Czy to Arctornis l-nigrum ?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Czy to Arctornis l-nigrum ?
Znalazłem tą gąsienicę w ubiegły weekend na górskiej polanie. Je liście buku i podgryza brzozę (choć niechętnie).
Czy to Arctornis l-nigrum ? Mam ja w hodowlarce ale nie jestem pewien oznaczenia:
Czy to Arctornis l-nigrum ? Mam ja w hodowlarce ale nie jestem pewien oznaczenia:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Czy to Arctornis l-nigrum ?
Arctornis l-nigrum to nie jest. O tej porze roku musiałaby to być dorosła gąsienica. Hodowałem ten gatunek - dołączam fotkę ostatniego stadium.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:10:21 12:17:06Image taken on:czwartek, 21 października 2010, 10:17Focus length:6 mmShutter speed:1/10 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
- GrzegorzGG
- Kontakt:
A jednak ... Wykluczyłem ją ze względu na brak czerwonych punktów. Czyli mam jakieś wczesne stadium 
Dziękuję Aneto

Dziękuję Aneto

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
A nie mylisz się z Lymantria dispar?Wykluczyłem ją ze względu na brak czerwonych punktów
- GrzegorzGG
- Kontakt:
NieAntek Kwiczala pisze:A nie mylisz się z Lymantria dispar?Wykluczyłem ją ze względu na brak czerwonych punktów

- GrzegorzGG
- Kontakt:
Jeszcze jedno szybkie pytanko. Jako podstawowa roślina żywicielska wymianiana jest jest sosna, świerk i jodła. Czy gąsienica zjada młode, jasnozielone pędy, czy raczej ciemnozielone igły ?
Nie hodowałem jeszcze gąsienicy jedzącej iglaki
stąd moje pytanie.
Nie hodowałem jeszcze gąsienicy jedzącej iglaki

Nic nie stoi na przeszkodzie by podać jej 2 opcje naraz i przekonać się, którą wybierze 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:28 11:55:08Image taken on:środa, 28 maja 2014, 09:55Focus length:7.3 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A610