Migracje V. atalanta
-
Migracje V. atalanta
Piątek godziny około południowe okolice Żor Wodzisławia Śl i Rudy Śl
sumarycznie w ciągu 2,5 godz. 14 osobników V atalanta szybkim lotem na wysokości ok. 10m w kierunku południowo-zachodnim, czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?
sumarycznie w ciągu 2,5 godz. 14 osobników V atalanta szybkim lotem na wysokości ok. 10m w kierunku południowo-zachodnim, czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Migracje V. atalanta
Nie obserwowałem u siebie lotów migracyjnych admirała (fakt, nie przebywam godzinami w terenie), ale obserwuję spore ilości tej rusałki jako "populację osiadłą" w moim ogrodzie na leżących na ziemi owocach - głównie na śliwkach.
-
No właśnie....akurat udało mi się jechać samochodem w odpowiednim miejscu i czasie..., natomiast populację " osiadłą" też oczywiście obserwuję podczas intensywnego odżywiania na opadłych owocach.
To są typowe loty migracyjne. Pora właściwa i kierunek lotu odpowiedni. Były takie obserwacje na forum w poprzednich latach.Tomasz Świderski pisze: sumarycznie w ciągu 2,5 godz. 14 osobników V atalanta szybkim lotem na wysokości ok. 10m w kierunku południowo-zachodnim, czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?
-
Wczoraj przelot dwóch os. na S przez centrum Wrocławia, akurat z "prędkością rowerową" , a jechałem też na STomasz Świderski pisze:czy ktoś jeszcze obserwuje/obserwował przeloty tego gatunku wskazujące na to że są to loty migracyjne?

Pzdr Jurek