Co to za małe żyjątko?!
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Co to za małe żyjątko?!
https://youtu.be/e27n8Pz9XgM Czy ktoś ma pojęcie co to jest? Spotykam to na parapecie codziennie, gdy wracam w nocy z pracy. Ostatnio znalazłam go w łóżku, gdy łaził mi po ręce, raz na kocu. Zaczynam się tego bać. Można to jakoś zwalczyć? Nie wiem, płytki na robaczki?
Bardzo proszę o pomoc.

- mantiss111
Re: Co to za małe żyjątko?!
Można fotkę wstawić? Mam beznadziejny internet i nie łączy mi się z YouTube, Facebook i kilkoma innymi serwerami...
-
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Wstawianie linków do zewnętrznych serwerów jest niezgodne z regulaminem.
Nawet wiadomo czy to Twój materiał, tam koś inny widnieje w podpisie....
Na filmie jest "ufok", tam nic nie widać po prostu oprócz rozmazanej ruchomej plamy;-(.
Zamiast nagrywać kilkanaście sekund "poruszającej się plamy", trzeba było zrobić jedno,
ale cokolwiek wyraźne zdjęcie
Nawet wiadomo czy to Twój materiał, tam koś inny widnieje w podpisie....
Na filmie jest "ufok", tam nic nie widać po prostu oprócz rozmazanej ruchomej plamy;-(.
Zamiast nagrywać kilkanaście sekund "poruszającej się plamy", trzeba było zrobić jedno,
ale cokolwiek wyraźne zdjęcie
Niestety zdjęcia zrobić nie mogłam, ponieważ mój aparat nie ma dobrej jakości i zdjęcie po prostu nie wyszło. A co do filmiku, to jest mój kanał, więc bez obaw. W regulaminie nie doczytałam się na temat tego, że dodawanie linków z youtube jest zabronione, może to przeoczyłam.
Już nawet wiem jaki przyjaciel się u nas kryje. Zalecacie sprawdzanie wszystkich książek? Podobno tam też lubią żerować skoro pokarmu w pokoju nie mam.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tle_02.jpg
Już nawet wiem jaki przyjaciel się u nas kryje. Zalecacie sprawdzanie wszystkich książek? Podobno tam też lubią żerować skoro pokarmu w pokoju nie mam.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tle_02.jpg
-
Zdjęcie z aparatu nie wyszło, ale niewyraźny film wyszedł;-(
Widzisz dlaczego linki do zewnętrznych serwerów są niewskazane?
usunęłaś filmik z youtube i nikt nie wie o co tak naprawdę pytałaś.
Przeczytaj REGULAMIN, a w zasadzie załącznik do regulaminu.
To nie Stegobium paniceum było na Twoim filmie jak sugerujesz.
Żywiak jest powolny, a tamten "ufok" był znacznie szybszy.
Nikt Ci z Forumowiczów, a przynajmniej na tym Forum, sprawdzania książek nie proponował,
nie wiadomo co było "ufokiem", poza tym że to nie był żywiak, parę innych też można
wykluczyć, np. nie był to żaden pająk, ale pozostaje dobre kilkaset potencjalnych gatunków,
które mogły np. wlecieć przez okno.
Książki owszem, można sprawdzić, ale pod kątem zawartej w niej wiedzy.
Widzisz dlaczego linki do zewnętrznych serwerów są niewskazane?
usunęłaś filmik z youtube i nikt nie wie o co tak naprawdę pytałaś.
Przeczytaj REGULAMIN, a w zasadzie załącznik do regulaminu.
To nie Stegobium paniceum było na Twoim filmie jak sugerujesz.
Żywiak jest powolny, a tamten "ufok" był znacznie szybszy.
Nikt Ci z Forumowiczów, a przynajmniej na tym Forum, sprawdzania książek nie proponował,
nie wiadomo co było "ufokiem", poza tym że to nie był żywiak, parę innych też można
wykluczyć, np. nie był to żaden pająk, ale pozostaje dobre kilkaset potencjalnych gatunków,
które mogły np. wlecieć przez okno.
Książki owszem, można sprawdzić, ale pod kątem zawartej w niej wiedzy.
Wlecieć? W jaki sposób? Przez zamknięte okno? Na pewno gdzieś muszą się kryć w pokoju, ponieważ dosłownie przed sekundą jeden przyleciał i usiadł sobie na moim laptopie. A co do żywiaka, bardzo go przypomina i z tego co widziałam to inne osoby w innych wątkach na forum również tak pisały.
Co do sprawdzania książek, może i nie mam nie wiadomo jakiej wiedzy na temat pełzających, chodzących, latających żyjątek, ale nie jest to powód do obrażania mnie oraz do wymądrzania się, jakbyś umysłem był lepszy ode mnie. Nie wiedziałam, że od teraz tak dzielimy ludzi. Myślałam, że wszyscy jesteśmy równi. Tobie radzę nauczyć się trochę kultury oraz szacunku do innych. Dobranoc.
Co do sprawdzania książek, może i nie mam nie wiadomo jakiej wiedzy na temat pełzających, chodzących, latających żyjątek, ale nie jest to powód do obrażania mnie oraz do wymądrzania się, jakbyś umysłem był lepszy ode mnie. Nie wiedziałam, że od teraz tak dzielimy ludzi. Myślałam, że wszyscy jesteśmy równi. Tobie radzę nauczyć się trochę kultury oraz szacunku do innych. Dobranoc.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Moniko
Załącznik do regulaminu, § 2. PISANIE:
Jest oczywiste, że nikt nie jest wszystkowiedzący. Jeśli czegoś nie wiesz - pytaj. Ale musisz się dostosować do regulaminu.
Zacytuję Ci ten punkt regulaminu:W regulaminie nie doczytałam się na temat tego, że dodawanie linków z youtube jest zabronione
Załącznik do regulaminu, § 2. PISANIE:
Zabronione jest wskazywanie linkami do innych serwisów zdjęć z prośbą o oznaczenie. Jeśli dyskusja (oznaczenie) ma dotyczyć zdjęcia, powinno ono być zamieszczone na Forum.
O sprawdzaniu książek sama napisałaś:Co do sprawdzania książek, może i nie mam nie wiadomo jakiej wiedzy na temat pełzających, chodzących, latających żyjątek, ale nie jest to powód do obrażania mnie
Przeczytałem bardzo dokładnie, co kto napisał - nikt Cię tutaj na forum nie obrażał.Monika92 pisze:Zalecacie sprawdzanie wszystkich książek?
Jest oczywiste, że nikt nie jest wszystkowiedzący. Jeśli czegoś nie wiesz - pytaj. Ale musisz się dostosować do regulaminu.
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
-
Ale ta fotografia nijak ma się do tematu z pierwotnego filmiku zamieszczonego (i skasowanego
obecnie) na Youtube przez Monika92. To jest zdjęcie wygrzebane z "zasobów internetu"...,
pojawia się na wielu stronach internetowych w tym w Wikipedii.
obecnie) na Youtube przez Monika92. To jest zdjęcie wygrzebane z "zasobów internetu"...,
pojawia się na wielu stronach internetowych w tym w Wikipedii.
- mantiss111
Moniko:
1. pomożemy o ile dostaniemy taką szansę
2. nikt Cię tu nie chce obrazić
3. to co widzoałaś mogło pewnie być i ptasznikiem, ale nie wiemy co to; a jeśli wydało Ci się podobne do S. paniceum, to znaczy, że jest to najprawdopodobniej coś z Coleoptera. Pamiętaj, że wiele owadów różni się czasem budową kopulatorów, szczegółami w owłosieniu, lub np. długością/kolorem poszczególnych członów czółków.
1. pomożemy o ile dostaniemy taką szansę

2. nikt Cię tu nie chce obrazić
3. to co widzoałaś mogło pewnie być i ptasznikiem, ale nie wiemy co to; a jeśli wydało Ci się podobne do S. paniceum, to znaczy, że jest to najprawdopodobniej coś z Coleoptera. Pamiętaj, że wiele owadów różni się czasem budową kopulatorów, szczegółami w owłosieniu, lub np. długością/kolorem poszczególnych członów czółków.