Co to za larwa

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
kasg10

Co to za larwa

Post autor: kasg10 »

Witam wszystkich :-)
ostatnio znajduje w domu, głównie na ścianie małe 3-4 milimetrowe gąsieniczki (kierują się z dołu do góry). Sprawdziłam wszystkie kwiatki i żaden nie ma pasożyta. Podejrzewam, że te małe robaczki wychodzą spod dywanu (mamy płyty, pod płytami piankę wyciszającą). Totalnie nie znam się na takich żyjątkach, więc może Wy mi pomożecie ;-) chciałabym wiedzieć co to za robaczek (zdjęcie w załączniku) i jak go zwalczyć w domu. Z góry dziekuję za odpowiedzi ;-)
Pozdrawiam
Załączniki
larwa
larwa
Original image recording time:
2013:04:21 23:21:05
Image taken on:
niedziela, 21 kwietnia 2013, 21:21
Focus length:
4.7 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
500
Camera-model:
DSC-W610
robak2.jpg (48.02 KiB) Przejrzano 1152 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Co to za larwa

Post autor: Aneta »

Zdjęcie kiepściutkie, ale najprawdopodobniej to larwa czegoś z Malachiidae. To nie są chrząszcze żyjące w domu - przypuszczam, że wylęgły się z jaj złożonych na czymś, co zostało do domu przyniesione, może do wspomnianych roślin (ziemia, kawałki kory itp.). Stosunkowo często bywają znajdowane w domach, jeden przypadek został opisany tu:
http://somethingscrawlinginmyhair.com/2 ... velopment/
Oczywiście są to całkowicie niegroźne stworzenia i wystarczy je po prostu wypuszczać na zewnątrz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”