Proszę o pomoc!
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Proszę o pomoc!
Witam
Od kiedy zrobiło się ciepło (jakieś 2-3 dni temu), nocą nękają mnie czarne, latające robaki coś alla żuki z twardym pancerzykiem. Najczęściej lecą do światła. Okno jest zamknięte w nocy więc nie ma mowy żeby dostały się do pokoju taką drogą. Mam pokój na poddaszu, bardzo szybko się nagrzewa i to nie taka prosta sprawa żeby okno nie było otwarte. W ciągu tych kilku dni zabiłam chyba z 15 sztuk i ciągle wyłażą. Posprawdzałam za łóżkiem za meblami - czysto. Wczoraj jednego zauważyłam na poduszce a dziś rano w szafie... Jak mam się ich pozbyć? Błagam o pomoc bo chyba nie wytrzymam... Ja panicznie boję się takich stworzeń więc proszę o zrozumienie. Przesyłam zdjęcia.
Od kiedy zrobiło się ciepło (jakieś 2-3 dni temu), nocą nękają mnie czarne, latające robaki coś alla żuki z twardym pancerzykiem. Najczęściej lecą do światła. Okno jest zamknięte w nocy więc nie ma mowy żeby dostały się do pokoju taką drogą. Mam pokój na poddaszu, bardzo szybko się nagrzewa i to nie taka prosta sprawa żeby okno nie było otwarte. W ciągu tych kilku dni zabiłam chyba z 15 sztuk i ciągle wyłażą. Posprawdzałam za łóżkiem za meblami - czysto. Wczoraj jednego zauważyłam na poduszce a dziś rano w szafie... Jak mam się ich pozbyć? Błagam o pomoc bo chyba nie wytrzymam... Ja panicznie boję się takich stworzeń więc proszę o zrozumienie. Przesyłam zdjęcia.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:07:07 15:31:02Image taken on:poniedziałek, 7 lipca 2014, 13:31Focus length:4.48 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/2.4ISO speed rating:50Camera-model:LT26i
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:07:07 07:00:43Image taken on:poniedziałek, 7 lipca 2014, 05:00Focus length:4.48 mmShutter speed:1/64 SecF-number:f/2.4ISO speed rating:125Camera-model:LT26i
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Proszę o pomoc!
Tenebrio sp., najpewniej T. molitor (mącznik młynarek). Mogą tylko lecieć do światła, teraz jest ich pora (i wtedy pozostaje jedynie zamontowanie moskitier). Chociaż z drugiej strony miejsce, czyli poddasze, może sugerować, że biorą się z sąsiedztwa - to moga być albo ptasie gniazda (zwłaszcza gołębi), ewentualnie mogą rozwijać się gdzieś w ocieplinie, jeśli wykorzystano na nią resztki z przerobu zboża. Aczkolwiek jeśli sprawa jest świeża, obstawiałabym raczej zwykłe ciągnięcie do światła.
A same chrząszcze mimo dość masywnej postury są niegroźne, nie ma co panikować.

A same chrząszcze mimo dość masywnej postury są niegroźne, nie ma co panikować.
Antku, coś Ci się źle wyświetla - u mnie na fotkach widać niezbyt żywe chrząszcze sfotografowane w warunkach zdecydowanie domowychAntek Kwiczala pisze:A w ogóle zdjęcia pokazują motyle z rodzaju Zygaena (kraśnik).

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Proszę o pomoc!
Skasowałem swój post, by nie wprowadzać w błąd, ale pokazuję w załączniku, co widziałem na monitorze.
Musiałem wyłączyć forum i załączyć stronę ponownie. Teraz też mam chrząszcze
Musiałem wyłączyć forum i załączyć stronę ponownie. Teraz też mam chrząszcze

-
-