Euthrix potatoria - potwierdzenie i pytanie o pokarm

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Euthrix potatoria - potwierdzenie i pytanie o pokarm

Post autor: GrzegorzGG »

Znaleziona dziś na Stawach Monowskich, koło Oświęcimia.
Przypuszczam że to Euthrix potatoria (korzystałem z wyszukiwarki gąsienic). Jako pokarm podana jest pałka, trzcina i turzyca. Na stawach niewątpliwie pałki i trzciny nie brakuje.
Pytanie moje brzmi: czy na samej turzycy dociągnie do przepoczwarzenia ? czy nie wpłynie to jakoś niekorzystnie na rozwój ?

A oto ona:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Euthrix potatoria - potwierdzenie i pytanie o pokarm

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie rozumiem Twoich wątpliwości. Skoro turzyca jest podana jako roślina pokarmowa tej gąsienicy, to dlaczego się nad tym zastanawiasz?. Ogólnie gąsienica ta żre różnego gatunku trawy - prawie wszystkie jej smakują. Wydaje mi się, że to wyrośnięta gąsienica - może szuka miejsca na przepoczwarczenie...
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Gdyby jednak chciała jeszcze żerować, pamiętaj o zraszaniu liści wodą; ten gatunek - jak wskazuje polska nazwa :] - potrzebuje jej do picia.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Post autor: GrzegorzGG »

Antek Kwiczala pisze:Nie rozumiem Twoich wątpliwości. Skoro turzyca jest podana jako roślina pokarmowa tej gąsienicy, to dlaczego się nad tym zastanawiasz?. Ogólnie gąsienica ta żre różnego gatunku trawy - prawie wszystkie jej smakują. Wydaje mi się, że to wyrośnięta gąsienica - może szuka miejsca na przepoczwarczenie...
Zależało mi na szybkim zaspokojeniu potrzeby posiadania odpowiedzi na kilka pytań. Może trochę pochopnie zadałem pytanie. Ogólnie rzecz biorąc gdzieś czytałem o tym, że mimo wielu gatunków na których jakiś gatunek żeruje to po wybraniu jednego już go nie zmienia. Być może przypomina to trochę regułę: "gdzieś dzwoni lecz nie wiadomo w kórym kościele", ale jakoś ta wątpliwość wydała mi się w tamtym momencie naprawdę istotna.

Niemniej bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozostaje mi tylko znaleźć informację o warunkach przepoczwarzenia... lecz o to już nie chcę prosić, bez uprzedniego poszperania w sieci :)
ODPOWIEDZ