Ciekawe kto wytypuje chociaż rodzaj (podchwytliwe, więc ostrzegam). Z okazem tym wiąże się bardzo ciekawa historia, której byłem prowodyrem

Opowiem jeżeli Was zainteresuje

Miłosz Mazur pisze: Z okazem tym wiąże się bardzo ciekawa historia, której byłem prowodyrem![]()
Opowiem jeżeli Was zainteresuje
Takie owady są najlepszym obiektem do obserwacji ewolucji, gdyż są to niemal żywe skamieliny. Posiadają unikalne cechy swoich protoplastów i to unikalne w skali globu. Kózka pokazana przez Miłosza nie pasuje tak naprawdę do żadnej ze znanych podrodzin, można się zastanowić, czy nie jest przedstawicielem na tyle odległej gałęzi ewolucyjnej, że można ją umiejscowić w nowej podrodzinie. Nie zdziwiłbym się, gdyby tak było. No ale do tego trzeba mieć najpierw ... okazy do badań.Paweł Babula pisze:Chrząszcze dziwaczne i piękne, ale co to ma wspólnego z ewolucją. Może to "szaleństwo" Pana Boga a nie ewolucji?.
Pisząc "wygląda mi na " Amphoecus metallicus (Montrouzier, 1861" podałem najbardziej pasujący znany mi takson. Jednak z tego co pisze Miłosz, w opinii Vivesa jest to może nawet nowy rodzaj. Tu diagnoza dopiero zostanie opublikowana. Dopóki jej nie ma, można "to coś" nazywać nazwami znanymi czyli np Amphoecus metallicus (Montrouzier, 1861) lub pisać "podobny do" albo wręcz "n.sp.".mwkozlowski pisze:Dla mniej kumajacych należy się wyjaśnienie czy na zdjęciach zrobionych przez Japończyków jest Amphoecus metallicus (Montrouzier, 1861)?
Jeśli taka możliwość istnieje, bardzo chętnie bym z owej opcji skorzystałMogę podzielić się pdf-ami
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |