Jak postępowa? z oprzędami motyli?

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Jak postępować z oprzędami motyli?

Post autor: Krystian Lewandowski »

Dwa dni temu moje gąsienice(napójki łąkówki i arcia caja)zbudowały oprzęd.Nie wiem czy postępowac z nimi jakoś szczegulnie(wilgotność otoczenia itp) by doszło do ;;wyklucia"imago.Moze ktoś z was hodował już takie?
Awatar użytkownika
Jakub Augustyniak

Post autor: Jakub Augustyniak »

Osobiście hoduję je teraz ze znalezionych w lesie wyrośniętych gąsienic - i coś ci powiem - na razie na 10 oprzędów (łącznie caja i potatoria) z 9 wyszły mi pasożyty - szlag człowieka trafia!!!
Ale mam nadzieję że tobie się uda - co do oprzędow (przynajmniej wg moich obserwacji) to nie ma specjalych wymagań - jak ma wyjść to wyjdzie :D

serdeczności
Awatar użytkownika
Piotr Sroka
UTM: FV18

Oprzędy

Post autor: Piotr Sroka »

Oprzędy chyba dość dobrze dbają o temperaturę i wilgotnośc same ...ale ważna jest wilgotność powietrza podczas wykluwania się imagines .Co do pasożytów- tak to już jest , aczkolwiek Jakub miał wyjątkowy niefart , ja dotąd miałem odwrotnie , oby nie zapeszyć ...Ale też i gasienic chyba w takich ilościach u mnie nie ma , larw potatori w naturze nie widziałem nawet , caje wprawdzie często spotykam , ale tu od ręki widać czy ma pasożyty czy nie ..A oprzędów nie trzymaj przypadkiem na parapecie , na słońcu :)
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Z moich gąsienic arcia caja-miałem dwie-jedna miała pasożyty,druga zbudowała oprzęd w liściu pokrzywy ,więc mam nadzieje,ze dojdzie do wyklucia.Jesli się uda to dam wam znać

[ Dodano: 25-06-2004, 00:44 ]
Tak jak Kuba mówił-obydwie arctia caja miały pasozyty-jedna aż 19 sztuk ,jeszcze nie wiem co będzie z łąkówkami-mam nadzieje ,ze chociaż z tych wyjdzie imago
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

Ja swego czasu hodowałem ponad 20 napójek łąkówek, jakieś 80% z nich miała pasożyty...

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Jakub Augustyniak

Post autor: Jakub Augustyniak »

Zauważyłem ciekakawą prawidłowość u potatorii: Kiedy gąsienica jest zdrowa utworzony przez nia kokon jest mocny i wygląda jakby był zbudowany z papieru (jest lekko pomarszczony) - u larw które mają pasożyty kokony są wiotkie- różnice widać było na pierwszy rzut oka

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Moje potatoria wylęgły się.Akurat tak się złożyło,ze jest parka.
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Jesli wychodzą wam pasożyty to się ich nie pozbywajcie a dajcie znać - kolega z Instytutu Badawczego Leśnictwa bardzo chętnie je obejrzy. Możecie je też wysyłac na adres IBL w Warszawie - Czarek Bystrowski ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. Nr 3 00-973 Warszawa - oznaczy, co ciekawe na tych pasożytach często są jeszcze pasożyty drugiego rzędu!!!!
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

grzegorzb pisze:Jesli wychodzą wam pasożyty to się ich nie pozbywajcie a dajcie znać - kolega z Instytutu Badawczego Leśnictwa bardzo chętnie je obejrzy. Możecie je też wysyłac na adres IBL w Warszawie - Czarek Bystrowski ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. Nr 3 00-973 Warszawa - oznaczy, co ciekawe na tych pasożytach często są jeszcze pasożyty drugiego rzędu!!!!
Właśnie z dwóch gąsienic pazika wyszły mi jakieś pasożyty :| Wysłałbym je na ten adres, ale nie wiem, czy mają być żywe, w czym wysłać itp...
ODPOWIEDZ