Studia

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Awatar użytkownika
Asina
Specjalność: Lepidoptera

Studia

Post autor: Asina »

Cześć,
mam za rok maturę, ale już chciałabym wiedzieć gdzie i na jaki kierunek iść aby było dużo o entomologii (szczególnie motyle). Jako iż mieszkam w Poznaniu to to miasto najbardziej mnie interesuje (nie wykluczam innych propozycji). Wątek tego typu znaleziony na tej stronie jest sprzed 6-ciu lat, myślę że przez taki czas mogło się coś zmienić w tej sprawie.
Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc. :)
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Re: Studia

Post autor: Dispar »

Jako poznanianka powinnaś wiedzieć o tym:
http://www.up.poznan.pl/wo/katedra-ento ... wiska.html
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

obawiam się że "dużo o motylach" to na żadnym wydziale nie będzie....chyba że w późniejszych latach w ramach jakiejś specjalizacji....

Uniwersytety przyrodnicze (taka nazwa funkcjonuje nie tylko w Poznaniu- jest też w Lublinie) to uczelnie o profilu raczej rolniczym, a więc entomologia będzie raczej w odmianie "stosowanej" czyli nauka o szkodnikach i ich zwalczaniu. Pogłębianie wiedzy ponad to już raczej własna praca i chęci, zależna od specjalizacji, promotora pracy magisterskiej itp.

Jeśli interesują cie szczególnie motyle, to trzeba by wybierać uczelnie gdzie są jacyś znani lepidopterolodzy, którzy pomogą jakoś ukierunkować zainteresowania a z tego co pamiętam, to właśnie w Poznaniu szefem kat Entomologii jest znany z badań motyli (sówki) prof Nowacki.
Radek W.
Specjalność: Scolytinae

Post autor: Radek W. »

Zagadnienia związane z motylami są poruszane zazwyczaj tylko w dwóch aspektach:
1. ochrona przed motylami (szkodniki zbiorów, zapasów, upraw roślinnych)
2. ochrona motyli (w kontekście prawa Polskiego i UE)
Ani na ogrodnictwie, medycynie roślin, czy leśnictwie na UP w Poznaniu za wiele nie ma (w wymiarze godzinowym)
Chyba dopiero doktorat daje możliwość pogłębienia takiej wiedzy.
i g n

Post autor: i g n »

witam,

zamiłowanie (hobby) nijak się ma do studiów - zazwyczaj idąc na kierunek ZGODNY z zamiłowaniem człowiek bardzo się rozczaruje i zniechęci, obrzydzając pasję na zawsze. Np historyk pasjonat z zamiłowania nie powinien iść na studia historyczne. Sam pisałem magisterską o motylach dziennych - i wiem, że nikogo ona nie interesuje, leżakuje gdzieś zamknięta i czeka na utylizację. To, że była na poziomie i miała walor odkrywczy naukowy ( no cóż)..

pasja jest czymś ponad studia-pracę w zawodzie, takie jest moje zdanie i takie realia są w Polsce, pozdrawiam
Radek W.
Specjalność: Scolytinae

Post autor: Radek W. »

Sam pisałem magisterską o motylach dziennych - i wiem, że nikogo ona nie interesuje, leżakuje gdzieś zamknięta i czeka na utylizację. To, że była na poziomie i miała walor odkrywczy naukowy ( no cóż)..
A kto wg Ciebie miałby to opublikować? Jeżeli Tobie się nie chciało i tego nie zrobiłeś to kto ma to zrobić za Ciebie?
Ja pisałem pracę inżynierską z entomologii. Na jej podstawie napisałem już publikację, która jest w druku. Na jej podstawie powstał także poster na konferencję i wystąpienie na innej konferencji.
Trzeba tylko chcieć. Ja uczę się o tym co lubię i bardzo sobie to cenię. To czy uczenie się o swojej pasji komuś się spodoba czy nie to już kwestia charakteru, podejścia do sprawy i prowadzących.
Zajęcia to nie wszystko bo studia to nie gimnazjum czy szkoła średnia. Studiując ma się możliwość kontaktu z ludźmi pracującymi w temacie, koła naukowe i wiele innych opcji do zdobywania wiedzy i umiejętności.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Lepiej iść do konkurencji na Uniwersytet im. Adama Mickiewicza. http://biologia.amu.edu.pl/
Po reformie programów nauczania, http://biologia.amu.edu.pl/page.php?id= ... ny_studiow
30% programu nauczania na studiach licencjackich jest do wyboru przez studenta od drugiego roku - 52 punkty ECTS (na 180 do uzbierania w ciągu 3 lat)
Dla osbób zainteresowanych entomologią jest do wyboru aż 8 przedmiotów o owadach z najprzeróżniejszych punktów widzenia. Dodatkowo zespół dydaktyczny tworzą znakomici specjaliści od owadów w tym od motyli także.
Awatar użytkownika
Michał Michlewicz
UTM: XU30/WU97
Specjalność: Formicidae

Post autor: Michał Michlewicz »

Radek W. pisze: Zajęcia to nie wszystko bo studia to nie gimnazjum czy szkoła średnia. Studiując ma się możliwość kontaktu z ludźmi pracującymi w temacie, koła naukowe i wiele innych opcji do zdobywania wiedzy i umiejętności.
Dokładnie.
Autorce polecam inne podejście - znaleźć konkretnego naukowca/naukowców na jakiejś uczelni zajmujących się interesującymi Ciebie zagadnieniami. Potem na tej uczelni wybierz jakiś przyrodniczy kierunek będący choć po części zgodny z Twoimi zainteresowaniami. Będąc na danej uczelni dobrze się "zakręcić" koło tego zespołu badawczego i dopytać o możliwość wspólnych badań - lepiej zajmować się nauką od początku studiów, jeśli ktoś ma zacięcie i chęci, bo po co czas marnować.
Realia niestety są różne i dobrze wiedzieć gdzie i do kogo się idzie, żeby się potem nie rozczarować.

Czy interesują Cię jakieś konkretne zagadnienia związane z motylami? Faunistyka, taksonomia, ogólna biologia, ekologia...?
Awatar użytkownika
Asina
Specjalność: Lepidoptera

Post autor: Asina »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Mnie najbardziej interesuje taksonomia oraz faunistyka motyli. Miejmy nadzieję, że uda mi się znaleźć odpowiednich ludzi, z którymi będę mogła ze spokojem porozmawiać.
pszczolinka
UTM: CD 32

Post autor: pszczolinka »

Na UMK w Toruniu jest specjalista od motyli prof. Buszko.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 17 times
Podziękowano: 8 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Asina pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Mnie najbardziej interesuje taksonomia oraz faunistyka motyli. Miejmy nadzieję, że uda mi się znaleźć odpowiednich ludzi, z którymi będę mogła ze spokojem porozmawiać.
Taksonomia to trudna "działka". Za to faunistyka opiera się na danych (rekordach). Poziom tych dyscyplin jest odmienny, chociaż obdywie mogą być równie ciekawe.
Podejdź do tego stopniowo, naturalnie - najpierw poznaj faunistykę - rozmieszczenie, biologię, potem brnij w nazewnictwo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”