Proszę o oznaczenie.
- Ryszard Giebułtowicz
- UTM: EB70
- Kontakt:
Proszę o oznaczenie.
Zdjęcia wykonane w Stalowej Woli, data w tytule zdjęcia.
Przy awarii komputera utraciłem część danych a mianowicie linki do stron z rodzinami chrząszczy z strony: http://coleoptera.ksib.pl/
Niestety nie potrafię się po niej swobodnie poruszać by dojść do poszczególnych rodzin z fotografiami chrząszczy.
Przy awarii komputera utraciłem część danych a mianowicie linki do stron z rodzinami chrząszczy z strony: http://coleoptera.ksib.pl/
Niestety nie potrafię się po niej swobodnie poruszać by dojść do poszczególnych rodzin z fotografiami chrząszczy.
- Załączniki
- Chrz.22.06.2015.jpg (100.9 KiB) Przejrzano 2832 razy
- Ch.14.06.2015.jpg (134.53 KiB) Przejrzano 2832 razy
- mantiss111
Re: Proszę o oznaczenie.
Chrysolina sp. Możliwe są: Ch. rossia, latecincta, kuesteri, gypsophilae, sanguinolenta.
- Ryszard Giebułtowicz
- UTM: EB70
- Kontakt:
Dzięki!
Jeśli chodzi o stronę to nie do końca, to były przedstawione graficznie poszczególne rodziny a z miniaturki wchodziło się do opisu gatunku.
Jeśli chodzi o stronę to nie do końca, to były przedstawione graficznie poszczególne rodziny a z miniaturki wchodziło się do opisu gatunku.
-
- UTM: tarnów
- Podziękowano: 1 time
Wejdz w rodzine, kliknij w rodzaj i masz na dole miniaturki. Pewnie tak miales linki pozapisywane.
-
- Podziękował(-a): 3 times
Pierwsze 2 które wymieniasz nie są możliwe, bo to gatunki nie występujące w Polsce. Kolejne 2 mają inny rodzaj punktowania pokryw niż ta stonka na zdjęciu. Po wyjaśnienia odsyłam do tego tematu:mantiss111 pisze:Chrysolina sp. Możliwe są: Ch. rossia, latecincta, kuesteri, gypsophilae, sanguinolenta.
viewtopic.php?f=120&t=4895&hilit=kuesteri
A zdjęcie przedstawia prawdopodobnie Ch. sanguinolenta, aczkolwiek wymaga to weryfikacji.
Drugi chrząszcz to jakiś Harpalus.
- mantiss111
Z Coleoptera narazie nie korzystam. Więc zaglądam na stronę Pana Lecha, a nie wiedziałem, że ma on nie tylko Polskie... A jeśli chodzi o te punkty, to się nieznam aż tak, żeby to rozpoznaćBartek Pacuk pisze:Pierwsze 2 które wymieniasz nie są możliwe, bo to gatunki nie występujące w Polsce. Kolejne 2 mają inny rodzaj punktowania pokryw niż ta stonka na zdjęciu. Po wyjaśnienia odsyłam do tego tematu:mantiss111 pisze:Chrysolina sp. Możliwe są: Ch. rossia, latecincta, kuesteri, gypsophilae, sanguinolenta.
viewtopic.php?f=120&t=4895&hilit=kuesteri
A zdjęcie przedstawia prawdopodobnie Ch. sanguinolenta, aczkolwiek wymaga to weryfikacji.
Drugi chrząszcz to jakiś Harpalus.

-
- Podziękował(-a): 3 times
Im szybciej zaczniesz korzystać, tym więcej zyskasz. Co do punktowania - jeśli czytałeś zalinkowany przeze mnie temat, to wiesz, że całkiem niedawno miałem z tym podobny problem. Od tamtej pory przynajmniej wiem, na co patrzeć, co nie znaczy, że jestem w stanie bezbłędnie oznaczać tę grupę gatunków. Ale coś tam już o nich wiem.mantiss111 pisze:Z Coleoptera narazie nie korzystam. Więc zaglądam na stronę Pana Lecha, a nie wiedziałem, że ma on nie tylko Polskie... A jeśli chodzi o te punkty, to się nieznam aż tak, żeby to rozpoznać.
-