Poniżej efekt półgodzinnego przeglądania jednej kępy kwitnącego dwukolczaku (Paliurus sp.)
- Gruzja, Mtskheta, 13.VI.2011, leg. A. Matusiak
Oznaczanie pozostawiam specjalistom - w ramach zabawy

Masz je nieoznaczone?Oznaczanie pozostawiam specjalistom - w ramach zabawy
Jacku, gdy je zbierałem (w sumie padło z mojej ręki 11 exx) byłem przekonany, że to jeden gatunek (+ 1ex drugiego) i to mało ciekawy, toteż całe towarzystwo zostało skazane na zamrażalnik. Permanentny brak czasu spowodował, że zsyłka im się nieco przedłużyła... Dopiero w zeszłym tygodniu udało mi się je dłubnąć i ... niespodziankaJacek Kurzawa pisze:Nie rozumiem tego spokoju.... jeden nowy dla Gruzji, drugi może być jeszcze lepiej.
Tylko dziewczynki, niestety.Jacek Kurzawa pisze:Czy masz samce do 4, 6 i 7
Jacek Kurzawa pisze:Stenocorus (Anisorus) heterocerus Ganglbauer, 1882 - 5 - nowy dla Gruzji
Już wkrótce będziesz miał taką możliwośćJacek Kurzawa pisze:Chciałbym móc obejrzeć z bliska przede wszystkim 6 i 5.
Wcale nie jest lekko, jak zobaczysz czym i jak się róznią to od razu będziesz wiedział, dlaczego człowiek chciałby każdy okaz obejrzeć - bo inaczej się nie da.tusiak pisze::mysl: :mysl: :mysl:Jacek Kurzawa pisze:Stenocorus (Anisorus) heterocerus Ganglbauer, 1882 - 5 - nowy dla Gruzji
Dzięki za oznaczenia Jacku, ale czy mógłbyś napisać czym różnią się S.quercus i S.heterocerus ?
I to nie jest S.univittatus ani S.validicornis univittatus. To jest właśnie Stenocorus (Toxotochorus) validicornis mediocris Danilevsky, 2012 (po lokalizacji i czarnych nogach)Marcin Szewczyk pisze:Mam oto takiego stworka, oznaczonego jako Stenocorus (Toxotochorus) validicornis univittatus ale czy na pewno to on??
Pozdrawiam
Marcin
A tak wogóle to S.univittatus jest dobrym gatunkiemStenochorus univittatus Reitter, 1914: 183 [wrong spelling of
the genus name – not available] was described from “Turkestan:
Tashkent, Ala-Tau”. Now Ala-Tau Ridge is situated in Aksu-
Dzhbagly Natural reserve in South Kazakhstan (the westernmost
extremity of Talassky Alatau) just in between Aksu River and
Dzhabagly River [about 42°24'N, 70°34'E]. Type materials preserved
in Hungarian Natural History Museum (Budapesht) well agree with
numerous available series from Aksu-Dzhabagly. S. validicornis
univittatus distributed in Aksu-Dzhbagly Natural reserve and in the
neighbor west part of Talassky Alatau in Kirgizia is characterized by
relatively small size (males usually not longer than 16mm, the type
series: 15-16mm; two available females are 15.4mm and 17.5mm
long); elytra with distinct luster because of less developed
microsculpture; legs are usually partly or totally red; prothorax in
males relatively short; all available males (29 specimens) with
yellow elytral lines with black or reddish abdomen; male with totally
black elytra and another male with totally black legs are known to
me only in the type series in Budapest Museum.
Właśnie dla tego mnie zaciekawił ten okaz, wydał mi się bardzo podobny do środkowego okazu z zalinkowanego zdjęcia.o którym pisałem dzisiaj w nocy: viewtopic.php?p=171135#p171135
Dopiero po odesłaniu okazów i porówaniu ze zdjęciami okazało się dzisiaj, że ani to nie były wszystie okazy ani też nie te ze zdjęć. W każdym razie oznaczenia na podstawie zdjęć były błędne a ja chciałem w tym miejscu gorąco Andrzejowi podziekować za umożliwienie mi kontaktu z tymi okazami, za podarowane kózki z Gruzji (w tym odkryty przeze mnie nowy takson, do opisania) i przy okazji dzisiejszych urodzin życzyć Ci Andrzeju 100 lat w szczęsciu i sukcesach na niwie entomologicznej i muzycznej!Jacek Kurzawa pisze:Dzięki temu, że Andrzej przesłał mi wszystkie okazy miałem mozliwość ich oznaczenia.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |