co to jest? mieszka w moim mieszkaniu i mi przeszkadza
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: co to jest? mieszka w moim mieszkaniu i mi przeszkadza
Wyrzucić żywego na zewnątrz. To biegacz, zdaje się z rodzaju Harpalus - do domów zaglądają okazjonalnie, nie rozmnażają się w nich.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Dokładniej jest to Harpalus rufipes. W mieszkaniu przypadkowy gość, nieszkodliwy. W tym dziale było już sporo tematów dotyczących Harpalusów w mieszkaniach, wystarczy poszukać.
Jest to chrząszcz z rodziny biegaczowatych (Carabidae), prawdopodobnie dzier włochaty (Harpalus rufipes). Żyje on wszędzie, głównie na polach, pod kamieniami. W odróżnieniu od innych biegaczy preferuje pokarm pochodzenia roślinnego. Wabiony ciepłem przedostaje się przez nieszczelności do domów przez otwory wokół okien i drzwi, przez otwarte drzwi. Gdy przedostanie się do środka, wówczas przemieszcza się po budynku. Może być mylony z karaluchem, bo karaluch też ma ciemne ubarwienie.
Aby ograniczyć jego liczebność wokół domu należy na zewnątrz usunąć stare deski, kamienie, śmieci, opadłe liście itp., aby w ten sposób wyeliminować jego kryjówki wokół budynku. Zadbać, aby wokół domu nie było wyściółki korowej (mulch); odsunąć od budynku drewno kominkowe. Z pomieszczeń, do których wnikają biegacze, usunąć niepotrzebne i nieużywane przedmioty (dotyczy np. garażu). Zadbać, aby szczelne były drzwi, siatki na otworach i zlikwidować szczeliny i szpary w ścianach, wokół drzwi, okien itd.
W pomieszczeniach poruszają się po podłodze wzdłuż ścian, gdy wtargną do budynku. Wtedy należy przy drzwiach i innych miejscach, którymi przedostają się do środka ustawić rzędy pułapek lepowych (jeden za drugim co kilka metrów). Zabiegi chemiczne nie są wtedy konieczne.
Pozdrawiam,
Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii Stosowanej SGGW
Aby ograniczyć jego liczebność wokół domu należy na zewnątrz usunąć stare deski, kamienie, śmieci, opadłe liście itp., aby w ten sposób wyeliminować jego kryjówki wokół budynku. Zadbać, aby wokół domu nie było wyściółki korowej (mulch); odsunąć od budynku drewno kominkowe. Z pomieszczeń, do których wnikają biegacze, usunąć niepotrzebne i nieużywane przedmioty (dotyczy np. garażu). Zadbać, aby szczelne były drzwi, siatki na otworach i zlikwidować szczeliny i szpary w ścianach, wokół drzwi, okien itd.
W pomieszczeniach poruszają się po podłodze wzdłuż ścian, gdy wtargną do budynku. Wtedy należy przy drzwiach i innych miejscach, którymi przedostają się do środka ustawić rzędy pułapek lepowych (jeden za drugim co kilka metrów). Zabiegi chemiczne nie są wtedy konieczne.
Pozdrawiam,
Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii Stosowanej SGGW
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Ha! Witam na forum trojszyku. Mam nadzieję, że wpis nie jest epizodyczny. Ciągle trzymam ksera o Hydracarina na Zygoptera 

-