Czyje to jajeczka?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
MacB

Czyje to jajeczka?

Post autor: MacB »

Witam. Jestem tu nowy, ale ciekawy świata. Z wiedzą entomologiczną daleko mi do WCz posła Niesiołowskiego, a co dopiero do zbiorowej mądrości tego forum ;) (Poczytałem nieco wątków i chylę czoła. Chapeau bas!)
Dziś na moskitierze na moim tarasie zauważyłem "zanieczyszczenie", które układało się w kolisty wzór. Od razu wydało mi się to nieprzypadkowym tworem, a po bliższych oględzinach okazało się zbiorem jajeczek. Założyłem, że 1,5 m od podłogi zrobił to jakiś owad - stąd pytanie do Was: który owad to zrobił?
Pozdrawiam
Maciek
Załączniki
jajeczka1.jpg
Original image recording time:
2014:08:23 09:04:20
Image taken on:
sobota, 23 sierpnia 2014, 07:04
Focus length:
6.64 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/4.7
ISO speed rating:
160
Camera-model:
TG-820
jajeczka1.jpg (131.27 KiB) Przejrzano 1088 razy
jajeczka2.jpg
jajeczka2.jpg (137.46 KiB) Przejrzano 1088 razy
jajeczka3.jpg
jajeczka3.jpg (140.79 KiB) Przejrzano 1088 razy
Wojtek M
UTM: DE65
Podziękowano: 1 time

Re: Czyje to jajeczka?

Post autor: Wojtek M »

Te kółka wykręcił motyl nocny, wygląda na robotę jakiejś sówki.
Raczej była uwięziona od strony mieszkania, wtedy w desperacji składa jajka gdzie popadnie.
MacB

Re: Czyje to jajeczka?

Post autor: MacB »

Dziękuję.
Tak podejrzewałem, że to mogła być robota jakiejś ćmy. Rodzina potwierdza, że kilka ciem wypuszczali z "objęć" moskitiery - tak więc Twoje przypuszczenie o uwięzionej sówce jeszcze bardziej się uprawdopodobniło, choć jajeczka te (o dziwo!) układają się jakby dookoła włókien moskitiery.
Raz jeszcze dziękuję.
M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”