Panasonic Lumix DMC-FZ200 + raynox

Makrofotografia, mikroskopy, optyka
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Panasonic Lumix DMC-FZ200 + raynox

Post autor: mwkozlowski »

Kompakty jako alternatywa do ciężkich i nieporęcznych lustrzanek przydają się w terenie (szczególnie w dobrych rękach jak u np. Jarka Wenty). Jednak nie ma ideału; nie znalazłem kompakta, który ma jednocześnie wizjer z podglądem na żywo, uchylny ekranik, dobry wbudowany flesz, zdjęcia w RAW i porządną optykę.

Niektóre z tych rzeczy ma jakoby Lumix DMC-FZ200. Ale też nie ma nigdzie poważnych testów jak się ten super zoom spisuje z silniejszą nasadką makro (np. 250 Raynox), szczególnie przy większych przesłonach. Raczej nie chce się wierzyć żeby tyle szkła nie dawało jakiejś aberracji. Samemu nie mam jak przetestować, a kupując "kota w worku" w 71,5% nacinamy się!

Może ma ktoś jakieś konkretne z tym doświadczenie?
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Re: Panasonic Lumix DMC-FZ200 + raynox

Post autor: Rafał Celadyn »

największą wadą lumixów są szumy, na plus np .w fz 50 jest właśnie brak aberracji przy niskich iso (jest test na optycznych), o fz 200 opinie są niezbyt pochlebne.... :arrow: http://www.optyczne.pl/5020-nowo%C5%9B% ... filmy.html
...przy czym nie wydaje mi się żeby nie dało sie nim robić przyzwoitych fotek ;-) .
Pozdrawiam
Rafał
dodaję stacka zrobionego pięćdziesiątką i raynoxem,wiadomo że to nie lustro ,ale da się ...
Załączniki
levi.jpg
Camera-model:
DMC-FZ50
levi.jpg (135.22 KiB) Przejrzano 5143 razy
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Re: Panasonic Lumix DMC-FZ200 + raynox

Post autor: Jarosław Wenta »

Rynek aparatów typu hybryda śledzę cały czas uważnie, szukając godnego następcy moich FZ-50 (bo, jak niektórzy wiedzą mam 3 egzemplarze; trzeci zacznie być używany od następnego sezonu). Do tej pory nie pojawiło się nic dobrego (pamiętacie mój test FujiFilm X-S1). Megazoomy z ogromną ilością szkła.

Ale ostatnio pilnie czytam recenzje pewnego nowego sprzętu:Sony Cyber-shot RX10. Minusem (oprócz ceny) może być duża matryca, dająca małą głębię...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki fotograficzne i mikroskopowe”