Odwrócony VIVITAR - stack.
-
- profil zainteresowan: Fotografia makro
- Kontakt:
Odwrócony VIVITAR - stack.
Prosił bym o oznaczenie gatunku muchówki.
- Załączniki
- mucha.jpg (132.57 KiB) Przejrzano 15106 razy
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Re: Co to za mucha ?
ładna fotka
,tylko że owady oznacza sie na podstawie cech kluczowych ,które znajdują się nie tylko na głowie i tułowiu
,więc jak juz bawisz sie warstwami to kropnij jeszcze totala z góry i z boku-nawet jak nie uda sie oznaczyć to przynajmniej będzie widać jak to cudo wygląda...
Rafał

Rafał
-
- Kontakt:
Dzieki. Mucha sfotografowana metoda stack'owania czyli tworzenia stosow z obrazow stad detal i glebia ostrosci. W zwiazku z tym ze na kazde jedno zdjecie sklada sie wiele pojedynczych zdjec (w tym wypadku ok 40 + ok 10 na ustawienie wszystkiego) staram sie wybrac najladniejsza czesc owada do zdjecia. Za bardzo obciaza to migawke dlatego nie robie stackow z kilku perespektyw 

- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...a po co aż tyle ? ! wystarczy ,jeśli już robisz na "otwartej" przesłonie (f4,f5) to max 20 fotek spokojnie wystarczy ,na domkniętej robiłem składaki z 8-miu ,niepotrzebnie sobie komplikujesz...antonio22-1985 pisze: W zwiazku z tym ze na kazde jedno zdjecie sklada sie wiele pojedynczych zdjec (w tym wypadku ok 40 + ok 10 na ustawienie wszystkiego)

Rafał
...to trzaśnij jednym shotemantonio22-1985 pisze:Za bardzo obciaza to migawke dlatego nie robie stackow z kilku perespektyw

-
- Kontakt:
Wszystko zalezy od powiekszenia. w tym wypadku to ok 5:1. Robione Vivitarem 28 f2.8 na rewersie. Przyslona f8 skok 0,1 mm (glebia ostrosci to ok 0,13-0,15 mm) Przy skladaniu stacka z co drugiego zdjecia (czyli co 0,2 mm) pozostaja nieostre przestrzenie swiadczace o malej glebi ostrosci.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
to ile ma ta mucha?antonio22-1985 pisze: w tym wypadku to ok 5:1
...ja robię kompaktem+raynox ,więc głębie mam na pewno większą...gdybym miał robić 40 fotek to mój komp z combine zp musiałby to mielić chyba przez godzinęantonio22-1985 pisze: Robione Vivitarem 28 f2.8 na rewersie. Przyslona f8 skok 0,1 mm (glebia ostrosci to ok 0,13-0,15 mm)

tym zestawem kolega robi 5 fotek http://www.chrysis.net/forum/viewtopic.php?f=16&t=18 i ma spokój...jestem w trakcie kończenia podobnego stolika -chodzi o szybkość i powtarzalne parametry...na twoim miejscu zastanowiłbym się nad zmianą szkiełka ,bo na dłuższą metę (jeśli chciałbyś się bawić stackami)to jawi mi sie to jako udręka i strata bezcennego czasu

Pozdrawiam
Rafał
-
- Kontakt:
Mucha ma ok 9 mm dl. na zdjeciu widac ok 4 mm muchy. Ten stolik z linku ktory podales to taki "badziewny" w porownaniu z tym moim... Ale to nie temat na takie dyskusje. Jesli chcesz porozmawiac na ten temat zapraszam na gadulca 999416 maila (moj nick)@o2.pl lub facebooka (dane moge podac na pw)
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
eeee tam ,pospamować mozna wszędzie ,mam tu znajomą moderatorkę i moderatoraantonio22-1985 pisze:Ale to nie temat na takie dyskusje.

...komunikatorów nie używam, bo nie mam czasu ...
-
- Kontakt:
Stolik ktory jest w linku ma jedna prowadnice (jak mysle z mikroskopu) ktora porusza sie w osi 'x' moja ma dwie prowadnice (thk kr20 i prowadnica z mikroskopu) poruszajace sie w osi 'x' oraz dodatkowo prowadnice z wozkiem (taka z maszyn cnc) do ruchu w osi 'y' oraz jeszcze jedna do ruchu w osi pionowej 'z' ... dodatkowo prowadnice pod lampy blyskowe. Zdjecia nie wrzuce bo stolik jest na etapie modernizacji a poza tym pisze z tel
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...wszystko rozumiem ,tylko nie rozumiem po co ci prowadnice pod lampy błyskowe...?Przecież do stacków używa się światła ciagłego...u Ciebie jest inaczej ?antonio22-1985 pisze: dodatkowo prowadnice pod lampy blyskowe
-
- Kontakt:
Nigdzie nie ma powiedziane ze stacki maja być robione w swietle zastanym (czy to sloneczne czy lampka itd) Zdecydowana wiekszosc robie uzywajac lamp blyskowych. Czasem uzywam diod ale to nie to samo. Co do Vivitara to uzywa go np Irass ktory robi nim zdjecia na swiatowym poziomie. Nie on jeden uwaza ze wlasnie ten Vivitar (konkretny model produkowany przez Kirona) jest jednym z najostrzejszych obiektywow do makro. Sam Vivitar bez pierscieni daje skale odwzorowania 2:1 niedostepna w prawie zadnym obiektywie do makro. Efekty mozna zobaczyc chociazby tu : galeria.digitalcamerapolska.pl/irass_makro_fotografie
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...to ciekawe,możesz wrzucić jakąś próbkę zrobioną w ten sposób ?antonio22-1985 pisze:Nigdzie nie ma powiedziane ze stacki maja być robione w swietle zastanym (czy to sloneczne czy lampka itd) Zdecydowana wiekszosc robie uzywajac lamp blyskowych.
..to akurat nie ma żadnego znaczenia -fotki robi człowiek a nie sprzętantonio22-1985 pisze:Co do Vivitara to uzywa go np Irass ktory robi nim zdjecia na swiatowym poziomie.

...wybacz, ale ja na sprzęcie się nie znam i co jest trendy nigdy mnie nie obchodziło ,dla mnie ważna jest funkcjonalność....antonio22-1985 pisze: Nie on jeden uwaza ze wlasnie ten Vivitar (konkretny model produkowany przez Kirona) jest jednym z najostrzejszych obiektywow do makro.
..dlatego ja używam kompaktu z zoomem i dwóch raynoxów.antonio22-1985 pisze:Sam Vivitar bez pierscieni daje skale odwzorowania 2:1 niedostepna w prawie zadnym obiektywie do makro.
wrzucaj jakieś foty pooglądam sobie

Rafał
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
Fotka składana z tylu zdjęć powinny być ostre jak brzytwa, a tu wklejasz fotkę gdzie z ostrością jest nie za bardzo. Do tego jakieś refleksy. Zwiększyłem rozmiar tego zdjęcia i po kliknięciu w fotkę widać to doskonale.antonio22-1985 pisze:Mucha sfotografowana metoda stack'owania czyli tworzenia stosow z obrazow stad detal i glebia ostrosci. W zwiazku z tym ze na kazde jedno zdjecie sklada sie wiele pojedynczych zdjec (w tym wypadku ok 40 + ok 10 na ustawienie wszystkiego) staram sie wybrac najladniejsza czesc owada do zdjecia. Za bardzo obciaza to migawke dlatego nie robie stackow z kilku perespektyw
I jak pisze Rafał, - fotki robi człowiek a nie sprzętRafał Celadyn pisze:..to akurat nie ma żadnego znaczenia -fotki robi człowiek a nie sprzętantonio22-1985 pisze:Co do Vivitara to uzywa go np Irass ktory robi nim zdjecia na swiatowym poziomie.
...wybacz, ale ja na sprzęcie się nie znam i co jest trendy nigdy mnie nie obchodziło ,dla mnie ważna jest funkcjonalność....antonio22-1985 pisze: Nie on jeden uwaza ze wlasnie ten Vivitar (konkretny model produkowany przez Kirona) jest jednym z najostrzejszych obiektywow do makro...dlatego ja używam kompaktu z zoomem i dwóch raynoxów.antonio22-1985 pisze:Sam Vivitar bez pierscieni daje skale odwzorowania 2:1 niedostepna w prawie zadnym obiektywie do makro.
wrzucaj jakieś foty pooglądam sobie![]()
![]()
Rafał
-
- Kontakt:
To jak juz pisalem nie temat na takie dyskusje. Czlowiek owszem robi zdjecia ale jesli nie ma czym to i tak nie zrobi. Pytacie gdzie ostrosc - a gdzie ma byc jak zdjecie wazy 150 Kb? Oryginal ma 18 mpx i wazy ok 15 Mb !!!
Nie ma sensu wrzucac tu zdjec ze wzgledu na ograniczenia co do wielkosci i wagi zdjecia. Jesli ktos jest zainteresowany zapraszam na facebooka (tam mam sporo zdjec choc fb psuje tez bardzo jakosc)
Nie ma sensu wrzucac tu zdjec ze wzgledu na ograniczenia co do wielkosci i wagi zdjecia. Jesli ktos jest zainteresowany zapraszam na facebooka (tam mam sporo zdjec choc fb psuje tez bardzo jakosc)
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...dobra, dawaj linka ,wejdę przez konto córy ,bo nie używam facebuka...tylko pokaż mi tutaj stack zrobiony z lampą błyskową...
-
- Kontakt:
Musisz poszukac sam bo z tel linka nie wkleje
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 października 2013, 21:18 przez antonio22-1985, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...no poszukałem
,faktycznie Twój blat wygląda przerażająco!!!!!!
.Ja potrzebuję lekkiej i szybkiej w obsłudze przestrzeni ...sklecenie tego do kupy ,w przypadku używania jakichś części tej konstrukcji na co dzień, w terenie, zajmowałoby za dużo czasu.Co do samych fotek :jedne lepsze drugie słabsze ,ale ogólnie miło się na to patrzy
...powiedz mi gdzie używałeś lampy błyskowej przy stacku?
...to rozumiem też Twoje foty
http://antonio22-1985.flog.pl/archiwum/ ... 655/stacki ?

...to rozumiem też Twoje foty

-
- Kontakt:
Stolik z tego zdjecia na fejsie juz prawie nie istnieje. tylko prowadnice zostaly te same. Reszta zmodernizowana dosc mocno. Wszystkie zdjecia na fejsie sa z lampami. Flog tez moj (stack E. aeneus robiony z diodami). Ogolnie nie mam nigdzie wszystkich zdjec razem. Zdecydowana wiekszosc jest na dysku gdzie zajmuja przerazajaca ilosc miejsca (powyzej 100 Gb - .raw + .tif + gotowe zdjecie)
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...w takim razie opowiedz mi o tych lampach...ile ,czym rozpraszane,jak świecone...po prostu nie do wiary ...dla mnie...chyba że to druga konstrukcja, której skomplikowanie bije na głowę blacik ...antonio22-1985 pisze:Wszystkie zdjecia na fejsie sa z lampami

-
- Kontakt:
Dwie lampy po bokach. Rozproszone za pomoca 'butelki' po jogurcie pitnym (fotografowany owad znajduje sie w srodku) ustawienia lampy zaleza od powiekszenia, przyslony, iso, dlugosci czasu naswietlania i od samego owada. Nie ma reguly (dobieram parametry ogladajac sample zrobione na roznych mocach blysku i roznym czasie, wybieram te najostrzejsze nie za ciemne i nie przepalone) na dobre zdjecie. Czasem wydaje sie ze wszystko jest ok a po zlozeniu wychodzi ze sa jakies cienie lub przepalenia.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...no właśnie...tylko po co się tak męczyć i tracić czas...?Przecież przy świetle ciągłym nie ma takich problemów...ustawiasz sobie lampy dobierasz ekspozycję i jesteś "w domu"...antonio22-1985 pisze:Nie ma reguly (dobieram parametry ogladajac sample zrobione na roznych mocach blysku i roznym czasie, wybieram te najostrzejsze nie za ciemne i nie przepalone) na dobre zdjecie. Czasem wydaje sie ze wszystko jest ok a po zlozeniu wychodzi ze sa jakies cienie lub przepalenia.
-
- Kontakt:
Re: Odwrócony VIVITAR - stack.
Niby tak ale dotyczy to raczej malych skali. Przy wiekszej skali trzeba dosc mocno swiecic poza tym wiaze sie to z dlugimi czasami naswietlania co z kolei czesto powoduje poruszenie
Zdecydowanie bardziej wole lampy blyskowe.

- Rafał Celadyn
- Kontakt:
..dlatego ,żeby było "więcej światła w puszcze",kompakt jest przy stackach lepszym rozwiązaniem...jak te sanki z czarnym kołnierzem rozsuniesz na maxa to nawet jak wrzucisz do środka petardę ,to i tak będzie ciemnoantonio22-1985 pisze:Przy wiekszej skali trzeba dosc mocno swiecic poza tym wiaze sie to z dlugimi czasami naswietlania co z kolei czesto powoduje poruszenie

-
- Kontakt:
Ten czarny kolnierz to radziecki mieszek umozliwiajacy odsuniecie obiektywu od matrycy na 29 cm. Przerobilem go tak ze przenosi automatyke z body na obiektyw
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
no ,wiem że mieszekantonio22-1985 pisze:Ten czarny kolnierz to radziecki mieszek umozliwiajacy odsuniecie obiektywu od matrycy na 29 cm. Przerobilem go tak ze przenosi automatyke z body na obiektyw

....właśnie,czym składasz?
-
- Kontakt:
Zerene stacker. Wedlug mnie nie ma nic lepszego. Uzywam od niedawna wiec wiekszosc prezentowanych zdjec skladana przez Combine ZM stad tez nizsza jakosc
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
....pięknie
,wywiad prawie zakończony(mam nadzieję ,że nie czułeś się jak na przesłuchaniu!
).Widzisz tutaj na forum wiekszość użytkowników to amatorzy makrofotografii z małymi wyjątkami,więc takie informacje sa przydatne przy wyborze sprzętu i techniki...Generalnie każdy sposób i sprzęt się sprawdzi -wszystko jest kwestią zaangazowania fotografującego.W mojej opinii im zestaw prostszy i mniej kombinowania ze światłem -tym lepiej i szybciej...ale i tak mam duży szacunek dla każdego kto wkłada tyle serca ,żeby pstryknąć łepek byle muszki
.Tak wiec kontynuuj i powodzenia,a efekty wszyscy chętnie poogladają
...tylko nie zapominaj o pstryknięciu totala jednym shotem ,zanim zabierzesz się za łeb. Żeby mozna było stwierdzić z czym mamy do czynienia
.
Rafał
zerknij też na włoskie forum entomologiczne,tutaj próbka Cosmina Manci
http://cosmln.nature4stock.com/wp-conte ... did_fw.jpg -cały owad też wygląda dobrze,jak się go odpowiednio poskłada 

...tylko nie zapominaj o pstryknięciu totala jednym shotem ,zanim zabierzesz się za łeb. Żeby mozna było stwierdzić z czym mamy do czynienia

Rafał
zerknij też na włoskie forum entomologiczne,tutaj próbka Cosmina Manci

-
- Kontakt:
Kolego Marku poprosze o maila to wysle zdjecie w lepszej rozdzielczosci. Rafale Ciebie tez o maila prosze
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
-
- Kontakt:
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...skrzynka cała!antonio22-1985 pisze:Zdjecie zmniejszone wiec tragedi nie ma

Piszesz o rawach, tiffach etc.Kiedyś tam coś czytałem w jakich formatach obrabiać i składać, a w jakich nie...
Niestety ja przetwarzam info na bieżąco ,a komputer pokładowy czasami robi reset nie wykorzystywanym informacjom...

Otóż mam zamiar po otwarciu nowych możliwości ,pstrykać stacki w rawach ...no własnie ,co dalej? Składać je w programie w formacie x bo tak jest lepiej ....Nie sładać ich w formacie x bo(...)...rozwiniesz ?

...a dla zajęcia oczu jeszcze jeden niesamowity gość ,który stacki robi w naturze...

aha, dodaję chłopakom cropa 1:1 z Twojej foty żeby też mogli sobie pooglądać...nie zarabiam na tym!

-
- Kontakt:
Zapewne ilu ludzi tyle roznych technik. Ja stacki robie w sposob nastepujacy : zdjecie w raw, kompresja do tif 16 bitowy i to do programu a obraz wyjsciowy zapisuje w jpg. Dlaczego tak a nie od razu w jpeg? W formacie raw zapisane sa wszystkie dane z matrycy, mozna dowolnie obrabiac zdjecie ustawiwjac balans bieli, rozjasnic ciemne partie zdjecia itd. Nastepnie konwertuje do formatu tif (uwaga takie zdjecie wazy czesto powyzej 100 Mb!!!) - jest to podobny format do rawa (rowniez sa zapisane wszystkie informacje z matrycy). Gdybym od razu zapisal zdjecie w jpg nieodwracalnie utracil bym wiele szczegolow ze zdjecia. Jednak uzywanie formatu tif ma tez swoje wady. Do zlozenia jednego stacka trzeba miec bardzo szybki komputer i duzo miejsca na dysku. Np zdjecia skladowe stacka z poczatku tematu zajmuja ponad 4 Gb pamieci na dysku...
A wracajac do Vivitara 28 2.8 to uzywam go dlatego ze to chyba najostrzejszy obiektyw o powiekszeniu 2:1.
A wracajac do Vivitara 28 2.8 to uzywam go dlatego ze to chyba najostrzejszy obiektyw o powiekszeniu 2:1.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Wrócę na sekundę do tematu...
) ,po co konwertować obraz do pliku tiff skoro 19-to MB-owy raw po konwersjii ma 50 MB...? Na swoim kompie w takim systemie moze złożył bym fotke w ciągu tygodnia...
Nie lepiej wysłać rawy do programu i zapisać wynik jako tiff (jak już nam tak bardzo zależy na jakości) ,a potem(po obróbce) zamienić wynikowy obraz na jpg...
Jest jakiś błąd w moim rozumowaniu?
Pytanie jest do wszystkich fotografujących
Pozdrawiam
Rafał
Ok,wytłumacz mi (zrobiłem pare próbantonio22-1985 pisze:Ja stacki robie w sposob nastepujacy : zdjecie w raw, kompresja do tif 16 bitowy i to do programu a obraz wyjsciowy zapisuje w jpg. Dlaczego tak a nie od razu w jpeg? W formacie raw zapisane sa wszystkie dane z matrycy, mozna dowolnie obrabiac zdjecie ustawiwjac balans bieli, rozjasnic ciemne partie zdjecia itd. Nastepnie konwertuje do formatu tif (uwaga takie zdjecie wazy czesto powyzej 100 Mb!!!) - jest to podobny format do rawa (rowniez sa zapisane wszystkie informacje z matrycy). Gdybym od razu zapisal zdjecie w jpg nieodwracalnie utracil bym wiele szczegolow ze zdjecia.

Jest jakiś błąd w moim rozumowaniu?
Pytanie jest do wszystkich fotografujących

Pozdrawiam
Rafał
-
- Kontakt:
Odp jest bardzo prosta. Programy do skladania stackow nie obsługują formatu raw. Aby obrabiac zdjecia o jakosci w/w formatu zmuszeni jestesmy uzyc plikow tiff
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
antonio22-1985 pisze:Odp jest bardzo prosta. Programy do skladania stackow nie obsługują formatu raw. Aby obrabiac zdjecia o jakosci w/w formatu zmuszeni jestesmy uzyc plikow tiff

Tak więc będe zmuszony używać jpg-ów ...z taką wagą plików musiałbym zmienić kompa...
Jak to dobrze czasem zapytać zamiast tracić niepotrzebnie czas i nerwy

...jeszcze jedno, gdy już uzyskam to słabej jakości zdjęcie w jpg

- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Szczerze polecam. W pierwszej kolejności w celu uzyskania znaczącej poprawy wydajności komputera polecam zmienić dyski na dyski SSD. Komp zaczyna pracować na dotyk. Oszczędzamy w ten sposób masę czasu i wydatek szybko się zwraca.Rafał Celadyn pisze: Tak więc będe zmuszony używać jpg-ów ...z taką wagą plików musiałbym zmienić kompa...
Tak na moje oko sensu to ni mo. Zapakowanie jpg do tiff'a (bezstratnego bo o takim mowa) jest jak konwersja mp3 do flac. Wejściowo stacker (or ucho) dostaje to samo do roboty (jpg->bmp = jpg->tiff->bmp).Rafał Celadyn pisze:...jeszcze jedno, gdy już uzyskam to słabej jakości zdjęcie w jpg ;-) ,mogę je na czas obróbki przekonwertować do tiff ,a potem powrócić do jpg(i czy ma to jakiś sens) ?
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...gdzieś wyczytałem że fotki nawet jak są w jpg ,należy konwertować do bmp lub tiff aby przy obróbce uniknąć strat jakości...więc biorąc to zdanie za prawdęWojtek M pisze:jest jak konwersja mp3 do flac. Wejściowo stacker (or ucho) dostaje to samo do roboty (jpg->bmp = jpg->tiff->bmp).

źle?

Very good
Myślałem że konwertujesz składowe jpgi do tiff-ów jeszcze przed kombajnem...spuchłyby tylko rozmiarem a różnicy żadnej.
Pewnie się rozminęliśmy (my w sensie ja) i chodziło o finalny stack do późniejszej obróbki - tu jak najbardziej bezstratny format, kompresor odgryzłby swoje (od już i tak odgryzionego).

Pewnie się rozminęliśmy (my w sensie ja) i chodziło o finalny stack do późniejszej obróbki - tu jak najbardziej bezstratny format, kompresor odgryzłby swoje (od już i tak odgryzionego).
-
- Kontakt:
Troche zle mnie zrozumiales. Chodzi mi o moja pierwsza wypowiedz. Ja do programu laduje pliki tif a obraz wyjsciowy zapisuje jako jpeg. Ladujac do programu pliki w jpegu i zapisujac jako tif nic nie zyskasz. Jesli chodzi o konwersje do formatu bmp to chodzi o to ze Combine zmniejsza wielkosc stacka zlozonego z jpeg. Podobnie Zerene, jednak zauwazylem ze dzieje sie tak na slabszych komputerach. Wtedy tez jak wiadomo skladanie stacka trwa znacznie duzej.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Wojtek M pisze:Pewnie się rozminęliśmy (my w sensie ja) i chodziło o finalny stack do późniejszej obróbki - tu jak najbardziej bezstratny format, kompresor odgryzłby swoje (od już i tak odgryzionego).

...ja cię rozumiem doskonale,ale cały czas mówię o tym o czym powyżej rozmawiałem z Wojtkiem...uważasz inaczej?antonio22-1985 pisze:Troche zle mnie zrozumiales. Chodzi mi o moja pierwsza wypowiedz. Ja do programu laduje pliki tif a obraz wyjsciowy zapisuje jako jpeg. Ladujac do programu pliki w jpegu i zapisujac jako tif nic nie zyskasz.
...u siebie nic takiego nie zauwazyłem,może z moim kompem nie jest tak tragicznie...antonio22-1985 pisze:T Jesli chodzi o konwersje do formatu bmp to chodzi o to ze Combine zmniejsza wielkosc stacka zlozonego z jpeg. Podobnie Zerene, jednak zauwazylem ze dzieje sie tak na slabszych komputerach.