Leptura quadrifaciata

Johana

Leptura quadrifaciata

Post autor: Johana »

Mam pytanie czym odżywia sie ta kózka (Leptura quadrifaciata) zarówno imago jak i larwa?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz.
pozdrawiam
:wink:
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

W skrócie- alrwa drewnem a imago pyłkiem roślin
więcej TUTAJ
Shadow(PL)

Post autor: Shadow(PL) »

Hodowałem je na zbutwiałym drewnie jodłowym z powodzeniem :), musi być dość wysoka wilgotność, bo larwy Lepturinae takiej wymagają...resztę zobacz w linku od Mateusza.Pozdrawiam
Johana

Mam jeszcze jedno pytanie tym razem dotyczy ono Rhagium (Hagrium) bifasciatum. Czym ten chrząszcz sie żywi tym razem chodzi mi tylko o imago bo w podanej wyżej bazie znalazłam już informacje o larwie.
Pozdrawiam :D
Marek Miłkowski
Podziękowano: 2 times

Post autor: Marek Miłkowski »

Nie spotkałem w literaturze informacji dotyczących sposobu odżywiania się imagines R. bifasciatum. Pozostałe gatunki z tego rodzaju występujące w Polsce były notowane jako konsumenci kwiatów, a 2 z nich (R. sycophanta i R. mordax) jako konsumenci soków wyciekających z drzew (Starzyk 1999). Osobiście spotykałem na kwiatach R. inquisitor i R. mordax (na roślinach drzewiastych: np. śliwa tarnina, jarząb; na zielnych - z rodziny baldaszkowatych). Tego ostaniego często widywałem przy wyciekającym soku. Wnioskuje, że sposób odżywiania imagines R. bifasciatum nie odbiega od sposobu odżywiania się jego krewniaków :)
Johana

Dziękuje bardzo za tak szybką odpowiedz. Zastanawia mnie teraz tylko czy to możliwe ze znalazłam akurat ten gatunek czy pomyliłam go z innym...np. opisywanym przez Pana. No ale to już inna bajka :D
Pozdrawiam!!
Tomasz Barłożek

Post autor: Tomasz Barłożek »

W Beskidzie Śląskim imagines Rh. bifasciatum łapałem na kwiatach jarzębiny, więc kwiatki chyba lubi. :wink:
Marek Miłkowski
Podziękowano: 2 times

Post autor: Marek Miłkowski »

imagines Rh. bifasciatum łapałem na kwiatach jarzębiny
No więc właśnie mamy potwierdzenie :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ścinek
UTM: CA56
Specjalność: Cerambycidae, Carabidae, Tenebrionidae
profil zainteresowan: Fotografia, hodowla owadów egzotycznych, majsterkowanie tzw. DIY

Post autor: Ścinek »

A ja wychodowałęm L.quadrifasciata z pniaka brzozowego choć nawet nie wiedziałem, że tam jest :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”