Hiszpania, Lloret de Mar 17.07.2013, leżała martwa na nagrzanej posadzce. Pomyślałem, polistes jakaś z Hiszpanii zawsze się moze przydać. Jak w domu przyjrzałem sie jej z bliska aż usta rozdziawiłem.
Pozdrawiam

Wybacz, nie miałam zamiaru podważać niezwykłości Twojej klecankijelonek pisze: Czytając Twoją wypowiedź trochę się zdziwiłem, skoro uważasz, że "trochę krzywe segmenty odwłoka" to nic niezwykłego to wskaż mi inną błonkę z taką... Hm... Że to tak nazwę wadą.. Dla mnie jest to coś niezwykłego, gdyż nigdy wczesniej nie widziałem tak zmienionego odwłoka u jakiejkolwiek osy.
Też o takim czymś nie słyszałam, ale patrząc na zdjęcie myślałam, że segmenty są jedynie przesunięte względem siebie (coś jakby wyginać odwłok w prawo i w lewo na kolejnych segmentachjelonek pisze:z tego co wiem to działania rodzaju Stylops nie powoduje zanikania lub dorastania nowych fragmentów segmentów odwłoka.
Ja z oczywistych względów nie pomogę, ale jeśli możesz, to wrzuć zdjęcie czułków od góry, i spodu odwłoka. Z ciekawości chętnie popatrzę, a specjalistom to może też ułatwi oznaczenie, bo o ile się orientuję, to na czułkach i odwłoku są cechy diagnostyczne, przynajmniej u polskich gatunków...jelonek pisze:Co do gatunku klecanki to nie mam opatrzenia. Potrzebna jest pomoc specjalisty. Sprawę utrudnia fakt, że nie jest to fauna krajowa.
No i twarz przede wszystkim... Mówię od razu, że ja się nie bawię w strzelanie do południowcówJustyna pisze:...wrzuć zdjęcie czułków od góry, i spodu odwłoka...
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |