dane:
22.V.2012 Grecja
Pieria
Paralia
Παραλία
(11,3mm)
Dziekuje Marcin za pomoc.Marcin Szewczyk pisze:Stenopterus flavicornis
Wymienione gatunki są spoza Bułgarii (ater, atricornis), jeśli więc miałoby być "generalnie i najprosciej" to uproszczenie jest zbyt daleko idące, bo zawiera tylko 4 gatunkiMarcin Szewczyk pisze:Generalnie najprościej tak:
Nogi i czułki całkowicie żółte :arrow: flavicornis,
Nogi i czułki dwubarwne :arrow: rufus,
czułki całkowicie czarne :arrow: atricornis,
czułki czarne z dołkiem na pierwszym czlonie :arrow: ater.
Pozdrawiam
Marcin
Jacek Kurzawa pisze:bardziej od S.creticus zmienny jest S.similatus![]()
Bardziej !!!Marcin Szewczyk pisze:ale nie aż taką jak creticus i ater:).
Tak, S.adlbaueri jest najbardziej zbliżony do flavicornis, odróżnia się od niego szeroko przyczernionymi pokrywami przy nasadzie. Jest to grupa flavicornis obejmująca trzy gatunki: flavicornis - kraatzi - adlbaueri. S.adlbaueri wystepuje tylko w Turcji, a ponieważ tam nie ma S.flavicornis, to odróżnia się go od S.kraatzi.Marcin Szewczyk pisze:brakuje mi jeszcze adlbaueri, chyba najbardziej zbliżony do flavicornisa
Ja też nieMarcin Szewczyk pisze:Jacek, to luźna dyskusja i staram się przedstawić swoje spostrzeżenia w sprawie Stenopterusów. Pracę Samy czytałem dość dawno, coś tam w głowie zostało a pracę mam i jak będzie taka potrzeba to w każdej chwili mogę do niej zajrzeć. W Stenopterusach mam porządek a okazów nowych do weryfikacji już dawno nie miałem więc aż tak mocno w temacie nie siedzę.
Marcin zagadka bez rozwiązania gdyż dość trudna (jak dla mnie).Marcin Szewczyk pisze:Widzę, że zagadka została bez rozwiazania.
Więc 1 - S. flavicornis, 2 - S. rufus(tu akurat geniculatus ale widać, że rufus)
3 - S. atricornis, 4 - S. mauritanicus, 5 - S. ater, 6 - S. kraatzi.
:hi:
Dziękuje Jacku za pomocJacek Kurzawa pisze:Tak jest, S.rufus geniculatus.
...a cholera wie czyje to toJacek Kurzawa pisze:To tłumaczenie klucza Samy
...oczywiście, czemu nieJacek Kurzawa pisze:....sformułowania można jeszcze dopracować....
...zgadza się. Dopisałem ją na końcu jako "wspomagacz", dodatkowa cecha, choć niekluczowa, pomagająca określić robaka "tak, to łon!"Jacek Kurzawa pisze:Trochę za daleko poszedłeś z cechą w antytezie 3 .......jest to więc tylko opis, nie cecha kluczowa
...to się podopisuje jeszcze. A -rev czy -riev..... to drugie ładniej brzmi, miękcejJacek Kurzawa pisze:No i Maxim L. ma delikatnie przekręcone nazwisko
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |