Pierwsze moje fotki chrząszczy

Awatar użytkownika
tryl
Kontakt:

Pierwsze moje fotki chrząszczy

Post autor: tryl »

Niedawno kupiłem sobie swój aparat cyfrowy ( wcześniej miałem dużo innych w rękach a wiadomo jak to jest z pożyczaniem ... ) i udało mi się znaleść kilka chrząszczy ( właściwie podpowiedźcie koledzy - gdzie ich szukać ?) . Stare i zrobione pożyczonym aparatem są tylko 2 pierwsze fotki ( z 15 kwietnia tego roku zrobione w lesie w Piaskach Wielkopolskich ) , opis reszty podaję poniżej . Bardzo proszę o pomoc w oznaczeniach tych pięknych i tajemniczych zwierząt .
nr 3 - to ten sam gatunek co kwietniowy nr 2 ? Las w Smogorzewie ( za Piaskami Wlkp. ) ; 13 sierpnia
nr 4a , 4b - po fotkach ruszył jak helikopter :) teren po nieczynnych , rozebranych torach kolejowych ; 5 sierpnia , Piaski Wlkp.
nr 5a , 5b - spacerował po moim ogrodzie , 11 sierpnia
nr 6a , 6b - na łące obok lasu , 11 sierpnia , Piaski Wlkp. ( a mówią że fotki ładnie wychodzą po deszczu ... i rzeczywiście :)
nr 7 - chyba ten sam co wyżej ... ? na skraju lasu na ściętym pniu ; 13 sierpnia , Piaski Wlkp.
Załączniki
7.JPG
7.JPG (105.07 KiB) Przejrzano 3365 razy
6b.JPG
6b.JPG (38.53 KiB) Przejrzano 3362 razy
6a.JPG
6a.JPG (47.49 KiB) Przejrzano 3367 razy
5b.JPG
5b.JPG (52.94 KiB) Przejrzano 3376 razy
5a.JPG
5a.JPG (67.47 KiB) Przejrzano 3395 razy
4b.JPG
4b.JPG (63.44 KiB) Przejrzano 3364 razy
4a.JPG
4a.JPG (62.4 KiB) Przejrzano 3367 razy
3.JPG
3.JPG (76.97 KiB) Przejrzano 3371 razy
2.JPG
2.JPG (91.15 KiB) Przejrzano 3366 razy
1.JPG
1.JPG (61.66 KiB) Przejrzano 3383 razy
wiecek26

Post autor: wiecek26 »

1 Pływak żółtobrzeżek (Dytiscus marginalis),
2 Żuk leśny (Geotrupes stercorosus)
4 (Potosia cuprea) na 50%
5 ab Złotka jasnotowa (Dlochrysa fastuosa)
6 ab i 7 Zmorsznik czerwony (Corymbia rubra)
3 Żuk wiosenny (Geotrupes vernalis)
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

wiecek pisze: 1 Pływak żółtobrzeżek (Dytiscus marginalis),
To teraz powiedz mistrzu, na jakiej podstawie tego plywaka tak zgrabnie i od reki oznaczyles...? A na stronie glownej wisi sobie galeria Marka Przewoznego, wystarczy zajrzec...
wiecek pisze: 4 (Potosia cuprea) na 50%
Tyle juz bylo na tym forum o polskich kruszczycach, ze moze lepiej bys poczytal zanim zaczniesz oznaczac na 50%.
wiecek pisze: 5 ab Złotka jasnotowa (Dlochrysa fastuosa)
A tu na ile procent..?
wiecek pisze: 3 Żuk wiosenny (Geotrupes vernalis)
No jasne...

Napisalbys chociaz dla zwyklej przyzwoitosci "nie znam sie, zgaduje"; potem ktos sobie powiesi w sieci zdjecia "oznaczone" przez ciebie, ktos inny "pooznacza" swoje na ich podstawie i w ten sposob mamy, co mamy...

Pawel
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

Strasznie podoba mi sie zdjecie 5a. Stonka, jak w kreskówkach, tup... tup... tup... ucieka sobie ;)
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

Pawel Jaloszynski, :mrgreen:
masz u mnie piwo!!

tryl, - to TY - kolego z paleo? ;)
Pawel Jaloszynski

krzem pisze:Pawel Jaloszynski, :mrgreen:
masz u mnie piwo!!
Na piwo moje ulubione chrzaszcze nie chca leciec, a inne zastosowania tego paskudztwa znam tylko z teorii i obserwacji ;-)
Awatar użytkownika
tryl
Kontakt:

oznaczanie

Zdjęcia wraz z oznaczeniami daję potem na moją stronę ( na którą serdecznie zapraszam :) , więc bardzo prosiłbym o poprawne oznaczenie tych chrząszczy . Witaj Krzem - jaki ten Świat mały :)
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Pływak to rodzaj Acilius (toniak) co do gat to nie ma co zgadywać nie widać cech z tej perspektywy
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Zmorsznik czerwony

Post autor: Wujek Adam [†] »

Cześć!
Po postrachu posianym przez Pawa J. (zresztą bardzo słusznie - jak nie wiemy, to nie silimy się na oznaczanie :wink: ) nikt nie poważył się na determinację kózeczki z fotek 6a,b, oraz 7... :lol:
No dobra. Ja na 100% wiem co to jest:
Zmorsznik czerwony Corymbia (= Stictoleptura) rubra (L.) samica.
Panie Tryl - możesz pod fotką śmiało dopisać: det. in pictura A.Woźniak, bo biorę pełnię odpowiedzialności za swe słowa przy oznaczeniu dla Ciebie tego gatunku z Twych zdjęć...
PZDR!
Wujek Adam
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

Zmorsznik czerwony Corymbia (= Stictoleptura) rubra (L.) samica.
Panie Tryl - możesz pod fotką śmiało dopisać: det. in pictura A.Woźniak
:shock: JESTEM POD WRAŻENIEM
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

I bardzo dobrze!

I o to chodziło :wink:
W.A.
Awatar użytkownika
tryl
Kontakt:

Panie Tryl :shock: ??? Mów mi Tomek :) Dzięki za oznaczenie pływaczka oraz kózeczki . Mógłby ktoś spróbować oznaczyć pozostałe fotki ?
Awatar użytkownika
Roman Królik

Post autor: Roman Królik »

M. Dworakowski pisze:Strasznie podoba mi sie zdjecie 5a. Stonka, jak w kreskówkach, tup... tup... tup... ucieka sobie ;)
Tak chodzi Melanophila acumianta jak naleci na tlące się jeszcze po pożarze drzewo :D
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

Melanophila, tfu, wróć!: Cetonia...

Dobre z tą acuminatą :wink: (choć nie dotyczy to oznaczenia żadnego gatunku z fotek).
Na tak postawioną prośbę Pana Tryla - czy też Pana Tomka - nie wypada nie odpowiedzieć!
Po uważnym wpatrzeniu się na fotkach nr.4a oraz 4b dostrzegam kruszczycę złotawkę Cetonia aurata (na 101%). O reszcie się nie wypowiem dając innym pole do popisu.
PZDR!
Wujek Adam
ps. Chyba niezłym pomysłem jest, by autorzy zdjęć prezentujący je na swych stronach dopisywali, kto oznacza zwierzątko na fotce? Jakby co, jest na kogo zwalić i do kogo się zwrócić z pytaniami o wyjaśnienia :twisted:
Awatar użytkownika
tryl
Kontakt:

chrząszcze

Jakoś nie bardzo ktoś ma ochotę się tutaj popisać ... Więc ta stonka sobie dalej tup tup i czeka :) Tak samo jak te żuczki ...
Pawel Jaloszynski

Re: chrząszcze

Więc ta stonka sobie dalej tup tup i czeka
Na moje oko to Chrysolina graminis, ale o ile majac okaz w reku sprawa jest prosta, o tyle na zdjeciach to roznie bywa. Sam kiedys fotografowalem Ch. graminis i dosc podobna Ch. herbacea i bylem niezle zdziwiony jak na czesci zdjec cienie na barkach poukladaly sie w taki sposob, ze gdybym mial z tych fotek oznaczac to moglbym sie pomylic. Szczegolnie dotyczy to nietypowo urzezbionych okazow i w pozycjach utrudniajacych ocene sylwetki. Wiec tutaj musisz pocekac na profesora Borowca.

Co do zukow, to gdyby byla jakas skala pozwalajaca na oszacowanie wielkosci, moznaby od reki powiedziec czy to lesny czy ktorys z duzych gatunkow. Nie mam ich "w oku", wiec tutaj musi wypowiedziec sie ktorys ze skarabeidziarzy (Jacek Kalisiak, Marek Przewozny).

Jesli chcesz cos ze zdjec oznaczyc, a nie masz wiedzy jakie cechy sa wazne i co wyeksponowac, rob wiecej fotek i bardziej zroznicowane kadry. W tej chwili nie potrafisz zrobic zdjecia o wartosci dokumentacyjnej, a o strone estetyczna (jakosc, kadr) w ogole jeszcze nie dbasz, czyli wszystko przed toba. Postaraj sie nie ucinac obiektom nog i generalnie patrz na caly kadr. Jesli naprawde nie musisz, to nie przycinaj tez kazdego zdjecia do zupelnie przypadkowego formatu, jestem pewien ze na bokach nie bylo tam niczego wstydliwego, co trzeba bylo usunac, zeby nie gorszyc wrazliwego odbiorcy ;-)
Pawel
Awatar użytkownika
Michal
Kontakt:

Post autor: Michal »

Na 102 % Cetonia aurata :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”