Prośba o identyfikację
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Prośba o identyfikację
Drodzy specjaliści,
bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego insekta. Znalazłam go po powrocie do domu z urlopu w kapciu, już martwego i wysuszonego. Spodziewam się, że identyfikacja będzie przez to bardzo utrudniona, ale może komuś jednak się uda. Na zdjęciu widać to co zostało po robalu. Część właściwa ma prawie 2 cm, niestety nie wiem, gdzie jest głowa. Na końcu (albo na początku) wystaje jakby ostry pazur o długości ok. 8 mm (widoczny po środku zdjęcia). Z robala pozostały jeszcze chyba dwie nóżki - również widoczne na zdjęciu po prawej stronie. Nogi zbudowane jakby z dwóch części - jedna cienka, druga rozszerzająca się - każda po 2 cm.
Przepraszam za mój prosty sposób opisu i niezbyt dobre zdjęcie.
Będę wdzięczna za pomoc w oznaczeniu tego sporego robala. Nie wiem czy mam się niepokoić, czy nie.
Pozdrawiam,
bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego insekta. Znalazłam go po powrocie do domu z urlopu w kapciu, już martwego i wysuszonego. Spodziewam się, że identyfikacja będzie przez to bardzo utrudniona, ale może komuś jednak się uda. Na zdjęciu widać to co zostało po robalu. Część właściwa ma prawie 2 cm, niestety nie wiem, gdzie jest głowa. Na końcu (albo na początku) wystaje jakby ostry pazur o długości ok. 8 mm (widoczny po środku zdjęcia). Z robala pozostały jeszcze chyba dwie nóżki - również widoczne na zdjęciu po prawej stronie. Nogi zbudowane jakby z dwóch części - jedna cienka, druga rozszerzająca się - każda po 2 cm.
Przepraszam za mój prosty sposób opisu i niezbyt dobre zdjęcie.
Będę wdzięczna za pomoc w oznaczeniu tego sporego robala. Nie wiem czy mam się niepokoić, czy nie.
Pozdrawiam,
-
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Re: Prośba o identyfikację
Smętne resztki jakiegoś przedstawiciela Orthoptera, czyli potocznie "pasikonika, świerszcza",
Zostały skoczne odnóża i "ostry pazur" czyli pokładełko.
Zupełnie nieszkodliwy, przypadkowy owad, który wszedł do buta i tam zdechł.
Nie masz czym się przejmować, Jakikolwiek gatunek z tej grupy, nie jest
szkodliwy dla człowieka, chyba, że ktoś nie lubi słuchać wieczorem "ćwierkania świerszczy",
ale na to nie ma lekarstwa;-)
Zostały skoczne odnóża i "ostry pazur" czyli pokładełko.
Zupełnie nieszkodliwy, przypadkowy owad, który wszedł do buta i tam zdechł.
Nie masz czym się przejmować, Jakikolwiek gatunek z tej grupy, nie jest
szkodliwy dla człowieka, chyba, że ktoś nie lubi słuchać wieczorem "ćwierkania świerszczy",
ale na to nie ma lekarstwa;-)
-
Re: Prośba o identyfikację
Panie Robercie,
bardzo dziękuję za odpowiedz. Uspokoił mnie Pan. Jak dobrze, że to pasikonik
Pozdrawiam serdecznie
bardzo dziękuję za odpowiedz. Uspokoił mnie Pan. Jak dobrze, że to pasikonik

Pozdrawiam serdecznie
-