Najlepszy dokument gatunków chronionych

Prawo, ochrona owadów.
Michal Z.

Najlepszy dokument gatunków chronionych

Post autor: Michal Z. »

Witam

Ze złowionych w Sławnie owadów mam przygotowaź krótki referat występująych tam gatunków chronionych. Sprawa niby lekka i prosta zważywszy, że okazów mam dość dużo. Nie mogę się tylko zdecydować którym dokumentem podpierać się jako listą gatunków chronionych? Trzymać się czerwonej księgi zwierząt, aktualnej, niedorzecznej ustawy o ochronie zwierząt czy może jeszcze czegoś innego? Macie jakieś propozycje?
pozdrawiam
Michał
Jacek K.

gatunki chronione

Post autor: Jacek K. »

Sprawa jest lekka i prosta, skoro tematem referatu mają być gatunki chronione to powinieneś mówić głównie o gatunkach chronionych, a te wskazuje obowiązująca ustawa. Jeżeli natomiast poza wymienieniem listy występujących tam gatunków chronionych chcesz powiedzieć coś więcej, to możesz korzystać z posiadanej wiedzy w pełnym zakresie i wygłosić dowolny komentarz. CZerwona księga to coś zupełnie innego niż lista gatunków chronionych.

A tak na marginesie, czy przed łapaniem tych gatunków chronionych uzyskałeś zgodę na ich połów?

To nie jest złośliwe pytanie, jedynie sugestia w jakich warunkach się znajdujemy.

Jacek
Michal Z.

Dzięki. To już mam jakiś trop i mniej więcej wiem czego się trzymać. Jeśli chodzi o Twoje pytanie o połowy. łapałem tylko te okazy, których nie udało mi się zidentyfikować w terenie lub co do których powszechności byłem przekonany. Przyznam jedak, że oznaczając zbiory w domu i porównując je z listami gat. chronionych nie udało mi się ustrzec przed złapaniem kilku takich. Cóż, wynikło to tylko z mojej niewiedzy a nie celowego działania.
pozdrawiam
Michał
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Status gatunku chronionego określa rozporządzenie wykonawcze do ustawy z dnia 16 kwietnia o ochronie przyrody. Do czasu wydania nowego obowiązuje to z 2001r. Możesz je znaleśc na stronach www.mos.gov.pl
A zezwolenie rzeczywiście było wymagane - jak Cię ścigną fakt iż nierozpoznałeś czegoś w terenie nie będzie wytłumaczeniem - dura lex sed lex
Michal Z.

grzegorzb pisze:A zezwolenie rzeczywiście było wymagane - jak Cię ścigną fakt iż nierozpoznałeś czegoś w terenie nie będzie wytłumaczeniem - dura lex sed lex
Dzięki za linka. Miałem właśnie problem której wersji ustawy się trzymać. Co do zezwolenia myślę, że coś takiego załatwiał organizator wyjazdu. ściślej mówiąc chodzi o Sławno. W najbliższych latach ma tam być utworzony Kulturowy Park Ochrony czy coś takiego w celu zabezpieczenia charakterystycznej tam architektury oraz bogactwa fauny i flory. Jechałem tam z grupą botaników, którzy również co ciekawsze okazy zbierali do zielnika. Myślę więc, że strona formalno prawna została tam uzgodniona dużo wcześniej. Tymbardziej, że nie był pierwszy taki wyjazd. Jakby mimo wszystko ktoś mnie ścigał to mam w miarę duży ogród. Te kilka gablot na pewno gdzieś się pod płotem uda upchnąć ;-)
pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

28.9.2004 - nowa Ustawa

Post autor: Jacek Kurzawa »

Od 28 września mamy nową, poprawioną listę gatunków chronionych:
https://entomo.pl/prawo/chronione.php
Michal Z.

Re: 28.9.2004 - nowa Ustawa

Jacek Kurzawa pisze:Od 28 września mamy nową, poprawioną listę gatunków chronionych:
Ooo, dzięki, przyda się na pewno. Mam jednak nadzieję, że nie odbiega zbytnio od poprzedniej listy bo właśnie kończę ów referat i nie uśmiecha mi wprowadzanie do niego tak dużych poprawek.
pozdrawiam - Michał
ODPOWIEDZ