Proszę o oznaczenie.

Awatar użytkownika
Ryszard Giebułtowicz
UTM: EB70
Kontakt:

Proszę o oznaczenie.

Post autor: Ryszard Giebułtowicz »

Zdjęcia wykonane w Stalowej Woli, data w tytule zdjęcia.
Przy awarii komputera utraciłem część danych a mianowicie linki do stron z rodzinami chrząszczy z strony: http://coleoptera.ksib.pl/
Niestety nie potrafię się po niej swobodnie poruszać by dojść do poszczególnych rodzin z fotografiami chrząszczy.
Załączniki
Chrz.22.06.2015.jpg
Chrz.22.06.2015.jpg (100.9 KiB) Przejrzano 2832 razy
Ch.14.06.2015.jpg
Ch.14.06.2015.jpg (134.53 KiB) Przejrzano 2832 razy
Awatar użytkownika
mantiss111

Re: Proszę o oznaczenie.

Post autor: mantiss111 »

Chrysolina sp. Możliwe są: Ch. rossia, latecincta, kuesteri, gypsophilae, sanguinolenta.
TomekK
UTM: tarnów
Podziękowano: 1 time

Post autor: TomekK »

Awatar użytkownika
Ryszard Giebułtowicz
UTM: EB70
Kontakt:

Post autor: Ryszard Giebułtowicz »

Dzięki!
Jeśli chodzi o stronę to nie do końca, to były przedstawione graficznie poszczególne rodziny a z miniaturki wchodziło się do opisu gatunku.
TomekK
UTM: tarnów

Post autor: TomekK »

Wejdz w rodzine, kliknij w rodzaj i masz na dole miniaturki. Pewnie tak miales linki pozapisywane.
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

mantiss111 pisze:Chrysolina sp. Możliwe są: Ch. rossia, latecincta, kuesteri, gypsophilae, sanguinolenta.
Pierwsze 2 które wymieniasz nie są możliwe, bo to gatunki nie występujące w Polsce. Kolejne 2 mają inny rodzaj punktowania pokryw niż ta stonka na zdjęciu. Po wyjaśnienia odsyłam do tego tematu:
viewtopic.php?f=120&t=4895&hilit=kuesteri
A zdjęcie przedstawia prawdopodobnie Ch. sanguinolenta, aczkolwiek wymaga to weryfikacji.
Drugi chrząszcz to jakiś Harpalus.
Awatar użytkownika
mantiss111

Post autor: mantiss111 »

Bartek Pacuk pisze:
mantiss111 pisze:Chrysolina sp. Możliwe są: Ch. rossia, latecincta, kuesteri, gypsophilae, sanguinolenta.
Pierwsze 2 które wymieniasz nie są możliwe, bo to gatunki nie występujące w Polsce. Kolejne 2 mają inny rodzaj punktowania pokryw niż ta stonka na zdjęciu. Po wyjaśnienia odsyłam do tego tematu:
viewtopic.php?f=120&t=4895&hilit=kuesteri
A zdjęcie przedstawia prawdopodobnie Ch. sanguinolenta, aczkolwiek wymaga to weryfikacji.
Drugi chrząszcz to jakiś Harpalus.
Z Coleoptera narazie nie korzystam. Więc zaglądam na stronę Pana Lecha, a nie wiedziałem, że ma on nie tylko Polskie... A jeśli chodzi o te punkty, to się nieznam aż tak, żeby to rozpoznać :).
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

mantiss111 pisze:Z Coleoptera narazie nie korzystam. Więc zaglądam na stronę Pana Lecha, a nie wiedziałem, że ma on nie tylko Polskie... A jeśli chodzi o te punkty, to się nieznam aż tak, żeby to rozpoznać :).
Im szybciej zaczniesz korzystać, tym więcej zyskasz. Co do punktowania - jeśli czytałeś zalinkowany przeze mnie temat, to wiesz, że całkiem niedawno miałem z tym podobny problem. Od tamtej pory przynajmniej wiem, na co patrzeć, co nie znaczy, że jestem w stanie bezbłędnie oznaczać tę grupę gatunków. Ale coś tam już o nich wiem.
ODPOWIEDZ