Pomóżcie nam odgadnąć co chodzi po naszej łazience.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Pomóżcie nam odgadnąć co chodzi po naszej łazience.
Takie coś chodzi po naszej łazience a dokładnie to w wannie. Spotkaliśmy już dwa takiego w przeciągu tygodnia. Co to jest? Jak z tym walczyć? Zaznaczam że mieszkamy w Wielkiej Brytanii.
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Re: Pomóżcie nam odgadnąć co chodzi po naszej łazience.
A ile to ma długości? Zdjęcie jest tak zrobione, że stworzenie wygląda na olbrzymie 

Nie miał takich długich wąsów jak ten wij drewny.
Miał około 3cm i chodził wewnątrz wanny więc chyba wchodzi do domu kanałem bo nie mógł się z tej wanny wydostać bo się ślizgał.
Miał około 3cm i chodził wewnątrz wanny więc chyba wchodzi do domu kanałem bo nie mógł się z tej wanny wydostać bo się ślizgał.
-
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Jakiś Lithobius sp., czyli ogólnie biorąc "wij drewniak", jest kilka gatunków
podobnych, nie do oznaczenia po takim zdjęciu.
Zdjęcie zrobione jest od tyłu, po lewej to ostatnia para odnóży.
Czułki są w głębi widoczne.
Chyba, że to jakieś "zdjęcie z Internetu", ta kolorystyka jest nieco zastanawiająca
tzn. "przejaskrawiona = zbyt ciemny i czerwony" jak na +/- krajowe gatunki, ale
to może efekt uboczy aparatu i oświetlenia? albo i gatunek z GB
Ten stawonóg (a konkretnie parecznik) raczej nie wyszedł z kanału, od wpadł
do wanny i nie mógł niej wyjść. Jest wrażliwy na wysychanie więc "go suszyło"
tak jak i pająki;-). Wszedł do domu gdzieś przez szczeliny w podłodze/za
rurami itp. albo może przyniesiony z drewnem do kominka? z jakimiś donicami
do ogrodu zimowego. Przebywa często pod odstającą korą z drzew, w jakichś
szczelinach murów. Wyrzucić za okno i się nie przejmować.
podobnych, nie do oznaczenia po takim zdjęciu.
Zdjęcie zrobione jest od tyłu, po lewej to ostatnia para odnóży.
Czułki są w głębi widoczne.
Chyba, że to jakieś "zdjęcie z Internetu", ta kolorystyka jest nieco zastanawiająca
tzn. "przejaskrawiona = zbyt ciemny i czerwony" jak na +/- krajowe gatunki, ale
to może efekt uboczy aparatu i oświetlenia? albo i gatunek z GB
Ten stawonóg (a konkretnie parecznik) raczej nie wyszedł z kanału, od wpadł
do wanny i nie mógł niej wyjść. Jest wrażliwy na wysychanie więc "go suszyło"
tak jak i pająki;-). Wszedł do domu gdzieś przez szczeliny w podłodze/za
rurami itp. albo może przyniesiony z drewnem do kominka? z jakimiś donicami
do ogrodu zimowego. Przebywa często pod odstającą korą z drzew, w jakichś
szczelinach murów. Wyrzucić za okno i się nie przejmować.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Szczerze mówiąc, mało mi to wyglada na Lithobiomorpha, bardziej na Scolopendromorpha. A w takim wypadku - i przyjmując, że to autentyczna fotka - może któryś z sąsiadów jest terrarystą i uciekło mu parę podopiecznych.
-
Kolorystyka (IMHO) też by za Scolopendromorpha trochę przemawiała, ale ostatnia para odnóży
już niekoniecznie, te wyglądają raczej na Lithobiomorpha. Rozmiar ca 3 cm to też raczej Lithobius (s.l.)
Rodzaj Scolopendra odpada, w Anglii nic takiego nie ma, pozostałe europejskie Scolopendromorpha też odpadają
nie ma ich tak wiele w tym typie budowy w Europie. Popatrz w Fauna europaea.
Zostają "egzoty" ale czy na pewno? Wytłumaczenie "ktoś hoduje w sąsiedztwie i mu uciekło"
do mnie niespecjalnie przemawia, ludzie cokolwiek znajdą "w wannie, w pokoju" to od razu oskarżają
"sąsiada co hoduje pająki";-(. I były dwa osobniki, uciekają stadami?
Ale też dziwi mnie kolorystyka tego zdjęcia, jego kompozycja i jego dobra jakość....
już niekoniecznie, te wyglądają raczej na Lithobiomorpha. Rozmiar ca 3 cm to też raczej Lithobius (s.l.)
Rodzaj Scolopendra odpada, w Anglii nic takiego nie ma, pozostałe europejskie Scolopendromorpha też odpadają
nie ma ich tak wiele w tym typie budowy w Europie. Popatrz w Fauna europaea.
Zostają "egzoty" ale czy na pewno? Wytłumaczenie "ktoś hoduje w sąsiedztwie i mu uciekło"
do mnie niespecjalnie przemawia, ludzie cokolwiek znajdą "w wannie, w pokoju" to od razu oskarżają
"sąsiada co hoduje pająki";-(. I były dwa osobniki, uciekają stadami?
Ale też dziwi mnie kolorystyka tego zdjęcia, jego kompozycja i jego dobra jakość....
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Zaraz stadami, wystarczy, że komuś przewróci się pojemnik hodowlany, albo niedoszacuje prędkości pareczników i nawieją mu przy przenoszeniu. Na forum było już parę takich przypadków z karaczanami i świerszczami w roli głównej, więc tym bardziej mogło się to przydarzyć w UK, gdzie terrarystów jest niewątpliwie więcej.
Z tym polemizować nie będę, bo za słabo znam się na wijach, ale całokształt wyglądu, masywność ciała i odnóży właśnie, kształt członów naprawdę niespecjalnie pasuje mi do Lithobiidae i krewniaków.ostatnia para odnóży już niekoniecznie, te wyglądają raczej na Lithobiomorpha
Dlatego pisałam o autentyczności fotki. Oczywiście, mogło być tak, że kajdaaa z rodziną widzieli zwykłego Lithobiusa, nie zdążyli zrobić zdjęcia i w necie znaleźli coś, co im najbardziej pasowało do wyglądu intruza. No ale albo snujemy alternatywne teorie oparte na domysłach, albo próbujemy określić coś, co znajduje się na wklejonej fotce.Ale też dziwi mnie kolorystyka tego zdjęcia, jego kompozycja i jego dobra jakość....
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Zdjęcie jest dosyć popularne w internecie. Znalazłem wiele stron:
http://pl.creepypasta.wikia.com/wiki/Plik:Sny123g.jpeg
http://pl.creepypasta.wikia.com/wiki/Robaki
http://www.terrarium.pl/topic/448624-po ... o-to-jest/
http://forum.gp24.pl/rozmowy-dokonczone ... /page-2123
Właściwie nie wiadomo skąd ten stawonóg pochodzi
http://pl.creepypasta.wikia.com/wiki/Plik:Sny123g.jpeg
http://pl.creepypasta.wikia.com/wiki/Robaki
http://www.terrarium.pl/topic/448624-po ... o-to-jest/
http://forum.gp24.pl/rozmowy-dokonczone ... /page-2123
Właściwie nie wiadomo skąd ten stawonóg pochodzi
-
"
z hodowli" jest nagminnym wytłumaczeniem i oskarżaniem "sąsiada" o jakiegokolwiek znalezionego "w wannie
czy kuchni "robala" , najczęściej pająka. Naprawdę ludziom ciężko wytłumaczyć, ze ten kątnik w ich wannie
to zwykły kątnik, który siedział sobie cały czas "za szafą" a nie coś co uciekło "sąsiadowi z parteru".
Zdjęcie wyjaśnił powyżej Antek Kwiczała, w tym momencie całe nasze rozważania o tym co miała kajdaa są
bezprzedmiotowe;-).
Wiem, że są uciekinierzy, pojawiały się fotki na Forum, ale wiem też z swojej praktyki "że coś komuś uciekłoAneta pisze:Zaraz stadami, wystarczy, że komuś przewróci się pojemnik hodowlany, albo niedoszacuje prędkości pareczników i nawieją mu przy przenoszeniu. Na forum było już parę takich przypadków z karaczanami i świerszczami w roli głównej, więc tym bardziej mogło się to przydarzyć w UK, gdzie terrarystów jest niewątpliwie więcej.
z hodowli" jest nagminnym wytłumaczeniem i oskarżaniem "sąsiada" o jakiegokolwiek znalezionego "w wannie
czy kuchni "robala" , najczęściej pająka. Naprawdę ludziom ciężko wytłumaczyć, ze ten kątnik w ich wannie
to zwykły kątnik, który siedział sobie cały czas "za szafą" a nie coś co uciekło "sąsiadowi z parteru".
Zdjęcie wyjaśnił powyżej Antek Kwiczała, w tym momencie całe nasze rozważania o tym co miała kajdaa są
bezprzedmiotowe;-).
-