Boloria ...
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Robert Rosa
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
Niby macie rację - selene jest najbardziej prawdopodobna. Ale...
Zdjęcie jest obrabiane graficznie, ma wykasowany EXIF. Nic nie wiemy gdzie zostało zrobione i kiedy (autor tego nie ujawnia).
Przyglądałem się dokładnie wzorowi na skrzydłach. Ciemna plamka u nasady skrzydeł tylnych, tak charakterystyczna dla selene, występuje też i u innych gatunków. Wzór na skrzydłach przednich bywa zmienny. W zasadzie nie można wykluczyć że to np. B.eunomia, a nawet B.titania (sa takie okazy), a można by dodać i inne europejskie gatunki. Oczywiście forum to nie praca naukowa, nic od oznaczenia nie zależy. Mogłem w pierwszym poście napisać, że to selene i pewnie nikt by mi niczego nie zarzucił, ale warto uświadomić autorowi zdjęcia, że selene to nic pewnego
Zdjęcie jest obrabiane graficznie, ma wykasowany EXIF. Nic nie wiemy gdzie zostało zrobione i kiedy (autor tego nie ujawnia).
Przyglądałem się dokładnie wzorowi na skrzydłach. Ciemna plamka u nasady skrzydeł tylnych, tak charakterystyczna dla selene, występuje też i u innych gatunków. Wzór na skrzydłach przednich bywa zmienny. W zasadzie nie można wykluczyć że to np. B.eunomia, a nawet B.titania (sa takie okazy), a można by dodać i inne europejskie gatunki. Oczywiście forum to nie praca naukowa, nic od oznaczenia nie zależy. Mogłem w pierwszym poście napisać, że to selene i pewnie nikt by mi niczego nie zarzucił, ale warto uświadomić autorowi zdjęcia, że selene to nic pewnego

- Robert Rosa
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
A ja będę się upierać, że gdy jest napisane "selene, ewentualnie euphrosyne" to jest to oznaczenie do gatunku (mimo obecności pewnego ale)Hubert pisze:Aneta, owszem próbowałaś oznaczyć, ale nie oznaczyłaś co do gatunku i było tam pewne ale.

Jeśli wszyscy jak jeden mąż piszą, że bez spodu się nie da, to najwyraźniej tak jestCzy to znaczy, że tej nie da się po prostu oznaczyć?

- Antek Kwiczala †
Jak woliszA ja będę się upierać, że gdy jest napisane "selene, ewentualnie euphrosyne" to jest to oznaczenie do gatunku

No ale gdzie ja napisałem, ze robi się to automatycznie? Gdzieś u zarania dziejów odchaczyłem to okienko i tak już zostało.Piszesz Hubercie: Cytat:
Co do braku exifu, to znika on gdy skaluje zdjęcie w irfanview
To nieprawda. Ani obcinanie zdjęcia w tym programie, ani zmiana rozmiaru nie usuwa metryczki automatycznie. Trzeba je świadomie skasować w opcji zapisu.
W każdym razie wszystkim dzięki za pomoc.