Prośba o ID

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Magnus

Prośba o ID

Post autor: Magnus »

Chodzi po całym pokoju. Znalazłem gniazdo w starych tabletkach dla ryb akwariowych. Oprócz tego znajduję je codziennie na powierzchni wody. Wyglądają jakby wpadły w pułapkę ale coraz bardziej wydaje mi się, że one w wodzie się wylęgają.
Co to za żyjątko?
Jak ograniczyć ich populacje?
Załączniki
IMGP0317-1.jpg
IMGP0317-1.jpg (31.09 KiB) Przejrzano 4878 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Prośba o ID

Post autor: Aneta »

Zdjęcie, że tak to ujmę, pozostawiające wiele do życzenia :P , ale skoro siedziały w żarciu dla rybek, to pewnie Stegobium paniceum. Wyrzucić to, co zasiedlone, sprawdzić czy nie zabunkrowały się jeszcze gdzieś indziej, jeśli nie - zapomnieć o sprawie.
A w wodzie żywiaki na pewno się nie wylęgają 8)
Magnus

Tylko, skąd tyle tego w wodzie?
W jednym akwarium mam to nawet 10 cm pod powierzchnią wody przyczepione do szyby
Załączniki
W siatce na rybki
W siatce na rybki
P1140239-2.jpg (81.34 KiB) Przejrzano 4866 razy
P1140240-2.jpg
P1140240-2.jpg (36.62 KiB) Przejrzano 4866 razy
P1140243-2.jpg
P1140243-2.jpg (23.57 KiB) Przejrzano 4866 razy
Awatar użytkownika
Aneta

Magnus pisze:Tylko, skąd tyle tego w wodzie?
Wrzucałeś tę zainfekowaną karmę, ona się rozpuściła, chrząszcze powypływały. I tyle z zagadki ;)
Magnus

Niestety, stara karma była dla glonojadów, których nie mam już od roku. Od tej pory nie była podawana.
Wysyp robaczków mam od niedawna.
Po dokładnym obejrzeniu jednego akwarium:
- ok 10 cm pod powierzchnią znajdują się prawdopodobnie larwy,
- ok 5 cm pod powierzchnią osobniki przyczepione do szyby z warstwą jakby pleśni,
- na powierzchni wody w pełni wykształcone osobniki, które zachowują się jakby ugrzęzły w wodzie.
- po pokoju spacerują i mają się dobrze.
Ładuję baterię do aparatu, sfotografuje i pokaże :)
Awatar użytkownika
Aneta

Magnus pisze:Niestety, stara karma była dla glonojadów, których nie mam już od roku. Od tej pory nie była podawana.
To lepiej sprawdź i nową karmę ;)
Magnus

Tak jak pisałem wcześniej, to wylęga się pod wodą. Pokarm nie jest przyczyną, gdyż w jednym zbiorniku tzw. roślinnym nie posiadam jeszcze ryb, a robaczki wylęgają się również tam. Załączam zdjęcie, na którym widać jak robaczki się "wylęgają" :). Czy to na pewno jest wcześniej wspomniany Stegobium paniceum? Jeżeli tak to nie zadaje więcej pytań :)
Załączniki
P1140452-1.jpg
P1140452-1.jpg (147.35 KiB) Przejrzano 4739 razy
Awatar użytkownika
mantiss111

Post autor: mantiss111 »

To czego zdjęcie wstawiłeś teraz, to nie jest S. paniceum.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

...to co dodałeś na ostatnim zdjęciu, wygląda na ślimacze odchody , a co obok tego pływa, to wybacz ,ale z takich fotek to tylko wróżka może pomóc...
..rośliny kupowałeś?Woda z kranu czy z bajora?Co ci w ogóle pływa w tym akwarium?
Magnus

Powtórzę jeszcze raz:
- 10 cm pod powierzchnią wody - to co na ostatnim zdjęciu. Każda brązowa "kulka" to mały robaczek.
- 5 cm pod powierzchnią wody - to co wcześniej tylko większe do tego jakby w takiej pleśni - ta pleśń widoczna jest na ostatnim zdjęciu na samej górze.
- na powierzchni wody w pełni wykształcone osobniki, które zachowują się jakby ugrzęzły w wodzie (pierwsze kilka zdjęć przedstawia osobniki wyłowione z powierzchni wody i sfotografowane na siatce do łowienia ryb)
- czasami na szybach nakrywkowych wygrzewają się dorosłe osobniki
- po pokoju spacerują dorosłe i mają się dobrze.
Dorosłe osobniki mają 3-5 mm.
Te na ostatnim zdjęciu "kulki" to ok. 1 mm.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale trudno złapać ostrość na takich maleństwach. Mikroskopu nie posiadam :)
Robaczki dobrze mają się w zbiornikach, w których nie ma ryb lub ryby są małe (np. drobniczki czy endelerki). W akwariach ogólnych robaczków nie stwierdziłem.
Na chwilę obecną z każdego "zakażonego" zbiornika wyjmuję dziennie ok. 10 szt. robaczków. W niedługim czasie mam zamiar wylepić taśmą dwustronną okolice akwariów a w przyszłości sprowadzę jaką rybkę lubiącą robaczki (tylko czy takim "chrząszczem" się rybka nie udławi?).
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Magnus pisze:Powtórzę jeszcze raz:
Postaw przed sobą duże lustro i powtarzaj do upojenia ... Ale czemu to robisz na forum??? Może lepiej przeczytaj kilka razy to, co uprzejmi forumowicze ci odpowiadają?
Magnus

Dzięki za dobre rady. Lustro postawione.
Przeczytałem kilka razy to, co uprzejmi forumowicze odpowiadają. Przeczytam dodatkowo jeszcze kilka razy i dalej nie wiem co wyłazi z wody. Widocznie moje iq jest zbyt niskie, abym mógł uczestniczyć w dyskusji na tym forum. Osobom próbującym zidentyfikować moich niechcianych mieszkańców bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Marcin Szewczyk »

Ale tu nie ma próby oznaczenia. To JEST Stegobium paniceum i nie ma on w ogóle związku z tym co pokazałeś na ostatnim zdjęciu. Do akwarium wpadają przypadkiem lub z pokarmem dla rybek.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Magnus Ja nie wiem nic na temat twojego IQ. Co więcej, nie wiem nic na temat mojego IQ, ani IQ innych forumowiczów. Co więcej, ja wiem, że każdy może się mylić i jestem przygotowany na to, aby przyjąć do wiadomości, że w jakichś sprawach ja też mogę się mylić. Natomiast zauważam, że wymyśliłeś sobie jakieś wytłumaczenie tego co obserwujesz i uparcie się tego trzymasz, mimo że nie ma na poparcie twojego wytłumaczenia żadnych przesłanek.
Używasz dziwacznych określeń i nawet nie usiłujesz przyswoić podsuwanych ci określeń. Ciągle jakieś robaczki, kuleczki, zakażone zbiorniki itp. itd.
Zdjęcia które pokazujesz są fatalne, ale wystarczające żeby powiedzieć, że imago chrząszcza (postać dorosła chrząszcza) pokazanego na zdjęciach to nie jest chrząszcz wodny (nie rozwija się w żadnej fazie w wodzie). Takie chrząszcze mogą się w wodzie tyko utopić! Natomiast zdjęcie jest na tyle dobre, żeby na podstawie naszego doświadczenia zakładać z dużym prawdopodobieństwem, że jest to Stegobium. Jeżeli nawet jest to inny gatunek, to nie jest to chrząszcz rozwijający się w wodzie i one nie "ugrzęzły w wodzie", tylko się w wodzie topią. Są bezradne wobec tej sytuacji i w tej wodzie zdechną lub zostaną zjedzone przez ryby z akwarium.
Na innym niewyraźnym zdjęciu pokazujesz coś (być może jakiś organizm żywy, może jakieś zwierzę) co nazywasz "larwani", "robaczkami", "kuleczkami". Zauważ, że cykl życiowy chrząszczy jest z gruba taki: jajko, larwa, poczwarka, imago, kopulacja, jajko. Przy czym powiększa rozmiary tylko larwa, ona rośnie i kilka razy linieje. Potem przechodzi w stadium poczwarki, po czym z niej wychodzi imago. Ja nie widzę żadnego związku pomiędzy domniemanym organizmem rozwijającym się pod wodą, a imago chrząszcza ze zdjęć. Jakimż to tajemniczym sposobem te 1mm "kuleczki" miałyby się zamieniać w 5mm chrząszcze???
ODPOWIEDZ