prosba o spr oznaczenia
prosba o spr oznaczenia
jak w temacie
z góry dziękuję
z góry dziękuję
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:06:03 16:06:33Image taken on:niedziela, 3 czerwca 2007, 14:06Focus length:72 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot S2 IS
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Re: prosba o spr oznaczenia
odświeżam stary temat bo mam kolejne wątpliwości do spr.
namierzone ok 20 VI 2010 w Dąbkach k. Koszalina
gąsienica Orgyia antiqua - malutka znaleziona pod śliwą na zeschniętym liściu, który spadł z drzewa
oraz motyl Calliteara pudibunda, z poczwarki przypadkowo znalezionej w ziemi w lasku przy wydmach
niestety wylągł mi się w czasie powrotu no i tak wyglądał
namierzone ok 20 VI 2010 w Dąbkach k. Koszalina
gąsienica Orgyia antiqua - malutka znaleziona pod śliwą na zeschniętym liściu, który spadł z drzewa
oraz motyl Calliteara pudibunda, z poczwarki przypadkowo znalezionej w ziemi w lasku przy wydmach
niestety wylągł mi się w czasie powrotu no i tak wyglądał
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:27 08:17:43Image taken on:niedziela, 27 czerwca 2010, 06:17Focus length:6 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot S2 IS
reszta zdjęć
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:27 08:17:21Image taken on:niedziela, 27 czerwca 2010, 06:17Focus length:6 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot S2 IS
- Orgyia antiqua.JPG (92.55 KiB) Przejrzano 1106 razy
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
A mnie kojarzy się z E.similis. I to tak dość mocno mi się kojarzy
Ale skąd oznaczenie O.antiqua ? Przecież zupełnie inaczej wygląda...

Ale skąd oznaczenie O.antiqua ? Przecież zupełnie inaczej wygląda...
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Orgyia antiqua wzięła mi się tak ze starego spotkania z nią, nie odświeżyłem w pamięci zdjęć - moja wina.
Natomiast pudibunda czy Notodonta dromedarius to znalazłem w momencie gdy próbowałem wkopywałem barberówkę - teraz po waszych postach równie dobrze mogła "wystrzelić" z suchych liści tuż nad ziemią gdy podważałem grunt.
W każdym razie dziękuję bardzo i przyjmuję wasze oznaczenia bo ja i tak z motylami nie jestem za pan brat.
Natomiast pudibunda czy Notodonta dromedarius to znalazłem w momencie gdy próbowałem wkopywałem barberówkę - teraz po waszych postach równie dobrze mogła "wystrzelić" z suchych liści tuż nad ziemią gdy podważałem grunt.
W każdym razie dziękuję bardzo i przyjmuję wasze oznaczenia bo ja i tak z motylami nie jestem za pan brat.
-