Otóż korzystając z okazji a była taka, zakupiłem pół roku temu taki malutki mikroskop, podam link
http://www.microglobe.co.uk/nikon-20x-f ... -9474.html
oczywiście cena jaką zapłaciłem na naszym Allegro to 1/4 ceny sklepowej. Kupiłem mikroskop, ponieważ do części badań jakie prowadzę w terenie niezbędne było małe urządzenie, z własnym oświetleniem, mieszczące się praktycznie w kieszeni.
Pomimo obaw zdecydowałem się na zakup i tylko śledziłem aukcje, bo cena sklepowa była za wysoka. Az okazja się nadarzyła. Mikrosop dotarł oczywiście, w stanie bardzo ładnym, jedynie właściciel palił papierosy, bo futerał był dymem przesiąknięty, ale po pół roku już tego nie czuć. Ale ad rem, okazało się , że jako narzędzie terenowe jest całkiem użyteczny !
Jedyny mankament to dosyć słabe oświetlenie, ale i na to jest rada, bo jeden z tutoriali w sieci podał patent na mocowanie zwykłej latarki czołowej na futerale od mikroskopu i jest bardzo dobrze. Powiem tylko, że to nie zabawka na jaką wygląda, ale całkiem solidne nikonowskie urządzenie.
Może kogoś zainteresuje, zwłaszcza jeśli ktoś potrzebuje w terenie jednak jakąś kluczową cechę nie dającą się stwierdzić bez takiego urządzenia.