Odpowiadam po kolei:
Ile klatek? To oczywiscie zależy od obiektu, ale zazwyczaj wychodzi około 80 klatek.
Jakość 4k.
Wadą tego rozwiązania jest max rozdzielczość 4K czyli jakieś 8 mln pixeli, jak w aparatach z 2004
Gdyby to była prawda, to by całkowicie dyskwalifikowało takie rozwiązanie. Mógłbyś pokazać przykładowe zdjecie "o jakości 8 mln w stylu z 2004"? Ja takie zdjęcia mam i wyglądają lepiej niż w Nikon D7200. Ale to też wynik lepszej optyki, niestety do Nikona nie miałem tak dobrego szkła jak do 4/3 (M.Zuiko 60mm).
Nie zajmowałem się stackingiem, ale ciekawi mnie czy taka funkcja wbudowana może zastąpić np. specjalistyczne sanki z napędem krokowym, gdzie można ustawić krok 10 mikronów (jak te bartka.g).
Ano właśnie, tu jest pies pogrzebany. Ja zajmuję się tylko stackingiem (w sumie nie tylko - ostatnio także filmowaniem) i piszę w oparciu o setki godzin poświęconych eksperymentom nad tą techniką.
Pytasz "czy taka funkcja wbudowana może zastąpić np. specjalistyczne sanki z napędem krokowym". Ja myślę, że to pójdzie w tą stronę i wszystkie te sanki będą do sprzedania.
Ale znając wasze boje ze składaniem stacków w Helicon Focus zastanawiam się jak automat sobie z tym radzi?
Ja z tym programem nie miałem nigdy problemów, wręcz przeciwnie - zawsze byłem zadowolony. Co więcej, ostatnio porzuciłem wszystkie metody na rzecz składania w metodzie C i przy moich obiektach jakość mnie zupełnie satysfakcjonuje. Poza tym mam pełną wersję Helicon Focus i nie mam potrzeby używania Zerene Stacker.
A i jeszcze jedno. Nie posiadam już GH5, pozbyłem się go jako niepotrzebnego gadżetu. W moim przypadku wystarcza mi jednak GH4.
Teraz jeszcze przydałby się własnie taki obiektyw z AF i ja byłbym bardzo zadowolony. Mam nadzieję, że taki obiektyw pokaże się na rynku jako naturalny proces rozwoju technologicznego. Pozostaje więc tylko uzbroić się w cierpliwość. W przyszłości okaże się, kto miał rację - czy Ci którzy uważali, że nie da się takiego obiektywu zrobić, nie ma sensu i nie ma po co, bo AF będzie tylko przeszkadzał (tego sobie nie potrafię wyobrazić - wiele funkcji, które mi przeszkadzają po prostu wyłączam - to jedyna opcja w takich sytuacjach) czy ja ze swoimi marzeniami o takim obiektywie