Do mojej kolekcji fotek polskich modraszków brakuje mi już tylko artaxerxes-a.
Moje pytanie do fachowców z forum brzmi :
Jeżeli wybiorę się w miejsce gdzie artekserkses występuje i bedę tam dokładnie o czasie (tj. na początku lipca) to jaką mam pewność że uganiam się za nim a nie za agestisem ?
Szukając różnic między nimi zebrałem kilka podstawowych kuczy do rozważania
Po 1 artaxerkes jest nieco większy od agestis.
(agestis do 2.5cm artakserkese do 3 cm.) niewiele to pomaga ale zawsze coś.
Po 2 na wierzchu skrzydła ma zdecydowanie mniej pomaranczowych plamek ale zawsze można trafić na jakiegoś zlatanego agestisa. O ile agestisy słyną z obfitości i wielkości tych plamek na skrzydełku dolnym i górnym u obu płci to samiec artaxerxesa prawie nigdy nie ma tych plamek na górnym skrzydełku niestety samica może miec te plamki również na górnym . Co prawda te plamki nie są tak intensywne jak u agestisa ale jednak są.
Po 3 spód skrzydeł w obu gatunkach dolnego skrzydełka ma przesunięta 2-gą kropkę, która dotykając sąsiedniej tworzy tzw "ósemkę". Cecha to odróżnia te modraszki od innych, jednak nie pomaga w odróżnieniu ich między sobą.
Po 4 podobnie plamkowana strzępina. Jest charakterystyczna cechą ale oba gatunki ją mają.
Po 5 lepidoptera - wspomina że : "biała, klinowata plama ciągnąca się od dolnego końca żyłki poprzecznej do przepaski zewnętrznej" , którą ma podobno tylko artaxerxes. Tymczasem ja oglądam w necie wiele zdjęć agestis-ów z mniejszą lub większą klinowatą plamą, więc co to za wyróżnająca cecha ? Na ile ta cecha jest przydatna w odróżnianiu ?
Po 6 oglądając artaxerxesa w necie okazuje sie że ma bardzo łatwą cechę do odróżniania. Są to jasne, prawie białe plamki na wierzchu górnych skrzydełek. Niestety w Polsce występuje inna forma (- inhonora Jach) pozbawiona tych plamek.
Na jakie cechy mam zwracać uwagę w terenie by mieć pewność że fotografuje artaxerxes-a ?
Poniżej artaxerxes z wikipedi.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... rgus_1.JPG