Proserpinus proserpina i pasożytnicze błonkówki
Proserpinus proserpina i pasożytnicze błonkówki
Ostatnio znalazłem z kolegą na dość dużym polu porośniętym wierzbówką około 40 gąsiennic w/w ćmy i ponad 90% było porażonych przez jeden z rodzajów gąsienniczników i chciałbym się dowiedzieć czy to się często zdarza?
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
- Piotr Sroka
- UTM: FV18
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Piotr Sroka
- UTM: FV18
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Porażone larwy zawisaków łatwo rozpoznać ponieważ przy nawet delikatnym dotknięciu zaczynają gwałtownie poruszać się na boki całym ciałem (jest to dobry i sprawdzony sposób). Teraz nawet nie zabieram do chowu takich gąsiennic bo zrobiłem jakiś czas temu doświadczenie a mianowicie wszystkie "dziwnie" zachowujące się Gąsienice oddzieliłem od pozostałych i tylko z tych wykluły się gąsienniczniki.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- PiotrekGuzik
Re: Proserpinus proserpina i pasożytnicze błonkówki
Czy to pole było porośnięte wierzbówką w całości?? I jak Ty szukasz gąsienic na wierzbówce: w dzień czy w nocy??plasti pisze:Ostatnio znalazłem z kolegą na dość dużym polu porośniętym wierzbówką około 40 gąsiennic w/w ćmy i ponad 90% było porażonych przez jeden z rodzajów gąsienniczników i chciałbym się dowiedzieć czy to się często zdarza?
Pozdrawiam
Piotrek
Gąsienice Proserpinusa
Wierzbówka stanowila tylko około 10% ale całe pole miało 1ha więc wierzbówki bylo sporo. Całość rosła w jednej kępie, Gąsienice znajdowalem głównie w dzień były zwykle na obrzerzach tego "poletka" wierzbórki, co ciekawe około 1km dalej na niewielkiej kępie wiesiołka znalazle 3 wyrośnięte Gąsienice w nocy, a w dzień "ani widu ani słychu".
[ Dodano: 26-03-2005, 15:37 ]
Chciałbym zwrócić honor Panu Grzegorzowi Banasiakowi, ponieważ z zeszłorocznych poczwarek (powstałych z gasienic teoretycznie zaatakowanych przez pasozyty), wykluły sie zdrowe motyle, co ciekawe ze wszystkich sześciu. Były to poczwarki D.elpenor. Oporócz tego mam kolejne 6 S.ligustri - na te trzeba jednak z miesiąc poczekać.
[ Dodano: 26-03-2005, 15:37 ]
Chciałbym zwrócić honor Panu Grzegorzowi Banasiakowi, ponieważ z zeszłorocznych poczwarek (powstałych z gasienic teoretycznie zaatakowanych przez pasozyty), wykluły sie zdrowe motyle, co ciekawe ze wszystkich sześciu. Były to poczwarki D.elpenor. Oporócz tego mam kolejne 6 S.ligustri - na te trzeba jednak z miesiąc poczekać.
-