Pomocy! jak się tego pozbyć
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Pomocy! jak się tego pozbyć
Mam w pokoju od jakiegoś czasu takie malutkie ciemne chyba brązowe robaczki nie wiem jak się ich pozbyć. Chodzą po oknach i parapetach, mają skrzydełka i czułka, pojawiają się pod wieczór. Co to może być i jak się tego pozbyć ktoś pomoże? Załączam zdjęcie, nie jest za dobre ale to są strasznie malutkie robaczki a ja nie mam dobrego sprzętu do robienia zdjęć i ciężko je złapać bez ruchu bo strasznie szubko chodzą :/
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:07:07 20:06:54Image taken on:poniedziałek, 7 lipca 2014, 18:06Focus length:3.54 mmShutter speed:1/16 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:100Camera-model:GT-S7560
Re: Pomocy! jak się tego pozbyć
Dodaję jeszcze jedno zdjęcie troszkę przymulony bo wszedł w kropelkę wody niestety nadal nie za wyraźne bo mój aparat nie może złapać ostrości na takim malutkim robaczku :/
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:07:12 13:57:14Image taken on:sobota, 12 lipca 2014, 11:57Focus length:3.54 mmShutter speed:1/14 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:200Camera-model:GT-S7560
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Na pierwszym jest czarna kropka a na drugim żółty chrząszcz.
Jak uda Ci się zrobić lepsze zdjęcie to komuś może uda się napisać coś więcej. Na razie poziom dokładności zdjęcia wymusza taką dokładność oznaczenia.
Jak uda Ci się zrobić lepsze zdjęcie to komuś może uda się napisać coś więcej. Na razie poziom dokładności zdjęcia wymusza taką dokładność oznaczenia.
Cisnę tą "czarną kropkę" gammą i doszedłem do punktu, w którym wygląda jak "żółty chrząszcz" 
Moja propozycja to Stegobium paniceum.

Moja propozycja to Stegobium paniceum.
Sprawdziłam obie nazwy o niestety oba wyglądają podobnie jak na moje oko :/ ale nie mam w pokoju jedzeni,a którym mogły by się żywić i nie wiem skąd wychodzą, nagle się pojawiają na oknie bądź na suficie. Czy jest na nie jakiś inny sposób oprócz zlokalizowania gniazda?
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
"Gniazdo" to za dużo powiedziane, ale jeśli to żywiak, da się znaleźć, że tak powiem, główną bazę - trzeba przejrzeć produkty spożywcze, zioła, przyprawy itd. Jeżeli szubak - niczego takiego nie znajdziesz.
W pokoju nie ma żadnej żywności, w której żywiak bądź szubak mógł by się chować. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak się tego pozbyć ? Czy mogą one pojawiać przez jakąś roślinę? albo mogą się chować na górze szafy? mam tam parę starych pluszaków z lat dziecięcych czy raczej takie rzeczy ich nie przyciągają?
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Mieszkanie to tylko pokój, bez kuchni, łazienki? Niemożliwe.Blondi91 pisze:W pokoju nie ma żadnej żywności, w której żywiak bądź szubak mógł by się chować.
Poza tym - zioła, suche bukiety, pokarm dla rybek/kanarków/czegokolwiek. Żywiaki nie są wybredne (acz z kolei nie aż tak, żeby konsumować pluszaki

Mieszkam w domu nie w bloku, i tylko w moim pokoju są w innych pomieszczeniach ich nie ma ani w łazience, w kuchni, czy w innych pokojach. Tylko mój pokój sobie upatrzyły. Przepatrzę jeszcze raz pokój ale oprócz kwiatów doniczkowych żadnych roślin nie mam, jedzenie typu czekoladki, chrupki też dłużej niż dwa trzy dni nie leżą. Leki ostatnio wyrzucałam ale nic w nich nie widziałam żadnych robaczków czy nawet moli. Ale może coś zapomnianego w jakiejś szafie się znajdzie, wątpię ale przeszukam jeszcze raz.