Rafał SZCZECIN pisze:Oświećcie mnie Koledzy, proszę...
Zależnie który kanał telewizyjny włączą ( np. tvp lub tvn ) to słyszę zupełnie co innego. Jestem skołowany ( pewnie nie tylko ja ). A chciałbym wiedzieć jak to jest faktycznie:
1) czy jest ta gradacja kornika
2) czy to zagraża Puszczy
3) czy wycinki są rzeczywiście związane tylko z usuwaniem drzew zaatakowanych przez kornika drukarza
4) czy bez tej wycinki las jest narażony na ryzyko
5) czy to wszystko to pic na wodę?
Może to forum nie jest właściwym miejscem na te pytania, ale chciałbym mieć jakieś zdanie wyrobione a nie mam żadnego. Minister jedno, Zachód drugie, a ja jako obywatel - nie wiem jak to NA PRAWDĘ jest...
Forum to dobre miejsce, bo każdy może wyrazić swoją opinię, zarówno tą jedynie słuszną jak całkowicie sprzeczną z oficjalnymi wiadomościami. Podobają mi się Twoje pytania, bo pokazują, jak trudno jest się odnaleźć w natłoku sprzecznych informacji. Ja również należę do tych kołowanych, jednak pobyt w Puszczy nie daje człowiekowi szansy na wątpliwości co do tego, co się tam dzieje.
1. Tak, bez wątpienia. Gradacja wystapiła po kilku latach suchych. Przyczyniło się do tego również powstrzymanie w poprzednim okresie wycinki zarażonych drzew.
2. Nie. W Puszczy świerka jest w nadmiarze, został wprowadzony na wiele siedlisk "w zamian" - to drzewostan znacznie przekształcony w stosunku do pierwotnego, ale taki, wktórym jeszcze jest najwięcej procesów naturalnych, ktorych próżno szukać w silnie przekształconych drzewostanach na większości terytorium naszego kraju. Kiedyś musiało się to tak skończyć. Z innej strony - gradacje korników, pożary, wichury są procesami naturalnymi, sprzyjającymi odnowieniom.
3. W zamyśle tak miało być. Z jednej strony na LP nakładane są kary za wypadki spowodowane łamiącymi się drzewami i spadającymi konarami. LP muszą posprzątać przy drogach. Niektóre fragmenty drzewostanów w Puszczy wyglądały złowieszczo - suche świerki, trzeszące pod wpływem lekkiego wiatru, suche świerki położą sięsame w ciągu 3-4 lat tak czy inaczej. Z ekonomicznego punktu widzenia lepiej je zabrać, póki można.
4. To jest to samo pytanie co 2. Las - nie, jedynie budżet. Dużo drzewa stoi i leży. Kolejne wkrótce. Dotyczy to jedynie świerka, wycinka objęła nie tylko świerk, a prowadzaone jest w sposób nicszczący siedliska. Coś za coś. Ekonomia lasu nie liczy się z wartościami przyrodniczymi.
5. Szyszko wprowadził eksperyment na wielką skalę, będąc przekonanym, że ma rację. Historia to oceni.
https://www.mos.gov.pl/fileadmin/user_u ... uszczy.pdf
W zamyśle autorów jest to eksperyment:
5. Uruchomienie długoterminowego eksperymentu, który pozwoli na udzielenie odpowiedzi na
pytanie, kto ma rację. Czy Ci, którzy uważają, że wiedzą jak użytkować zasoby przyrodnicze
i jak z nich korzystać, aby cały świat uznawał je jako lasy pierwotne nietknięte ręką
czlowieka, czy Ci, którzy nie posiadają takich zasobów przyrodniczych w swoim sąsiedztwie,
a więc zniszczyli je w przeszłości i domagają się braku jakichkolwiek działań, co według
pierwszych prowadzi do zniszczenia tych zasobów.
6. Cały eksperyment zostanie poddany analizie ekonomicznej uwzględniającej straty i zyski
związane z regeneracją i odtwarzaniem analizowanych siedlisk priorytetowych i siedlisk dla
gatunków, jak też straty i zyski zwiqzane z emisją dwutlenku węgla do atmosfery w obu
zastosowanych wersjach.
Polecam aby zapoznać się z podstawowym dokumentem z tej strony
https://www.mos.gov.pl/puszcza-bialowie ... a-puszczy/
Jego autorzy chcieliby, aby taki eksperyment został przeprowadzony w innych wysoko rozwiniętych krajach, dlateg też dokument został przetłumaczony na wszystkie jeżyki ONZ i rozesłany do wszystkich krajów świata!
7. Korzystając z okazji Autorzy niniejszego projektu zwracają się z apelem do Komisji
Europejskiej i UNESCO, aby rozpropagowali w innych państwach wysoko rozwiniętych
gospodarczo idee uruchomienia, na bazie istniejących tam zasobów leśnych, podobnego
obszarowo eksperymentu. Polska strona jest gotowa uczestniczy ć w tych działaniach i na 2/3
powierzchni zaprojektowa ć działania zmierzaj ące do odtworzenia siedlisk 91I0, 91D0
i 91E0, lub do nich zbliżonych, w tych rejonach Europy, gdzie mog ą one występować .
Oczywiście pozostałą część należałoby poddać całkowitemu zakazowi pozyskania drewna.
8. Niniejszy program zostaje przetłumaczony na wszystkie języki ONZ, jak również wszystkie
języki państw Unii Europejskiej i rozesłany do ministrów środowiska lub ich odpowiedników
we wszystkich państwach świata.
Z punktu 5 wynika że eksperyment ma udowodnić, że Ci którzy już Puszcz nie mają nie znają się na tym, jak ją chronić. Szyszko chce im udowodnić KTO MA RACJĘ. Ciężar eksperymentu jest nie w tym, co się uchowa po wycince a co wyginie, tylko kto ma rację a raczej kto jej nie ma. Kraje zachodnie nie mogą się znać lepiej, bo oni już takich lasów nie mają (zaznaczyłem ten fragment na niebiesko). Taka jest teza.