CIEKAWY OPRZĘD Saturniidae - Saturnia pavonia

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
Rafał Lipski
UTM: FB08
Kontakt:

CIEKAWY OPRZÊD Saturniidae - Saturnia pavonia

Post autor: Rafał Lipski »

Witam,Obecnie hoduję parę sztuk wyrośniętych gąsienic S.pavonia w dość sporym insektarium Tak wiec mają sporo miejsca .Parę dni temu jedna znich sporządziła dziwny kokon dwa razy szerszy na dole niż normalny.Ponieważ nie mogłem się doliczyć jednej gąsienicy ( a nie mogła uciec) postanowiłem rozciąć oprzęd.W środku ze zdziwieniem odkryłem że znajdują się w jednej przestrzeni 2 gąsienice ( nie ma scianki działowej ;), otwór wylotowy jest tylko jeden! Larwy jedna duża (dziś się przepoczwarczyła jest to samica) ułożona była prawidłowo głową do góry, sporo mniejsza z drugiej strony łukowato wygięta, nieprawidłowo głową na dół. Mniejszą przeniosłem aby się prawidłowo przepoczwarczyła do starego opuszczonego oprzędu. Ciekawe że mając dużo miejsca i wiązki gałązek sporządziły wspólnie jeden oprzęd w dodatku nieźle się dobrały jest to para. Hodując wielokrotnie ten gatunek pierwszy raz się spotkałem z takim dziwolągiem.

Pozdrawim wszystkich hodowców
Rafał
plasti

Saturnia Pavonia

Post autor: plasti »

Czy możesz mi powiedzieć gdzie udaje ci sie znajdować Gąsienice Saturnia Pavonia ponieważ jak do tej pory nie udało mi się spotakać nawet imago (możę mieszkam w złej okolicy)?
RafaÂ?_

Saturnia pavonia

Post autor: RafaÂ?_ »

Gąsienice Saturnia pavonia znajdowałem zawsze na terenach piaszczystych na wrzosowiskach,siedzące pojedynczo lub po kilka na gałązkach wrzosu lub sporadycznie na czeremsze amerykańskiej (Józefów k/Otwocka EC 18).Inne rosliny żywicielskie tego gatunku to głównie malina ,jeżyna rożne gatunki drzew i krzewów( polifag) Należy ich szukać na terenach silnie nasłonecznionych ,dośc licznie występują na nasypach kolejowych porośniętych wrzosem, krzakami jeżyn i malin na otwartej przestrzeni nisko przy ziemi.Obecny materiał hodowlany pochodzi z Lipy koło Stalowej Woli z wrzosowiska.

Drobna uwaga nazwę rodzajową piszemy z dużej a gatunkową z małej litery
W Twoim poście powinno być Saturnia pavonia
Saturnia Pavonia - źle

Rafał
Awatar użytkownika
Rafał Lipski
UTM: FB08
Kontakt:

S.pavonia

Post autor: Rafał Lipski »

Obecnie możesz spotkać jeszcze gąsienice po ostatniej i przed ostatnią wylinką polecam nasypy kolejowe i wrzosowiska !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”