Hipparchia alcyone
- Piotr Glac
Hipparchia alcyone
Kolejny z gatunków który mógłby występować wszędzie ale niestety lata tylko gdzieniegdzie.
Zdjęcie zrobione w ostatni weekend pod Kolbuszową. Widziałem w sumie 2 sztuki.
Jak u Was Panowie Panie w tym motylem?Czy też jest taki rzadki nawet w miejscu występowania?
Zdjęcie zrobione w ostatni weekend pod Kolbuszową. Widziałem w sumie 2 sztuki.
Jak u Was Panowie Panie w tym motylem?Czy też jest taki rzadki nawet w miejscu występowania?
U mnie stwierdziłem go tylko na jednym stanowisku, mimo obecności wielu podobnych, zdawać by się mogło dogodnych dla tego gatunku biotopów (zachodnie krańce Pasma Przedborsko-Małogoskiego). Występuje na powierzchni kilku arów, w bardzo przerzedzonym drzewostanie sosnowym w wieku ok. 80-90 lat. Zawsze obserwowałem go w niewielkich ilościach, od kilku do maks. dziesięciu sztuk.
Ja widuję go regularnie w okolicy wsi Marzysz pod Kielcami. W lipcu spotykam tego motyla (kilka osobników) na skraju lasu sosnowego,na piaszczystym podłożu z krzewinami macierzanki. Lata wspólnie z H.semele i modraszkiem arionem. Jak dotąd odkryłem tylko to stanowisko. W swojej okolicy nigdy go nie widziałem.
witka, w okolicach Bukowna w odpowiednich miejscach liczny...ale juz w niedalekiej Trzebini mimo, ze biotop odpowiedni w wielu miejscach juz tylko pojedynczo spotykany ...pozdrawiam Felix
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:08:04 17:23:49Image taken on:sobota, 4 sierpnia 2007, 15:23Focus length:16.2 mmShutter speed:1/26.1 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:100Camera-model:E4500
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
- Paweł Bojar (†)
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22