Błonkówki 4 szt. (Megachile sp. i inne)
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Błonkówki 4 szt. (Megachile sp. i inne)
Czy mógłbym prosic o oznaczenie lub podpowiedź, co to za błonkówki? Podaję link http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=157&ktore=1344 . Dodam, że nazwy są nie fachowe, wymyślone przeze mnie tymczasowo.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 13:10 przez Andrzej Kurzawa, łącznie zmieniany 2 razy.
- Grzegorz Michoński
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Dzięki za oznaczenie, mogę łapać pszczółki, jak będzie jakaś potrzebna, to zachowam. Tą Epeoloides coecutiens, to akurat miałem w domu, ale pusciłem, bom był nieświadomy, że potrzebna. Poniżej zamieszczam dodatkowe zdjęcia tej z żółtym brzuszkiem.
[ Dodano: 24-07-07, 15:04 ]
Czy można tak zbudować ścieżkę systematyczną i czy Nomada ruficollis jest nazwą właściwą (dla tej "Nomada" z pierwszego zdjęcia na stronie z linku)? Nomada ruficollis, Nomadinae, Anthophoridae, Apidae, Apoidea, Apocrita, Hymenoptera.
[ Dodano: 24-07-07, 15:04 ]
Czy można tak zbudować ścieżkę systematyczną i czy Nomada ruficollis jest nazwą właściwą (dla tej "Nomada" z pierwszego zdjęcia na stronie z linku)? Nomada ruficollis, Nomadinae, Anthophoridae, Apidae, Apoidea, Apocrita, Hymenoptera.
- Załączniki
- 100_7629b.JPG (49.85 KiB) Przejrzano 3107 razy
- 100_7622b.JPG (43.57 KiB) Przejrzano 3115 razy
- Grzegorz Michoński
Jakbyś mógł/chciał łapać to byłoby bardzo fajnie. Mogę Ci podesłać jakiś octan do usypiania.
Załączona pszczoła to Megachile sp.
Nomada nieoznaczalna ze zdjęcia do gatunku. Wszystkie są bardzo podobne do siebie i trudne do oznaczania nawet kiedy trzymasz okaz w ręce.
Co do ścieżki to pomiń rodzinę Anthophoridae. Ten podział już nie istnieje. Obecnie, wszystkie pszczoły znowu są w jednej rodzinie - Apidae.
A ta pszczoła z żółtymi plamami? Masz ją?
Załączona pszczoła to Megachile sp.
Nomada nieoznaczalna ze zdjęcia do gatunku. Wszystkie są bardzo podobne do siebie i trudne do oznaczania nawet kiedy trzymasz okaz w ręce.
Co do ścieżki to pomiń rodzinę Anthophoridae. Ten podział już nie istnieje. Obecnie, wszystkie pszczoły znowu są w jednej rodzinie - Apidae.
A ta pszczoła z żółtymi plamami? Masz ją?
-
Grzegorz Michoński pisze:Załączona pszczoła to Megachile sp.
Jezeli za pszczole uwazasz Megachile, to przeczy to drugiemu cytatowi. W najblizszym numerze Systematic Entomology ukaze sie analiza filogenetyczna Apidae Straki i Boguscha na podstawie cech larwalnych; oni powoluja sie na aktualnie obowiazujaca systematyke Roig-Alsiny i Michenera (1993), gdzie Apidae skladaja sie z z Xylocopinae, Nomadinae i Apinae, natomiast Megachilidae (i pare innych) jest odrebna rodzina.Grzegorz Michoński pisze:Obecnie, wszystkie pszczoły znowu są w jednej rodzinie - Apidae.
Pawel
- Grzegorz Michoński
Paweł jak zwykle czujny i z trafnymi uwagami. Podział Michenera istnieje chyba od 1944 roku, kiedy to podzielił pszczoły na (fauna Polski): Apidae, Halictidae, Colletidae, Andrenidae, Melittidae i Megachilidae. Później wyodrębniono jeszcze Anthophoridae. Ten system Michener utrzymał jeszcze w 2000 roku w "The bees of the world".
Informację o zgromadzeniu wszystkich pszczół w jednej rodzinie, właśnie Apidae, podałem za Fauna Europaea.
Gdyby istniała taka możliwość Pawle to cz mógłbym prosić o jakiegoś pdf-a tej analizy, która się ukaże?
I jeszcze:
podział Michenera jest tutaj , a z fauna Europaea tutaj .
Informację o zgromadzeniu wszystkich pszczół w jednej rodzinie, właśnie Apidae, podałem za Fauna Europaea.
Gdyby istniała taka możliwość Pawle to cz mógłbym prosić o jakiegoś pdf-a tej analizy, która się ukaże?
I jeszcze:
podział Michenera jest tutaj , a z fauna Europaea tutaj .
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Anthidium
Jeśli chodzi o tą Anthidium, to jej nie mam, ale mogę spróbować złapać, bo lata u mnie w ogródku na działce. Jest bardzo szybka i zachowuje się jakby była groźna, co najmniej jak szerszeń. Atakuje inne owady tzn. odpędza, przygladała mi się i jest bardzo czujna. Są tam też te Megachile i bardzo duże szerszenie. Tak jakby były ich dwa gatunki, jeden duży jak to szerszeń i drugi bardzo duży, jak królowa szerszeni (większa o jakieś 30%) i też się na mnie gapiła wisząc nieruchomo w powietrzu, aż ciarki przechodziły po plecach, jak tak sobie w oczy patrzyliśmy. Wracając do tematu, to rozumiem, że tą z plamami żółtymi złapać? Bardzo dziękuję za oznaczenie i wprowadzenie w temat.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lipca 2007, 17:09 przez Andrzej Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wole uzywac pozaforumowych skrzynek pocztowych, wiec odezwij sie na scydmaenus@yahoo.com, to ci podesle ten artykul.Grzegorz Michoński pisze: Gdyby istniała taka możliwość Pawle to cz mógłbym prosić o jakiegoś pdf-a tej analizy, która się ukaże?
Pawel
- Grzegorz Michoński
Re: Anthidium
Złap co możesz, najlepiej po kilka okazów i ślij do oznaczenia - wtedy będziesz miał pewność.sowa pisze: Anthidium,... , ale mogę spróbować złapać,... Megachile i bardzo duże szerszenie.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
- Grzegorz Michoński
Re: odp
Jeśli chodzi o mnie to pszczoły, osy, złotolitki, grzebaczowate...a ogólnie to większość Aculeata.sowa pisze:Ok, tak zrobię. Czy dotyczy to wszystkich błonkówek czy tylko pszczółki?
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
-