowac bo nie zanosilo sie na kontynuowanie badan, a doszlismy do wniosku ze lista okolo 300gat., o ile pamietam, stwarza podstawy do tego.
Oczywiscie mozna spodziewac sie tam wielu ciekawych, nowych gatunkow nie tylko dla Borow ale i Pomorza. Mam nadzieje, ze moze Tobie uda sie uzupelnic nasza liste.
Serdecznie pozdrawiam
Jacek
-
Biorac pod uwage tak malenka liczbe gatunkow to praktycznie kazdy dzien polowow na tym terenie powinien przynosic nowe. Takich swietnych a rownoczesnie bardzo slabo zbadanych obszarow jest u nas zaskakujaco duzo, wielkie pole do popisu dla lokalnych amatorow.beksinski pisze:lista okolo 300gat.,
Pawel
Ja też mam taką nadziejębeksinski pisze:Witam,
Serdecznie pozdrawiam
Jacek

- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
Rok po badaniach Mateusza, Krzyśka i Jacka świeciliśmy w środku Borów Tucholskich w Drzewiczu, listę gatunków jeszcze gdzieś mam. Z nocnych fajerwerków nie było, świeciliśmy w ośrodku bo chyba coś agregatem było nie tak. Natomiast dziennych motyli poszukiwaliśmy trochę dalej i w bardziej ciekawych miejscach i było ciekawie Melitaea. diamina, Polyommatus amandus czy Lasiommata maera (Dolina Rzeki Kulawy) i , Coenonympha tullia, Boloria aquilonaris. Z dziennych motyli w ciągu tych 8 lipcowych dni stwierdziłem 38 gatunków (dwa kwadraty UTM) dla porównania z moich okolic (centralna Polska) w latach 2004 - 2007, i z dokładnym penetrowaniem pięciu kwadratów UTM, stwierdziłem tylko 52 gatunki motyli dziennych. Więc teren masz naprawdę dobry, jeziora, torfowiska, podmokłe łąki, nawet i kserotermy, głównie lasy sosnowe ale liściasty również się znajdzie. Zazdroszczę ci nawet tej możliwości że będziesz mógł tam badać przez cały sezon. Co ci polecam. Najciekawsze miejsca to dolina rzeki Kulawy i dolina rzeki Zbrzycy, w szczególności ta pierwsza.beksinski pisze:Prace postanowilismy opublikowac bo nie zanosilo sie na kontynuowanie badan, a doszlismy do wniosku ze lista okolo 300gat., o ile pamietam, stwarza podstawy do tego.
Zbrzyca mniej więcej wiem gdzie jest, a Kulawę będę musiał poszukać na mapcePiotr Pawlikiewicz pisze:Rok po badaniach Mateusza, Krzyśka i Jacka świeciliśmy w środku Borów Tucholskich w Drzewiczu, listę gatunków jeszcze gdzieś mam. Z nocnych fajerwerków nie było, świeciliśmy w ośrodku bo chyba coś agregatem było nie tak. Natomiast dziennych motyli poszukiwaliśmy trochę dalej i w bardziej ciekawych miejscach i było ciekawie Melitaea. diamina, Polyommatus amandus czy Lasiommata maera (Dolina Rzeki Kulawy) i , Coenonympha tullia, Boloria aquilonaris. Z dziennych motyli w ciągu tych 8 lipcowych dni stwierdziłem 38 gatunków (dwa kwadraty UTM) dla porównania z moich okolic (centralna Polska) w latach 2004 - 2007, i z dokładnym penetrowaniem pięciu kwadratów UTM, stwierdziłem tylko 52 gatunki motyli dziennych. Więc teren masz naprawdę dobry, jeziora, torfowiska, podmokłe łąki, nawet i kserotermy, głównie lasy sosnowe ale liściasty również się znajdzie. Zazdroszczę ci nawet tej możliwości że będziesz mógł tam badać przez cały sezon. Co ci polecam. Najciekawsze miejsca to dolina rzeki Kulawy i dolina rzeki Zbrzycy, w szczególności ta pierwsza.beksinski pisze:Prace postanowilismy opublikowac bo nie zanosilo sie na kontynuowanie badan, a doszlismy do wniosku ze lista okolo 300gat., o ile pamietam, stwarza podstawy do tego.

- Robert Rosa
http://www.lo.pila.pl/ntnp/index.php?m=art28
tu znajdziesz pełną listę gatunków dziennych okolic Piły, a to, jak już rozmawialiśmy niecałe 80km od ciebie. Listę należy uzupełnić o Pokłonnika osinowca (L.populi - "znalezisko" z końca lipca tego roku, nie zdążył się załapać do zestawu "startowego".... będą kontynuacje) - czyli możesz zobaczyć, jak jest jeszcze z gatunkami wymienionym przez Piotrka + chyba jeszcze statilinus (bardziej w stronę Bydgoszczy) ... i powinno być te min. 70 max. 75 jak sądzę... ale na dużo więcej bym nie liczył ... nawet wcale bym nie liczył
Jeśli chodzi o nocne.... to spoko ... daję 5:1, że jest więcej niż 300 gat.
tu znajdziesz pełną listę gatunków dziennych okolic Piły, a to, jak już rozmawialiśmy niecałe 80km od ciebie. Listę należy uzupełnić o Pokłonnika osinowca (L.populi - "znalezisko" z końca lipca tego roku, nie zdążył się załapać do zestawu "startowego".... będą kontynuacje) - czyli możesz zobaczyć, jak jest jeszcze z gatunkami wymienionym przez Piotrka + chyba jeszcze statilinus (bardziej w stronę Bydgoszczy) ... i powinno być te min. 70 max. 75 jak sądzę... ale na dużo więcej bym nie liczył ... nawet wcale bym nie liczył

Jeśli chodzi o nocne.... to spoko ... daję 5:1, że jest więcej niż 300 gat.

- M. Stachowiak
Zajrzyj tu:
Banaszak J., Tobolski K. (red.), 2000, Park Narodowy "Bory Tucholskie". Stan poznania przyrody na tle kompleksu leśnego Bory Tucholskie, Wyd. Ucz. AB, wyd. 2, Bydgoszcz.
Banaszak J., Tobolski K. (red.), 2002, Park Narodowy "Bory Tucholskie" na tle projektowanego rezerwatu biosfery, PN "Bory Tucholskie", Charzykowy.
Banaszak J., Tobolski K. (red.), 2006, Park Narodowy "Bory Tucholskie" u progu nowej dekady, Wyd. UKW, Bydgoszcz.
W publikacjach tych znajdziesz wiele informacji o owadach Borów Tucholskich, jak też odnośniki do piśmiennictwa.
Banaszak J., Tobolski K. (red.), 2000, Park Narodowy "Bory Tucholskie". Stan poznania przyrody na tle kompleksu leśnego Bory Tucholskie, Wyd. Ucz. AB, wyd. 2, Bydgoszcz.
Banaszak J., Tobolski K. (red.), 2002, Park Narodowy "Bory Tucholskie" na tle projektowanego rezerwatu biosfery, PN "Bory Tucholskie", Charzykowy.
Banaszak J., Tobolski K. (red.), 2006, Park Narodowy "Bory Tucholskie" u progu nowej dekady, Wyd. UKW, Bydgoszcz.
W publikacjach tych znajdziesz wiele informacji o owadach Borów Tucholskich, jak też odnośniki do piśmiennictwa.
-
- Kontakt:
to ja dorzucę z Borów jeszcze z 300 gat. chrząszczy
GUTOWSKI J. M., BUCHHOLZ L., KUBISZ D., OSSOWSKA M., SUĆKO K. 2006. Chrząszcze saproksyliczne jako wskaźnik odkształceń ekosystemów leśnych borów sosnowych. Leśne Prace Badawcze, 4: 101-144.
pracę znajdziesz pod adresem:
http://www.lesne-prace-badawcze.pl/zesz ... i6-4-1.pdf
GUTOWSKI J. M., BUCHHOLZ L., KUBISZ D., OSSOWSKA M., SUĆKO K. 2006. Chrząszcze saproksyliczne jako wskaźnik odkształceń ekosystemów leśnych borów sosnowych. Leśne Prace Badawcze, 4: 101-144.
pracę znajdziesz pod adresem:
http://www.lesne-prace-badawcze.pl/zesz ... i6-4-1.pdf