POMOCY! Co to jest i jak z tym walczyć

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
olcia6215

POMOCY! Co to jest i jak z tym walczyć

Post autor: olcia6215 »

Witam!

I błagam o pomoc! Od kilku dni walczę z malutkimi robaczkami (około 0,2 - 0,5 mm) koloru jasno beżowego i nic nie pomaga. Na początku myślałam, że to tylko kurz, starłam go i tyle, ale po kilkudziesięciu minutach był znowu i zaczął chodzić. :wow: Są w kuchni, głównie w okolicy lodówki, nawet dostały się do środka i były na ścianach wewnątrz niej :cry: . Na początku myślałam, że to od mąki, makaronu, itp. ale w tej szafce nie było ani jednego (pomimo, że znajduje się ona pod lodówką). Mimo, to wszystko wylądowało w koszu. Wszystko powyciągałam z szafek i lodówki, pomyłam, wytarłam do sucha, myślałam, że już będzie dobrze, ale rano następnego dnia były znowu :wlosy: . Weszły nawet pod korki w jeszcze nie otwartych butelkach (głównie od wody gazowanej, co mnie zdziwiło, bo do zwykłej już nie :coto: ). Podejrzewam, że przywlokłam to ze sklepu właśnie razem z trzema butelkami gazowanej wody. Cały czas są też na ekspresie do kawy. Czasami boję się wejść do tej kuchni, bo nie wiem co mnie tam spotka :zg: . Ostatnio weszły mi w zamknięte masło, które było w lodówce :shock: . Próbowałam już octem, alkoholem i proszkiem do pieczenia. Kupiłam również pochłaniacz wilgoci. Nic nie pomaga, ręce już mi opadają :( . Nie wiem co robić. Pomalowałam już ściany i sufit, bo myślałam, że może tam się chowają, ale żadnych efektów to nie przyniosło. Niestety kuchnie mam zabudowaną i nie mogę wszystkiego dokładnie sprawdzić. Mieszkanie też nie jest moje, dlatego nie chce kupować nowych mebli kuchennych, a osoba od której to wynajmuje, zapewne zadzwoni po firmę, na którą mnie po prostu nie stać. Spać przez to nie mogę, bo myślę, co zrobić i boję się że przejdzie mi to dziadostwo na resztę domu. Jeśli ktoś już miał to u siebie lub wie jak z tym walczyć :gun: , błagam i jakiekolwiek porady :pc:
Załączniki
IMG_2975m.jpg
Original image recording time:
2013:11:11 22:10:47
Image taken on:
11 listopada 2013, 21:10 - pn
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 1100D
IMG_2975m.jpg (132.29 KiB) Przejrzano 1730 razy
IMG_2973m.jpg
Original image recording time:
2013:11:11 22:10:07
Image taken on:
11 listopada 2013, 21:10 - pn
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
2000
Camera-model:
Canon EOS 1100D
IMG_2973m.jpg (128.36 KiB) Przejrzano 1730 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: POMOCY! Co to jest i jak z tym walczyć

Post autor: Antek Kwiczala † »

Ze zdjęcia trudno je rozpoznać, ale przypuszczam, że to gryzki (Psocoptera). http://www.themar.com.pl/weterynaria/sz ... -ksiazkowe
Przypuszczalnie masz zbyt dużą wilgotność w mieszkaniu. Zacznij więc od suszenia i wietrzenia mieszkania. Podaję kilka linków:
http://ekorat.pl/rozpoznaj-szkodnika/gr ... zakamarnik
http://poradnikdomowy.net/zwalczanie/zw ... na-gryzki/
olcia6215

Z jednej strony mam nadzieję, że to jest to, gdyż nie są szkodliwe dla człowieka.

Ale teraz znalazłam i podejrzewam, że to są ROZKRUSZKI
Dlatego są w lodówce i nawet teraz zauważyłam w zamrażalniku!
Oooo rany, idę z nimi powalczyć
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Jednak obstawiał bym gryzki. Rozkruszki nie są zbyt mobilne. Proszę się im dobrze przyjrzeć, wystarczy zwykła lupka by rozróżnić czy to owad czy roztocz.
olcia6215

Gryzki wydają mi się bardziej podłużne. I czy te gryzki latają? Lub skaczą?
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

mogą "podlatywać"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”