Migracje V. atalanta

Tomasz Świderski

Migracje V. atalanta

Post autor: Tomasz Świderski »

Piątek godziny około południowe okolice Żor Wodzisławia Śl i Rudy Śl
sumarycznie w ciągu 2,5 godz. 14 osobników V atalanta szybkim lotem na wysokości ok. 10m w kierunku południowo-zachodnim, czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Migracje V. atalanta

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie obserwowałem u siebie lotów migracyjnych admirała (fakt, nie przebywam godzinami w terenie), ale obserwuję spore ilości tej rusałki jako "populację osiadłą" w moim ogrodzie na leżących na ziemi owocach - głównie na śliwkach.
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

No właśnie....akurat udało mi się jechać samochodem w odpowiednim miejscu i czasie..., natomiast populację " osiadłą" też oczywiście obserwuję podczas intensywnego odżywiania na opadłych owocach.
brat

Post autor: brat »

Tomasz Świderski pisze: sumarycznie w ciągu 2,5 godz. 14 osobników V atalanta szybkim lotem na wysokości ok. 10m w kierunku południowo-zachodnim, czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?
To są typowe loty migracyjne. Pora właściwa i kierunek lotu odpowiedni. Były takie obserwacje na forum w poprzednich latach.
Jurek b. [†]

Post autor: Jurek b. [†] »

Tomasz Świderski pisze:czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?
Wczoraj przelot dwóch os. na S przez centrum Wrocławia, akurat z "prędkością rowerową" , a jechałem też na S :D
Pzdr Jurek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”