Proszę o rozpoznanie gąsienicy - to bardzo ważne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Proszę o rozpoznanie gąsienicy - to bardzo ważne.
Na wstępie witam wszystkich serdecznie. Jeśli złamałam regulamin lub napisałam wątek nie tu gdzie powinnam to z całego serca przepraszam, ale zależy mi na czasie. Zarejestrowałam się na tym forum ponieważ mam spory problem z gąsienicami, które opanowały moje mieszkanie. W związku z tym kieruję do znawców gorącą prośbę o zidentyfikowanie moich nowych lokatorów. Poniżej załączam dwa zdjęcia. "Robaczki" są czarne, bardzo malutkie, wiszą na pajęczynkach nad telewizorem, wiją się, przebywają też na ścianach i na suficie. Mieszkanie nie jest nowe, ale dwa lata temu było remontowane. Mieszkanie znajduje się na czwartym piętrze w bloku. Nigdy wcześniej nie było żadnych problemów z owadami. Dodam jeszcze (chociaż nie wiem czy ma to związek), że zanim pojawiły się gąsienice mój kwiatek (fikus) zaczął gubić liście. Przemyłam więc to co z niego zostało w obawie przed szkodnikami. Nie minął miesiąc i z kwiatka nie zostało nic, ale stał, bo stwierdziłam, że może kiedyś odrośnie. Przesadziłam wszystkie kwiatki do nowej ziemi i ok 1,5 tygodnia później na ścianie, w rogu pokoju tam gdzie stał ten "goły" fikus pojawiły się gąsienice. W ziemi ich nie znalazłam. Nie ukrywam, że bardzo chciałabym pozbyć się tych gąsienic.
Oto zdjęcia:
Oto zdjęcia:
- Załączniki
- gąsienice.jpg (25.72 KiB) Przejrzano 539 razy
- gąsienice2.jpg (36.05 KiB) Przejrzano 539 razy
- krzem
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
Re: Proszę o rozpoznanie gąsienicy - to bardzo ważne.
spokojnie
nie są groźne ..nawet w domu
poza tym pewnie zawleczone przypadkiem
to chyba jakieś miernikowce, pewnie trudno je bedzie dokładnie określić.. ale tu i takie cuda sie zdarzają

poza tym pewnie zawleczone przypadkiem

to chyba jakieś miernikowce, pewnie trudno je bedzie dokładnie określić.. ale tu i takie cuda sie zdarzają

- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
...zebrać pędzelkiem z okna i przenieść na najbliższe drzewo
,pewnie jakaś samiczka zwabiona światłem złożyła jajeczka i maluchy się właśnie wykluły.To nieszkodliwe dla domowników stworzenia.Uratuj je !!!!
Rafał

Rafał
To by się zgadzało, ponieważ ostatnio znalazłam martwą ćmę w pajęczynce. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pomogliście mi ogromnie. Jeszcze raz dziękuję. Jeśli chodzi o gąsieniczki to poproszę kogoś z domowników o wyniesienie ich, ponieważ ja mam lęk przed owadami. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
-