Tyczowe kłopoty

Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Tyczowe kłopoty

Post autor: Wujek Adam [†] »

Cześć!
Eh, te zgrzypikowe...
Kiedy najlepiej szukać Lamia textor? Mam w zbiorze okazy z początków maja, ale również i z końca sierpnia :wink: . Wiadomo, że zgrzypik zimuje jako imagines, ale właściwie kiedy się przepoczwarcza?
Nie tylko zresztą z nim jest ten kłopot. Pokrewne gatunki są niestałe i "rozlegulowane" pod względem pory przeobrażania się.
W/g Marka Miłkowskiego - starego praktyka w kwestiach tyczących się Acanthocinus reticulatus - gatunek ten przepoczwarcza się równie chętnie wiosną, jak i latem czy jesienią. Marek spotykał w jodłach naraz zarówno larwy, poczwarki jak i imagines tego gatunku...
Moje dwie przygody z tyczem jodłowym odbyły sie wiosną i jesienią 2006 roku. W obydwu przypadkach pozyskałem larwy "w średnim wieku", z których imagines uzyskałem odpowiednio: w czerwcu 2006 i w okresie od marca do maja 2007.
I teraz niespodzianka i trzecie moje tyczowe spotkanie: 12.07. br. w nadleśnictwie Starachowice znalazłem dwie dłużyce jodłowe masowo opoanowane przez ten gatunek. Szacuję, że w każdej z nich było po 100 - 150 dorastających larw, poczwarek i młodziutkich imagines. Świerze otwory wylotowe świadczyły o tym, ze ok. 20% tyczy już wygryzło sie z drewna. Tak więc w tym przypadku pora przeobrażania sie tego gatunku wypadła tam na połowę lipca (ok. 3/4 ze znalezionych tyczy było w stadium poczwarek).
A jak tam Wasze doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam!
Wujek Adam
Załączniki
W chwili obecnej ta poczwarka jest już dorodną samiczką...
W chwili obecnej ta poczwarka jest już dorodną samiczką...
Acanthocinus reticulatus - poczwarka samicy.jpg (132.42 KiB) Przejrzano 1000 razy
baiwo

Post autor: baiwo »

Witam, niestety nie było mi dane obserwować tycza jodłowego, mam jednak doświadczenia z Acanthocinus griseus. Ponoć gatunek nie należy do częstych ale gdy się pojawi to jest to pojaw liczny. I tak w moim przypadku. W tym roku chwytam dość dużo imagines (nadleśnictwo Brynek) zarówno na świerku jak i sośnie. I w tym wypadku też występuje problem zimowania. Literatura podaje że zimuje imago, ja jednak spotkałem poczwarki pod cienką korą sosny na początku wiosny. Także można stwierdzić że moga zimowąć i imago i poczwarka a być może i larwy?? Również w górach (Krynica Górska - Wojkowa 12 czerwic 2007) spotkałem okaz który jeszcze nie do końca wykształcił jeden z czułków co może świadczyć o tym że zimował w stadium poczwarki. Zresztą nie chce mi się wierzyć że kózki które łapie teraz to te zimujące w stadium imago - trudno sobie wyobrazić żeby utrzymał czułki w takim stanie przez kilka letnich miesięcy. pozdrawiam
Załączniki
b.jpg
b.jpg (144.24 KiB) Przejrzano 988 razy
a.jpg
a.jpg (146.8 KiB) Przejrzano 1001 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”