Pozdrawiam
Rafał
Rafale mój kochany......faktyczne obca Ci to grupaRafał Celadyn pisze:...zupełnie obca mi grupaNa początku myślałem, że to Chalcophora mariana
...Ty serca chyba nie masz!J.M. pisze:ja to tak od seeeerca.
Marek Hołowiński pisze:http://coleoptera.ksib.pl/search.php?img=14233
Roman Królik pisze:Ch. affinis to polifag gatunków liściastych (najczęściej dąb i buk)
Ch.affinis chętnie nalatuje na osiki, także na stojące, zamierające drzewa, tak więc dąb nie jest konieczny.Rafał Celadyn pisze: ganiało ich kilka po sągach drewna osikowego,chociaż jakiś dąb miedzy nimi mógł być zaplatany
Czy słupy były świeżutkie, np. tegoroczne? Podobną sytuację na słupkach ogrodzenia w lesie widziałem w okolicach Kozienic, ale tam siedział licznie Buprestis novemmaculata.Rafał Celadyn pisze:Dzisiaj koło południa w Ojcowie na drewnianych słupach telefonicznych rójka Buprestis haemorrhoidalis ,po kilka sztuk na słup, w sumie widzieliśmy ich około 15-18 sztuk.
...na bardzo stare nie wyglądają ale, ze dwa lata mają....do tego całe obsmarowane jakąś bejcą ....Marek Wełnicki pisze:Czy słupy były świeżutkie, np. tegoroczne?
Też bym tak chciałMarek Wełnicki pisze:Podobną sytuację na słupkach ogrodzenia w lesie widziałem w okolicach Kozienic, ale tam siedział licznie Buprestis novemmaculata.
Ja z kolei u siebie na Mazowszu chętniej bym zobaczył właśnie haemorrhoidalisa. No cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Rafał Celadyn pisze:Też bym tak chciał ;)
ciekawe kiedy te słupy były montowane,niekoniecznie mogą pochodzić z tamtych okolic, rozwój larw do stadium imago, w zależności od wilgotności drewna, może potrwać..., nie wiem ile bo nie hodowałem, ale na pewno ze dwa lata, lub dłużejRafał Celadyn pisze: ...na bardzo stare nie wyglądają ale, ze dwa lata mają....do tego całe obsmarowane jakąś bejcą ....
ja też szukamMarek Wełnicki pisze:Ja z kolei u siebie na Mazowszu chętniej bym zobaczył właśnie haemorrhoidalisa. No cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
...jako rzeczeszMarek Wełnicki pisze: No cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Marek Wełnicki pisze:Ja z kolei u siebie na Mazowszu chętniej bym zobaczył właśnie haemorrhoidalisa
....tak więc o ile B. haemorrhoidalis spotkałem dosyć licznie, to B.rustica wygląda na gatunek problematyczny,przy czym ja za bogatkami specjalnie nie chodzę ,a raczej spotykam przypadkiem...Na słupach w Ojcowie parę dni temu były juz tylko samiczki i przeważnie siedziały dosyć wysoko na najbardziej eksponowanych miejscach.Co do słupów to faktycznie mogły byc montowane na przedwiośniu, bo coś mi zaczęło świtać, że widziałem je świeżutkie, jak jeszcze były resztki śniegu....rozwój chyba przechodzą na tych starszych słupach, bo widziałem duzo otworów i dziur wydziobanych przez dzięcioły....Dzisiaj byłem na Policy pod schroniskiem zero życia(nie tylko owadziegoPiątek Wojciech pisze:a też szukam i B. rustica też...
....to mamy podobniePawełB pisze:nie znam się na tej rodzinie
W kwestii checklisty polskich Buprestidae oprzyj się na listach przygotowanych przez Romana KrólikaRafał Celadyn pisze:i chyba godeti-tu dziwna sprawa ,bo nie widzę jej nazwy w ikonografii profesora Borowca....) po łysinie na czole ,albo po kolorze włosów(szczegóły sa gdzieś na forum).
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |