Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Witam tydzień temu kupiłem Mini szklarnie z myślą hodowli gąsienic .Szklarnia posiada dwa otwory wentylacyjne na górze wymiary 40x20x18 cm . Jak myślicie czy ta Mini szklarnia spełni egzamin jako hodowlarka dla gąsienic.
Zależy co chcesz hodować. Ogólnie rzecz biorąc hodowlarka powinna być przewiewna - jedynie nieliczne gatunki tolerują wysoką wilgotność powietrza (niektóre gatunki tropikalne). Lepsze rozwiązanie to hodowlarka z przewiewnymi ściankami, wewnątrz której jest gałązka rośliny pokarmowej jednym końcem zanurzona w wodzie.
Twoja hodowlarka może być przydatna do końcowego stadium hodowli gatunków przepoczwarczających się w ziemi. Wtedy na dno hodowlarki wsypujemy ziemię, na to gałązki rośliny pokarmowej i gąsienice. Zakładamy, że gąsienice już przestają żerować, i bedą szukały miejsca na przepoczwarczenie.
Tak, jak napisał Ci Antek, ważna jest wentylacja. Mam podobne pojemniki do Ciebie, lecz w każdym z nich górę stanowi kawałek firanki. Gąsienice nie uciekają, a mają czym oddychać