Trafiła mi się dzisiaj para tego gagatka. Myślę, że każdy, kto choć trochę "siedzi" w Carabusach wie co to za gatunek. Spotkany na obrzeżach Bełchatowa koło południa.
Pozdrawiam

W kółko te same pytania przez ponad 10 lat.... to się może naprawdę znudzić. Poczytaj Forum, zajrzyj do Ustawy i przemilcz, jeśli Cię to w jakiś sposób nie dotykaGrzegorzGG pisze:A to Carabusy można łapać?
Zgadza sięAlmandyn pisze:ŁadniutkiCzy to Carabus nitens? Jeszcze takiego w naturze nie spotkałam...
Dzięki, nakrętkę podstawiłem mu, żeby sie w końcu uspokoił, bo nic tylko biegał i ni jak nie dało się mu foty zrobić, a tak to przynajmniej przystopował.jaho pisze:Piękny samiec, gratuluję znaleziska. Tylko cały entuzjazm przygasza ten niepotrzebny pojemnik...
W jakim biotopie spotkany?
Jak ja mogłem nie przeczuwać, że padnie coś w tym stylu.....eh. Primo, Carabus nie jest uwięziony. Drugie primo, jest żywy, wciąż (oddałem go na łąkę blisko mnie), no chyba, że go coś zeżarło, bo na tej samej łące co się na niego natknąłem aż roiło się od zwinek. Secundo, nie przypuszczałem, że spotkam takie cudeńko, więc nie brałem aparatu, a wziąłem go z myślą o sfotografowaniu i pokazaniu na forum, bo myślę to ciekawa obserwacja. Drugie secundo...a zresztą nie chcę mi się nawet pisać o tych ustawach. Jacek dobrze napisał, poczytaj, poszperaj a nie od razu naskakujesz na człowieka.GrzegorzGG pisze:A to Carabusy można łapać?
Grzegorz, Ty masz już napisanych na Forum 981 postów, a sugerujesz, że nie wiesz, czy Carabusy wolno łowić? Wydaje się to nieprawdopodobne, że można "tyle pisać" "tyle nie czytając".....GrzegorzGG pisze: Zapytałem czy można je łapać.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |