Ips sp. którego nie ma w ikonografii

Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Ips sp. którego nie ma w ikonografii

Post autor: GrzegorzGG »

Witam,

Fotografowałem wczoraj ciekawego, małego chrząszcza z rodziny Scolytidae. Konkretnie Ips sp. Nie ma jednak rodziny Scolytidae w ikonografii prof. Borowca, pozwoliłem więc sobie pomęczyć Was :)
Czy można coś więcej powiedzieć o tym gatunku: Pokazuje kilka fotek tego samego ujęcia, gdyż na każdej inna część jest ostra. Znaleziony na szlaku górskim ze Szczyrku do Bielska-Białej, na wysokości około 800 mnpm.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Re: Ips sp. którego nie ma w ikonografii

Post autor: Marek Hołowiński »

Korniki trzeba fotografować z boku. Ten pomimo kilku ujęć wg mnie jest trudny do pewnego oznaczenia. Wygląda na kornika drukarza, ale na tych fotkach nie widać ścięcia pokryw. Uważam że tylko do rodzaju można to oznaczyć - Ips sp.,
- może pomoże Tomasz Mokrzycki
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

GrzegorzGG pisze:Nie ma jednak rodziny Scolytidae w ikonografii prof. Borowca, pozwoliłem więc sobie pomęczyć Was :)
Owszem, nie ma, bo w najnowszym (choć już wcale nie takim nowym) ujęciu systematycznym nie ma w ogóle takiej rodziny. Jest podrodzina Scolytinae w rodzinie Curculionidae, również w ikonografii. Tak więc chcąc nie chcąc sfotografowałeś ryjkowca :mrgreen: Co do ewentualnej identyfikacji to rzeczywiście trzeba poczekać na opinię Tomka Mokrzyckiego.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Post autor: GrzegorzGG »

Dziękuję za wyjaśnienia. Nie wiem czy to normalne, ale przestałem zwracać uwagę na nazwy polskie. Scolytidae zobaczyłem po raz pierwszy, Ips tym bardziej nie było mi znane. A że częściej jestem na stronach angielskich niż polskich przeoczyłem nazwę korniki :D
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

GrzegorzGG pisze:Nie wiem czy to normalne, ale przestałem zwracać uwagę na nazwy polskie. Scolytidae zobaczyłem po raz pierwszy, Ips tym bardziej nie było mi znane. A że częściej jestem na stronach angielskich niż polskich przeoczyłem nazwę korniki :D
Normalne i prędzej czy później nieuniknione. W codziennej praktyce w pewnym momencie sens zaczynają mieć tylko najbardziej zakorzenione nazwy zwyczajowe, typu chrabąszcz, koza, ryjek, jelonek, kozioróg, nadobnica, stonka, biedronka, sprężyk, kusak czy kornik właśnie. Cała reszta i tak w większości nie ma polskich nazw, a jeśli mają, to mało kto o nich słyszał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”