CIEKAWY OPRZĘD Saturniidae - Saturnia pavonia
- Rafał Lipski
- UTM: FB08
- Kontakt:
CIEKAWY OPRZĂD Saturniidae - Saturnia pavonia
Witam,Obecnie hoduję parę sztuk wyrośniętych gąsienic S.pavonia w dość sporym insektarium Tak wiec mają sporo miejsca .Parę dni temu jedna znich sporządziła dziwny kokon dwa razy szerszy na dole niż normalny.Ponieważ nie mogłem się doliczyć jednej gąsienicy ( a nie mogła uciec) postanowiłem rozciąć oprzęd.W środku ze zdziwieniem odkryłem że znajdują się w jednej przestrzeni 2 gąsienice ( nie ma scianki działowej ;), otwór wylotowy jest tylko jeden! Larwy jedna duża (dziś się przepoczwarczyła jest to samica) ułożona była prawidłowo głową do góry, sporo mniejsza z drugiej strony łukowato wygięta, nieprawidłowo głową na dół. Mniejszą przeniosłem aby się prawidłowo przepoczwarczyła do starego opuszczonego oprzędu. Ciekawe że mając dużo miejsca i wiązki gałązek sporządziły wspólnie jeden oprzęd w dodatku nieźle się dobrały jest to para. Hodując wielokrotnie ten gatunek pierwszy raz się spotkałem z takim dziwolągiem.
Pozdrawim wszystkich hodowców
Rafał
Pozdrawim wszystkich hodowców
Rafał
Saturnia Pavonia
Czy możesz mi powiedzieć gdzie udaje ci sie znajdować Gąsienice Saturnia Pavonia ponieważ jak do tej pory nie udało mi się spotakać nawet imago (możę mieszkam w złej okolicy)?
Saturnia pavonia
Gąsienice Saturnia pavonia znajdowałem zawsze na terenach piaszczystych na wrzosowiskach,siedzące pojedynczo lub po kilka na gałązkach wrzosu lub sporadycznie na czeremsze amerykańskiej (Józefów k/Otwocka EC 18).Inne rosliny żywicielskie tego gatunku to głównie malina ,jeżyna rożne gatunki drzew i krzewów( polifag) Należy ich szukać na terenach silnie nasłonecznionych ,dośc licznie występują na nasypach kolejowych porośniętych wrzosem, krzakami jeżyn i malin na otwartej przestrzeni nisko przy ziemi.Obecny materiał hodowlany pochodzi z Lipy koło Stalowej Woli z wrzosowiska.
Drobna uwaga nazwę rodzajową piszemy z dużej a gatunkową z małej litery
W Twoim poście powinno być Saturnia pavonia
Saturnia Pavonia - źle
Rafał
Drobna uwaga nazwę rodzajową piszemy z dużej a gatunkową z małej litery
W Twoim poście powinno być Saturnia pavonia
Saturnia Pavonia - źle
Rafał
- Rafał Lipski
- UTM: FB08
- Kontakt:
S.pavonia
Obecnie możesz spotkać jeszcze gąsienice po ostatniej i przed ostatnią wylinką polecam nasypy kolejowe i wrzosowiska !