1.
19.IV.2011 POLSKA
Las Strachociński
ad. Wrocław
(12mm)
Mój typ:
Nebria brevicollis
2.
29.IX.2011 POLSKA
Warszawa
Wola
(5,7mm)
Mój typ:Agonum viduum

Dziękuje za pomoc,Rafał Celadyn pisze:Nebria ok,to Agonum to dla mnie cf.fuliginosum ...sprawdź z kluczem![]()
Pozdrawiam
Rafał
Krawędź boczna przedplecza z szerokim obrzeżeniem, więc N. brevicollis. Póki co nikt jeszcze w Polsce nie złowił N. salina, ale okazom z zachodniej części kraju lepiej się przyglądać uważniej. Co do Agonum - istotnie podrodzaj Europhilus, znacznie łatwiejszy w oznaczaniu niż Agonum z tzw. grupy viduum.Rafał Celadyn pisze:Nebria ok,to Agonum to dla mnie cf.fuliginosum ...sprawdź z kluczem![]()
Przejrzałem klucz i na 80% wychodzi fuliginosum.Rafał Celadyn pisze:Nebria ok,to Agonum to dla mnie cf.fuliginosum ...sprawdź z kluczem![]()
Pozdrawiam
Rafał
Obłamane szczecinki zdarzają się często, ale wtedy można jeszcze określić, czy były one czy nie w danym miejscu na podstawie pozostałych po nich chetoporów. Do tego przydaje się dobre powiększenie, generalnie ze szczecinkami jest znacznie łatwiej oznaczyć niż bez nich. Zdarzają się jednak także urwane całe stopy (obie) i dopiero wtedy mamy poważny problem.CARABUS12 pisze:Do mnie raczej cechy ze szczecinkami są mało wymowne. Zawsze istnieje możliwość wytarcia się szczecinek.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |