Zagadka do piątku, kto pierwszy ten wygrywa

Wszystkie oznaczone do gatunku, bo miałem je w ręku

Czas start

A ja odwrotnie - bo, za mało. Razem, byśmy kurczę wygrali....Marek Wanat pisze:Do konkursu nie startuje, bo za duzo kózek
Nieprawda, manipulacjaJacek Kalisiak pisze:Jacku, jesteś drugi. Przecież to widać gołym okiem, że zgłosiłeś się jako drugi :P
Skąd taki domysł i tak daleko posunięta insynuacja przeciwko kózkarzom? Może lepiej, aby każdy wypowiadał się za siebie.Jacek Kalisiak pisze:Tak, z Markiem możecie stworzyć duet, jeżeli on nie odpowie, że nie akceptuje kózek i KÓZKARZY :P
Na pewno. Moją PW możesz potraktować jako pomoc w oznaczeniu - od kózkarza.Jacek Kalisiak pisze:"podałem prawidłowe oznaczenia trzech gatunków" - che, che ,cheNa pewno?
Ale nie dla mnie i dla Ciebie! Obaj wiemy, że zgłosiłem się jako pierwszy. Napisałeś o 9:29 że "Jest pierwszy zawodnik" i w ten sposób poinformowałeś mnie, że byłem pierwszy z odpowiedziami (bo skoro petrel jest pierwszy, to przed nim nie było nikogo poza mną). Potem piszesz wszystkim, że jestem drugi - co jest ewidentną nieprawdą - mimo, że dobrze wiesz, że pisałem Ci najpierw, przed petrelem. Tylko, że tego nikt nie mógł wiedzieć oprócz Ciebie. No i mnie. To w sumie drobiazg, ale po co pisałeś nieprawdę ludziom, że napisałem jako drugi? Dlatego, że oni tego nie widzą? Może to miał być żart? a ja zareagowałem jak zwykle - prostując nieprawidłowościJacek Kalisiak pisze:Dla wszystkich obserwatorów zgłosiłeś się jako drugi
To dobrze, że zadając to pytanie nie miałeś tego na myśli "że źle oznaczyłem kózki". Z Twojego punktu widzenia oznaczenie będzie dopiero prawidłowe, jak Ty podasz rozwiązanie? Formalnie może tak. Jednak bez Twojej odpowiedzi po konkursie (prawidłowej lub błednej determinacji z Twojej strony) gatunki są przedstawione i to już się nie zmieni. A ja wiem co to jest. Myślałem, że nabrałeś wątpliwości co do swoich oznaczeń kózek, toteż chciałem Cię zapewnić (i pomóc w takiej sytuacji), że moje oznaczenia są prawidłowe, tak jak napisałem. Na oznaczeniu Exocentrusa i Stenostoli można się pomylić, szczególnie jak się w kózkach "nie siedzi".Jacek Kalisiak pisze: I nigdzie nie napisałem, że źle oznaczyłeś kózki. Natomiast pisanie i podkreślanie "Podałem prawidłowe oznaczenia trzech gatunków ..." Mnie się wydaje zabawne, wręcz najzabawniejsze w twojej wypowiedzi. Uśmiałem się do łez.
Niestety, uważam, że to jest błąd. To jest Stenostola ferrea Schrank, 1776. Doskonale widać niektóre cechy tego gatunku. S.ferrea odróżnia się głównie pokrywami pokrytymi białym owłosieniem, które w tym wypadku jest bardzo wyraźne, jak rzadko kiedy. Ponadto w Łodzi i okolicach S.ferrea jest stwierdzona wielokrotnie a S.dubia to gatunek znany z południowych regionów Polski, ale nie tutaj.Jacek Kalisiak pisze: 11. Stenostola dubia
Ale trzeba przyznać, że Stenostole oznacza się czasami ciężko.Jacek Kurzawa pisze:Na pewno. Moją PW możesz potraktować jako pomoc w oznaczeniu - od kózkarza.Jacek Kalisiak pisze:"podałem prawidłowe oznaczenia trzech gatunków" - che, che ,cheNa pewno?
Jeśli uważasz że jest inaczej, to masz błąd w oznaczeniach. Założysz się że mam rację (moje oznaczanie na podstawie fotek przeciw Twojemu z okazami w ręku)?
, ponieważ uzyskuję S. dubia z Warszawy od dwóch lat, o czym zresztą piszę na forum.Jacek Kurzawa pisze:(...) Ponadto w Łodzi i okolicach S.ferrea jest stwierdzona wielokrotnie a S.dubia to gatunek znany z południowych regionów Polski, ale nie tutaj.
(...)
To kuriozalna wypowiedź. Andrzeju zasiadałeś (zasiadasz?) w kilku gremiach PTE, co powinno cie zobowiązywać do rzetelności. Chyba, że ta "krajowość i swojskość" to pod własnym adresem?Andrzej J. Woźnica pisze:Hmm, konkurs z trochę dziwnymi wynikami i z racji tych jednak nierostrzygniętych do końca oznaczeń, taki jest nasz, krajowy i swojski.
Widzisz w wątku kogoś, kto zgłosił w nim swój udział i podał więcej prawidłowych oznaczeń niż petrel:Jacek Kalisiak pisze:Piątek minął, zwycięzca jest ewidentny:
petrel
Jacek Kalisiak pisze: petrel::: Moje typy:
1.Notoxus trifasciatus
2.Trox scaber
3.Corticarina sp.
4. Aulonium trisulcum
5. Mycetophagus quadripustulatus
6. Exocentrus punctipennis
7. Anaesthetis testacea
8. Neuraphes angulatus ?
9. Monotoma picipes
10. Scraptia fuscula ?
11. Stenostola dubia
12. Aderus populneus
13. Notoxus monoceros
To jest nieprawdziwy cytat, inaczej mówiąc kłamstwo. Je nic takiego co "cytuje" Jacek Kurzawa nie napisałem.Jacek Kurzawa pisze:Jacek Kalisiak pisze:11. Stenostola dubia
Z tego co napisałes wynika wprost, że oznaczyłeś tą Stenostolę (nr11) jako S.dubia, tak jak petrel z tą różnicę, że petrel ze zdjęć a Ty na podstawie okazów w ręku! Po co więc te nerwy, skoro obaj oznaczyliście to tak samo... ? Co więcej, zarzucasz mi łastwo, podczas gdy napisałem prawdę - Twoje oznaczenie z okazem w reku - S.dubia. Czy nie?Jacek Kalisiak pisze: A jeżeli macie ochotę skomentować podane oznaczenia to proszę bardzo. Ja oznaczyłem inaczej sp.2 i sp.10, ale oznaczałem okazy, nie zdjęcia.
Jak widać ja też nie zgodziłem się z oznaczeniami petrela. Szerzej odniosłem się do oznaczenia C.gibbosy i napisałem:Jacek Kalisiak pisze:Ja oznaczyłem inaczej sp.3 i sp.11, ale oznaczałem okazy, nie zdjęcia.
Kompletnie nie rozumiem przywoływania tu mojego nazwiska i głupawych komentarzy typu "parszywa dwunastka".Jacek Kalisiak pisze:A jeżeli macie ochotę skomentować podane oznaczenia to proszę bardzo.
no właśnie nie widziałem, ale wreszcie to zauważyłem, dlatego poprawiłem się w ocenie sytuacji. I co ciekawe, zrobiłem to zanim przeczytałem Twój post. Ta jedenastka nr Stenostoli - coś mnie tknęlo, że była czerwona 11. Wcześniej był Twoj tekst z "10" i to mnie wprowadziło pierwotnie w bład.Jacek Kalisiak pisze:i i poprawiłem numery, nie udawaj, że tego nie widzisz.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |