Gdy przy oznaczaniu wykluczyłem już wszystkie inne gatunki z podrodzaju Europhilus... i przyszło zmierzyć się z cechą odnoszącą się do barwy odnóży (Ud i goleni) rozdzielającej Agonum gracile od Agonum micans, nabrałem wątpliwości. Dlaczego? Przecież w znanych ikonografiach te cechy tak pięknie widać

. Ano dlatego bo mam zweryfikowanego A. gracile (M. Stachowiak) o goleniach jasnych (brąz) i niewiele ciemniejszych udach (no ciemnobrązowe, jakkolwiek bym nie patrzył i manipulował oświetleniem

). I tu moje pytanie: Na co jeszcze zwracać uwagę przy odróżnianiu tej pary gatunków?
Post ten pisze dlatego, że siedzę nad takim jednym Agonum (Europhilus), który do złudzenia przypomina tego zweryfikowanego przez Pana Mietka, ale też do złudzenia przypomina A. micans ze znanych ikonografii. Wiem, ze grupa niezwykle trudna ale może ktoś będzie mógł podać mi jakieś inne cechy? Czy A. micans ma pokrywy zawsze jaśniejsze? A czy A. gracile ma czarne? I czy to jest dobra cecha? I czy podstawa przedplecza też odgrywa tu jakąś rolę?