Stenostola dubia x2, 1 I 2018 z materiału zebranego na przełomie XI/XII 2017- Dębica EA 34. Roślina żywicielska niech na razie pozostanie tajemnicą

Pozdrawiam, Andrzej
Wygląda na pierwszy rzut oka jak S.ferrea. Zdjęcie nie może być rozstrzygające, ale chętnie zobaczyłbym większe, sam owad, kilka ujęć. Może być na email.andrzej pisze:Witam
Stenostola dubia x2, 1 I 2018 z materiału zebranego na przełomie XI/XII 2017- Dębica EA 34. Roślina żywicielska niech na razie pozostanie tajemnicą
Pozdrawiam, Andrzej
To Rhagium mordax. Pospolity gatunek, zimujący pod korą w postaci dorosłej, polifag.Piotr Kowalski pisze:Dwa dni temu zdjąłem z drewna kominkowego jesion , 15 mm długości.
Piotr
Gęsi w niewoli się też krzyżują. I to np. bernikla kanadyjska z gęsią kałuską. Zapewne nazwa rodzaju powinna być jednolita w tym przypadkuWujek Adam pisze:Pomijając zasadność takiego stwierdzenia w kwestii łączenia taksonów, mam okazję sprawdzić czy tak się dzieje, ponieważ właśnie dochowałem się jednocześnie kilku imagines Isotomus comptus i Isotomus speciosus. Dziś dopuściłem do siebie krzyżowo dwie parki i w momencie pisania tego postu obserwuję kopulację w konfiguracji: samiec I. comptus + samica I. speciosus. Może więc z czasem zobaczymy czy powstanie z tego potomstwo, a jeżeli tak, to jak będzie się prezentowało???
Cześć Adamie,Wujek Adam pisze:Anisarthron barbipes z hodowli z leszczyny?
A czy mógłbyś Michale pstryknąć i wkleić w ten wątek fotkę pozyskanego imago?
Ciekawa informacja, pobieżnie sprawdziłem i to chyba nowa roślina dla tego gatunku. Warto się upewnić i może puścić jakiegoś szorta przy okazji. Dobrze, że pokazałeś materiał bo już myślałem, że jakimś cudem wyszedł z normalnej gałęzi bez martwicy. Gratulacje!pojawił się Anisarthron barbipes z leszczyny zebranej z początkiem marca tego roku (Dębica, EA24)
Orish pisze:Ciekawa informacja, pobieżnie sprawdziłem i to chyba nowa roślina dla tego gatunku. Warto się upewnić i może puścić jakiegoś szorta przy okazji. Dobrze, że pokazałeś materiał bo już myślałem, że jakimś cudem wyszedł z normalnej gałęzi bez martwicy. Gratulacje!
Tak, choćby http://tiny.pl/g8mwmavidal pisze: Xylotrechus antilope. W związku z tym mam pytanie - czy ten gatunek był wykazywany z Wyżyny Łódzkiej?
I okazuje się, że "kilka" kilometrów robi różnicę. U Ciebie X. antilope to rarytas, w Katowicach za tydzień zdominuje wałki. C. humeralis > u nas brak. A o P. sanguineum zapomniałem w swoim wyliczeniu, bo wciąż ich wiele, w rui także. Bardzo żałuję, że w tym najlepszym czasie jestem uziemiony, bez szans na wyjazd, np. w Dolnośląskieavidal pisze:W lesie tuż pod Łodzią odnalazłem dziś Xylotrechus antilope. W związku z tym mam pytanie - czy ten gatunek był wykazywany z Wyżyny Łódzkiej? Poza nim Plagionotus detritus ( rzadki w Łodzi ), masówka Cortodera humeralis ( brązowa forma, wyjatkowo płochliwe ), Plagionotus arcuatus i Saperda populnea, trochę Rusticoclytus rusticus; wciąż aktywne P.sanguineum.
Nie. X.antilope jest w łódzkim częsty, miejscami jego żerowiska przesłaniają wszystkie inne gatunki podkorowe. Spotyka się go wszędzie i zawsze.Delog pisze:U Ciebie X. antilope to rarytas,avidal pisze:W lesie tuż pod Łodzią odnalazłem dziś Xylotrechus antilope. W związku z tym mam pytanie - czy ten gatunek był wykazywany z Wyżyny Łódzkiej?
Ostanie się pewnie niewiele.Wujek Adam pisze: Ciekawe co będzie w czerwcu. :mysl:
... o lipcu nawet nie wspominając. :P
Coś jest na rzeczy, ja powyższe 2 gatunki obserwowałem jeszcze wcześniej:Wujek Adam pisze:A więc na przełomie maja i czerwca nastało lato!!!
Prawdziwe fenologiczne lato - przynajmniej pod względem występujących na Mazowszu kózkowatych, pojawiają się bowiem gatunki właściwe dla tej pory roku! :mysl:
W ostatnich dniach na terenie Warszawy odnotowałem m. in:
- Leptura quadrifasciata,
- Stenurella melanura,.
i jak być powinno sfocony na sosnowym pniaku. Że też tego nikt z opracowujących tę tablicę nie zauważyłrysiaty pisze:w zeszły piątek zatrzymałem się w parku w Nowej Soli przy dwóch dębach - pomnikach przyrody, z których jeden ma odsłonięte żerowiska koziorogowe, byly tegoroczne otwory wlotowe i szczątki
no i co chwalebne ilustrowana tablica edukacyjna o koziorogu
a na pierwszym zdjęciu coborodziej :gl:
zdjęcie wyraźnie - tak,Marek Hołowiński pisze:i jak być powinno sfocony na sosnowym pniaku. Że też tego nikt z opracowujących tę tablicę nie zauważył
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |